Jagody pomagają zmniejszyć ryzyko choroby Parkinsona
Osoby, które regularnie jedzą produkty bogate we flawonoidy, zwłaszcza jagody, mają obniżone ryzyko rozwoju choroby Parkinsona – odkryli naukowcy ze Stanów Zjednoczonych.

Flawonoidy to grupa związków występujących w roślinach i owocach. Ich działanie prozdrowotne wynika głównie z właściwości antyoksydacyjnych czyli przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych.
Bogatym i łatwo dostępnym źródłem flawonoidów są m.in. jagody, jabłka, truskawki (a zwłaszcza ich skórki i pestki), czerwone wino, a także dobrej jakości czekolada i owoce cytrusowe, np. pomarańcze i grejpfruty.
Dr Xiang Gao wraz z kolegami z Harvard School of Public Health w Bostonie badał grupę ponad 49 tysięcy mężczyzn i ponad 80 tysięcy kobiet. Uczestników projektu poproszono o wypełnienie ankiet dotyczących m.in. jedzenia produktów bogatych we flawonoidy i monitorowano stan ich zdrowia przez 20 do 22 lat.
Naukowcy analizowali związek pomiędzy spożyciem flawonoidów, a ryzykiem zachorowania na parkinsona. Badano również wpływ 5 głównych produktów bogatych we flawonoidy – herbaty, jagód, jabłek, czerwonego wina i pomarańczy oraz soku pomarańczowego na ryzyko zachorowania.

Podczas trwania badania 805 osób zachorowało na parkinsona. Okazało się, że 20 procent mężczyzn, którzy zjadali najwięcej flawonoidów ze wszystkich uczestników, miało aż o 40 procent niższe ryzyko zachorowania na parkinsona, niż 20 procent mężczyzn, którzy spożywali najmniej flawonoidów.
Wśród kobiet zmniejszenie ryzyka zachorowania związane było głównie z jedzeniem bogatych w antocyjaniny jagód.
Badacze podejrzewają, że korzystne działanie jagód może wynikać z tego, że – podobnie jak jabłka – zjadamy je w całości – ze skórką, w której stężenie flawonoidów jest najwyższe.
Jak podsumowują autorzy doniesienia, to pierwsze badanie wpływu flawonoidów na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u ludzi. Wstępne wyniki wskazują, że grupa flawonoidów o nazwie antocyjaniny (obecne głównie w czerwonych i fioletowych owocach, np. jagodach) ma działanie ochronne na komórki nerwowe zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Jeżeli wyniki badań się potwierdzą będzie to naturalny, smaczny i zdrowy sposób obniżenia ryzyka zachorowania na parkinsona.
„Mimo że jest jeszcze zbyt wcześnie, by mówić, że jedzenie jagód zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona, prozdrowotne właściwości tych owoców udowodniono już w kilku wcześniejszych badaniach. () Wiemy na pewno, że jagody zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Dobrze byłoby gdybyśmy regularnie zjadali 2 do 3 filiżanki tych owoców tygodniowo” – przekonuje dr Xiang Gao.
W ogóle dużo pokarmów roślinnych w diecie i ograniczenie pokarmó zwierzęcych zapobiega wielu chorobom: nowotworom, cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy, innym chorobom serca. Jagody,marzchew, brzoskwinie poprawiają wzrok.