Jagody pomagają zmniejszyć ryzyko choroby Parkinsona
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Jagody pomagają zmniejszyć ryzyko choroby Parkinsona

Jagody pomagają zmniejszyć ryzyko choroby Parkinsona

Osoby, które regularnie jedzą produkty bogate we flawonoidy, zwłaszcza jagody, mają obniżone ryzyko rozwoju choroby Parkinsona – odkryli naukowcy ze Stanów Zjednoczonych.

Jagody, Fot. sxc.hu

Jagody, Fot. sxc.hu

Flawonoidy to grupa związków występujących w roślinach i owocach. Ich działanie prozdrowotne wynika głównie z właściwości antyoksydacyjnych czyli przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych.

Bogatym i łatwo dostępnym źródłem flawonoidów są m.in. jagody, jabłka, truskawki (a zwłaszcza ich skórki i pestki), czerwone wino, a także dobrej jakości czekolada i owoce cytrusowe, np. pomarańcze i grejpfruty.

Dr Xiang Gao wraz z kolegami z Harvard School of Public Health w Bostonie badał grupę ponad 49 tysięcy mężczyzn i ponad 80 tysięcy kobiet. Uczestników projektu poproszono o wypełnienie ankiet dotyczących m.in. jedzenia produktów bogatych we flawonoidy i monitorowano stan ich zdrowia przez 20 do 22 lat.

Naukowcy analizowali związek pomiędzy spożyciem flawonoidów, a ryzykiem zachorowania na parkinsona. Badano również wpływ 5 głównych produktów bogatych we flawonoidy – herbaty, jagód, jabłek, czerwonego wina i pomarańczy oraz soku pomarańczowego na ryzyko zachorowania.

fot. pixabay.com

Podczas trwania badania 805 osób zachorowało na parkinsona. Okazało się, że 20 procent mężczyzn, którzy zjadali najwięcej flawonoidów ze wszystkich uczestników, miało aż o 40 procent niższe ryzyko zachorowania na parkinsona, niż 20 procent mężczyzn, którzy spożywali najmniej flawonoidów.


Wśród kobiet zmniejszenie ryzyka zachorowania związane było głównie z jedzeniem bogatych w antocyjaniny jagód.
Badacze podejrzewają, że korzystne działanie jagód może wynikać z tego, że – podobnie jak jabłka – zjadamy je w całości – ze skórką, w której stężenie flawonoidów jest najwyższe.

Jak podsumowują autorzy doniesienia, to pierwsze badanie wpływu flawonoidów na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u ludzi. Wstępne wyniki wskazują, że grupa flawonoidów o nazwie antocyjaniny (obecne głównie w czerwonych i fioletowych owocach, np. jagodach) ma działanie ochronne na komórki nerwowe zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Jeżeli wyniki badań się potwierdzą będzie to naturalny, smaczny i zdrowy sposób obniżenia ryzyka zachorowania na parkinsona.

„Mimo że jest jeszcze zbyt wcześnie, by mówić, że jedzenie jagód zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona, prozdrowotne właściwości tych owoców udowodniono już w kilku wcześniejszych badaniach. () Wiemy na pewno, że jagody zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Dobrze byłoby gdybyśmy regularnie zjadali 2 do 3 filiżanki tych owoców tygodniowo” – przekonuje dr Xiang Gao.

Ekologia.pl
4.8/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

W ogóle dużo pokarmów roślinnych w diecie i ograniczenie pokarmó zwierzęcych zapobiega wielu chorobom: nowotworom, cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy, innym chorobom serca. Jagody,marzchew, brzoskwinie poprawiają wzrok.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!