Źródło:
Polacy jedzą za mało warzyw i owoców; Instytut Żywności i Żywienia
https://winiary.netpr.pl/pr/297113/czego-jeszcze-nie-wiesz-o-owocach-i-warzywach?ref=bulletin
Cała prawda o warzywach i owocach!
Jedz warzywa i owoce – przekonują lekarze i dietetycy. Nikogo nie dziwią te zalecenia. Tylko czy umiemy odpowiedzieć na pytanie, dlaczego spożywanie warzyw i owoców jest takie ważne? Nauka odkrywa wciąż nowe fakty oraz dowody na temat korzystnego wpływu warzyw i owoców na zdrowie człowieka, w tym przede wszystkim ich roli w zapobieganiu i leczeniu konkretnych chorób.
Spożywanie owoców i warzyw już od dawna owiane jest dobrą sławą, ale czy na pewno wiesz o nich wszystko? Faktem jest, że warzywa i owoce to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Alkalizują nasz organizm i dostarczają, bardzo ważnego dla naszego serca, potasu. Ale to nie wszystko, bo przy ich spożyciu należy brać pod uwagę kaloryczność, zawartość cukrów prostych, wartość odżywczą i zanieczyszczenia.
Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe aspekty bez ograniczeń możemy jeść brokuły, kalafior, cebulę, rzodkiewkę i szpinak. Nie dość, że są bardzo zdrowe, to mają do 25 kcal w 100 gramach. Za to w mniejszych ilościach powinniśmy spożywać groch, fasole czy ziarna soi, które należą do najbardziej kalorycznej grupy warzyw, ale nie mniej zdrowych.
Absolutne minimum – 5 porcji warzyw i owoców
Tylko ile tych warzyw i owoców powinniśmy spożywać? Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) sugerują, że spożycie warzyw i owoców powinno oscylować między 400 a 800 gramów, podawanych najlepiej w formie pięciu porcji także w postaci soku. To jednak absolutne minimum. Najnowsze doniesienia naukowe sugerują, że najlepiej spożywać codziennie 7 porcji warzyw i owoców. A nawet więcej.
Ważna jest jednak nie tylko ilość, lecz także częstotliwość spożywania warzyw i owoców. – Według najnowszych doniesień naukowych codzienne spożywanie 1-3 porcji owoców i warzyw zmniejsza o 14 proc. ryzyko zachorowania na nowotwór i przedwczesnego zgonu z powodu udaru mózgu czy zawału serca, podczas gdy spożywanie 5-7 porcji ogranicza takie ryzyko już o 36 proc., a spożywanie ponad 7 porcji dziennie powoduje spadek takiego ryzyka aż o 42 proc. (za porcję uznaje się ilość odpowiadającą 80–100 g) – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Wynika to z tego, że nasz organizm nie potrafi magazynować niektórych składników odżywczych. Jedynym sposobem, aby optymalnie je wykorzystać jest przyjmowanie ich w mniejszych ilościach, ale kilkukrotnie w ciągu dnia. Należy pamiętać, że 400 gram owoców i warzyw, to i tak bardzo niewiele. Może to być na przykład jeden pomidor i jabłko. – wyjaśnia Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Ale nawet to jedno jabłko ma niebagatelne znaczenie dla naszego organizmu. Zdaniem lekarzy nawet niewielka dawka witamin pomaga dbać o zdrowie i zapobiegać poważnych schorzeniom, takim jak choroby serca, nadciśnienie, udary, cukrzyca typu 2 czy otyłość.
– Nauka ma już dziś bardzo mocne dowody na to, że wysokie spożycie warzyw i owoców (powyżej 400 g na osobę dziennie) znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby sercowo-naczyniowe, a także wiele innych przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i otyłość.– dodaje prof. Mirosław Jarosz.
A jak jest w praktyce? Czy spożywamy wystarczającą ilość warzyw i owoców? Statystyki są niepokojące. Według badań WHO poziom spożycia owoców i warzyw w krajach europejskich jest wciąż drastycznie niski. A jak jest w Polsce? Konsumpcja warzyw i owoców od kilkunastu lat nie tylko nie rośnie, lecz znajduje się nawet w lekkim trendzie spadkowym. Szacuje się, że spożycie świeżych owoców i warzyw (nie licząc ziemniaków i soków) nieznacznie przekracza w naszym kraju poziom 250 g dziennie na osobę. – wynika z danych statystycznych opracowanych przez IŻŻ na podstawie niepublikowanych danych GUS.
O czym świadczy kolor?
