Kopciuszek (Phoenicurus ochruros)

Nazywany/a też: kopciuszek zwyczajny

Fot. Marek Szczepanek
Kopciuszek w szacie godowej jest czarny, a w szacie spoczynkowej jest szary. Ma charakterystyczny rdzawy ogon, którym często porusza, białe lusterko skrzydłowe. Wierzch głowy i grzbiet kopciuszka są popielatoszare. Samiczka jest szarobrązowa i ma rdzawoczerwone ogon i kuper.
  1. Biotop
  2. Występowanie
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Biotop

Można go spotkać na terenach zabudowanych: na wsi i w miastach. Nie przeszkadzają mu zatłoczone ulice i wielkomiejski zgiełk, a nawet zupełny brak zieleni. Dobrze czuje się na fasadach kościołów i dworców. Kopciuszek potrzebuje dostępu do otwartych terenów. Zamieszkuje także skaliste zbocza gór, choć dziś nie jest tam spotykany tak często jak kiedyś. Nie lubi natomiast terenów zalesionych.
Czy wiesz, że...U jednej z samic specjaliści doliczyli się 61 jaj, które złożyła je w ciągu zaledwie 5 lat; mama-rekordzistka wychowała 51 młodych;

Występowanie

Lęgowiska kopciuszka znajdują się w niemal całej Europie. Ptaki te nie występuje jedynie w Irlandii, Islandii, a także w południowej Grecji. Kopciuszki zimują w Północnej Afryce i w Indiach.

Lęgi

Kopciuszek składa 5-6 jaj, a lęgi odbywają się dwa razy w roku. Pisklęta opuszczają gniazdo po około dwóch tygodniach.            

Pokarm

Kopciuszek żywi się bezkręgowcami, czasem decyduje się na miękkie owoce . Żeruje na otwartych przestrzeniach.
Kopciuszek, Phoenicurus ochruros, Black Redstart Fot. Marek Szczepanek

Galeria zdjęć

Kopciuszek, Phoenicurus ochruros, Black Redstart

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Gatunek:Kopciuszek
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź