Fast food coraz popularniejszy
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Fast food coraz popularniejszy

Fast food coraz popularniejszy

Bary szybkiej obsługi na początku zrobiły karierę w Ameryce. Jednak już i u nas, ze względu na postępujący konsumpcjonizm jedzenie typu fast food zyskuje coraz większą popularność. Hamburgery, cheeseburgery, hot dogi, pizza czy kebaby to przysmaki po które sięgamy coraz częściej.



Od ubiegłego roku odsetek Polaków odwiedzających te miejsca wzrósł o kilka procent, zaś w ciągu ostatnich 4 lat – o 10 proc. Niemal połowa (44 proc.) respondentów przyznaje, że w ciągu ostatniego miesiąca konsumowała jedzenie typu fast food – wynika z badania ARC Rynek i Opinia.

Korzystanie z restauracji szybkiej obsługi jest szczególnie popularne wśród osób młodszych – do 34 lat z wykształceniem podstawowym lub zawodowym, a odwiedzają je chętnie zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Zdecydowanie najrzadziej po fast food sięgają osoby z wykształceniem wyższym oraz osoby, które mają 45 lat i więcej.

Czy w ciągu ostatniego miesiąca konsumował(a) Pan/ Pani jedzenie typu fast food?

Źródło: ARC Rynek i Opinia, styczeń 2013

– Restauracje sieciowe typu fast food gwarantują określony standard posiłku i poziom obsługi, niezależnie od tego, w jakim miejscu w Polsce czy na świecie z nich korzystamy. Warto też zwrócić uwagę, że restauracje szybkiej obsługi coraz częściej poszerzają swoje menu o mniej kaloryczne posiłki, aby każdy mógł znaleźć w nich coś dla siebie. Mimo że trend slow food będący przeciwieństwem fast foodu wydaje się zyskiwać na popularności, to jednak nadal dla dużej części społeczeństwa możliwość korzystania ze slow foodu jest mocno ograniczona – przygotowanie takiego jedzenia jest bardziej czasochłonne, zarówno w domu, jak i w restauracji, a także wymaga większych nakładów finansowych – mówi Marek Lekki z ARC Rynek i Opinia.

Ekologia.pl
4.6/5 - (9 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

“Restauracje sieciowe typu fast food gwarantują określony standard posiłku i poziom obsługi, niezależnie od tego, w jakim miejscu w Polsce czy na świecie z nich korzystamy.”
Denny standard ma się rozumieć.

Zależy co, jeśli to sałatka grecka lub surówka w tortillii albo nalesniku to nie zaszkodzi, co innego gdy często jemy hamburgery, hot-dogi, pamiętajmy o warunkach w jakich przetrzymywane sa zwierzęta, których mięso jest wykorzystywane do produkcji fast foodów i o prawie do zycia wszystkich istot.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!