Lekarze i dietetyce dzielą owoce i warzywa na pięć podstawowych grup kolorystycznych. Każda z tych grup ma określone właściwości. Owoce i warzywa koloru czerwonego: truskawki, maliny, wiśnie, pomidory, papryka czy buraki mają szczególnie pozytywne działanie dla naszego serca i całego układu krwionośnego. A to dzięki likopenowi (naturalny czerwony pigment z grupy karotenoidów), który jest przeciwutleniaczem i nie tylko neutralizuje wolne rodniki, lecz dodatkowo regeneruje inne przeciwutleniacze. Działają przeciwnowotworowo i odmładzająco. Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce (cytrusy, gruszki, brzoskwinie, morele, marchew, dynia, słodkie ziemniaki, żółta cukinia, żółta papryka), ze względu na zawartość witamin C, A, potasu oraz oczywiście odpowiadającego za ich kolor karotenoidu, pozytywnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Natomiast te zielone spożywać możemy bez ograniczeń. Zielony chlorofil w nich zawarty usuwa toksyny, alkalizuje i jest bogatym źródłem żelaza. Warzywa i owoce z tej grupy (szpinak, sałata, szczypiorek, rzeżucha, seler naciowy, kiwi, winogrona) poprawiają wygląd cery, paznokci i włosów, wzmacniają odporność, zapobiegają procesom starzenia się organizmu.
Owocowo-warzywne sztuczki
Tak zwanych kuchennych tricków na szybsze, a często tez zdrowsze przygotowanie niektórych owoców i warzyw jest całkiem sporo. Na przykład cieszący się sławą ogórek bardzo często ma gorzki smak. Jednak poprzez odpowiednie obieranie – od jasnej strony można go uniknąć. Kromka chleba będzie za to idealna, aby pozbyć się ostrego palenia w przełyku po pikantnej papryczce chilli. Ciekawe jest także, że zerkając na wygląd pomarańczy, możemy rozpoznać czy będzie miała pestki czy nie. Jeśli ma charakterystyczny „pępek”, będzie pozbawiona pestek. Jeśli mowa o cytrusach, pamiętajmy, że mają właściwości silnie wychładzające organizm, dlatego w okresie letnim są świetnym sposobem na orzeźwienie. – radzi Agnieszka Piskała.
Wyciskarki wolnoobrotowe to przydatne urządzenie . Soki są zdrowe a wyciśnięte przez wolnoobrotową wyciskarkę są dodatkowo pożywne.
Bardzo trudno było mi przekonać dziecko do jedzenia warzyw że niby są zdrowe etc. Super rozwiązaniem okazała się wyciskarka Philipiaka w której to robię wszelkiego rodzaju soki z warzyw i owoców a nawet ziół i traw. Teraz nawet sam młody dopomina się o sok a ja się cieszę tym faktem zresztą pijamy je całą rodziną bo są naprawdę smaczne i zdrowe.
Prawda. Warzywa i nie tylko gotowane na parze zachowują wszystkie wartości odżywce. Dlatego warto taki garnek mieć.
wyciskarka wolnoobrotowa jest super :D na sezonowe warzywa i owoce najlepsza :)
Parowar fajna sprawa, tak jak tu widzę dziewczyny polecają sprzęt philipiaka, to warto, bo firma specjalizuje się takich garnkach.
Zdecydowanie tak tylko wystarczy jakiś garnek do gotowania na parze czy lepiej zainwestowac w parowar?
To ważne aby spożywać dużo bardzo dużo warzyw a najlepiej gdy sa przygotowane na parze. Wtedy dostarczamy wiele składników.
Warzyw może jem za mało w zamian piję dużo soków z wolnoobrotowej wyciskarki. Jest gęsty i energetyczny . Wykorzystuje owoce i warzywa w promocji pół na pół. Jestem zadowolona że dałam namówi się koleżance na dobrej jakości taką wyciskarkę.
Nie wiem dokładnie, bo to był prezent, ale wiem, że kupiona na promocji przy prezentacji.
Organizm często daje nam znać, że chce coś zjeść nie dlatego, że jest głodny, lecz dlatego, że ma nadzieję, iż w końcu dostanie to, czego potrzebuje. Świeżo wyciskane soki przeciwdziałają u mnie tyciu spowodowanemu obżarstwem i napadami wilczego głodu. Sama korzystam niemal dzień w dzień z wyciskarki philipiaka. U mnie to się sprawdza.
Witam! Manuela, wyciskarkę Slow Juicer kupisz już za 2 800zł (dwa warianty kolorystyczne – srebrna lub czerwona) w sklepie internetowym naszej marki lub w jednym z salonów stacjonarnych Philipiak
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Dobra wyciskarka to skarb. Sama też jestem na etapie poszukiwań dobre urządzenia tego typu. Za ile kupiłaś swoją. Chcę zdrowo się odżywiać, a takie owocowo-warzywne soki to bogactwo witamin i zdrowe dodatki do posiłków.
Czy nikt nie myśli ile pestycydów , herbicydów i innego świństwa kumulują warzywa i owoce czy są one zdrowe czy nie obciążają naszej wątroby i innych organów, skąd się biorą toksyny w naszym organiźmie ?
Wydaje mi się,że dieta ma znikomyw wpływ na zdrowie. Raczej uwarunkowania genetyczne. Znam osoby, które prowadzą -delikatnie mowiac – niezdrowy tryb życia, aa są zdrowe. A znam Pana, który mimo zdrowej diety i ćwiczeń zmarł na raka jelita grubego.
Całkowicie się z Panią zgadzam, coraz więcej przypadków zdarza się, że osoby, które tak niebywale zdrowo się odżywiają, umierają na raka.
Ja już za stara jestem, aby mnie ktokolwiek przekonał do tej nowej ekologi.Wszystko jest modyfikowane.