Orka (Orcinus orca)

Nazywany/a też: miecznik

Źródło: Corel Stock Photo
Samiec może osiągać dł. ponad 6 m, (zwykle 5-6 m, ale zdarzają się również osobniki 10-metrowe), samica jest nieco mniejsza. Ciężar przekracza 7 ton. Ich opływowe ciała charakteryzuje biało-czarne ubarwienie: strona grzbietowa, płetwa i tylny odcinek ciała są czarne, zaś szczęka dolna, gardło i brzuch - białe. Na tylnej części boków znajdują się duże białe plamy, łączące się z białym brzuchem. Biała plama występuje również nad okiem.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Jest to gatunek kosmopolityczny, spotykany w morzach całego świata. Na półkuli północnej zamieszkuje północny Atlantyk, północny Ocean Spokojny i północny Ocean Lodowaty, dochodząc do granicy stałego lodu. Niekiedy dociera do brzegów Anglii, Francji i Niemiec. Na półkuli południowej występuje we wszystkich wodach zimnych, aż po granice pól lodowych wokół Antarktydy
Czy wiesz, że...

Tryb życia

W morskiej toni orka jest niedościgła. Płynie najszybciej ze wszystkich ssaków - około 55 km/h. Rozwijanie dużej prędkości konieczne jest temu pięknemu zwierzęciu, bowiem poluje na gatunki, które niełatwo schwytać. Większość czasu spędza pod wodą, wynurza się rzadko i w ciągu 5 minut intensywnie oddycha wydmuchując wysoki słup pary wodnej. Żyje w niewielkich stadach, składających się zwykle z 5-10 osobników, ale w przypadku polowania na dużą zdobycz, na przykład na innego walenia, grupki takie łączą się ze sobą w stada dochodzące do 100 osobników. Spośród wszystkich waleni orka jest najdziksza i najniebezpieczniejsza dla wielorybników.

Odżywianie

Polują głównie na foki, lwy morskie, pingwiny i morsy, uchatki, inne walenie, w mniejszym stopniu na ryby. Zjada również ptaki morskie. Szczególnie często napada na walenie bezbronne, którym wydziera z boków wielkie płaty mięsa. Niektóre potrafią wślizgiwać się na piaszczyste brzegi czy kry lodowe po to, by złapać swoją ofiarę. Znane są również przypadki, gdy rozbijały krę od spodu, aby strącić siedzące na niej zwierzę, Tak jak lwy czy wilki, polują zespołowo w małych stadach. Okrążając swoje ofiary powodują, że tłoczą się one na małej przestrzeni; wtedy przystępują do ataku.

Rozmnażanie i rozwój

Ciąża trwa 16 miesięcy, noworodki są dość duże, ich długość wynosi 2,5 m.
Orka,Orcinus orca,killer whale Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Orka,Orcinus orca,killer whaleOrka,Orcinus orca,killer whale
Orka,Orcinus orca,killer whaleOrka,Orcinus orca,killer whale

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rząd:Walenie
Rodzina:Delfinowate
Rodzaj:Orcinus
Gatunek:Orka
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy