Jak ulżyć swojemu organizmowi po zimie?
W zimowym okresie jemy więcej, częściej i bardziej kalorycznie. Jak po tym wzmożonym czasie konsumpcji ulżyć swojemu żołądkowi i oczyścić swój organizm? Zdajmy się na Matkę Naturę – wsłuchajmy się w naturalne potrzeby ciała i sięgnijmy po naturalne produkty.
Jedz, gdy poczujesz głód i skończ, kiedy poczujesz sytość
Podstawowa rola jedzenia to odżywienie organizmu i dostarczanie mu energii, abyśmy mogli cieszyć się życiem. Pierwsza zasada, to jedzmy, gdy jesteśmy głodni, a nie kiedy mamy tylko na coś ochotę. Kolejna jest taka, by jeść do momentu uczucia sytości, a nie kiedy z przejedzenia musimy rozpinać spodnie. Jeśli nie otrzymaliśmy sygnału z układu pokarmowego, że pora na następną dostawę pożywienia, to „dorzucanie” mu czegoś w trakcie jego pracy – zakłóca jego funkcjonowanie, co przekłada się na nasze samopoczucie.
Jedz regularnie i nie „rozciągaj” swojego żołądka
Jeść powinniśmy w odstępach 3-4 godzinnych. Pamiętajmy, że żołądek gdy jest pusty ma wielkość 2 miseczek utworzonych z Twoich dłoni. Lekkostrawny posiłek nie powinien przekraczać tej wielkości.
Jedz warzywa – zwłaszcza zielone!
Warzywa zawierają błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego i sprzyja redukcji masy ciała. Po zimowej diecie warto więc przestawić się na lekkie warzywne zupy i koktajle. Szczególnie wartościowe będą zielone warzywa, które swój kolor zawdzięczają cennemu barwnikowi. Chlorofil pomaga oczyścić i otruć organizm (eliminuje toksyny i metale ciężkie), a dodatkowo usuwa wolne rodniki i zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Barwnik pomaga w produkcji krwinek czerwonych i ich odnowie.
W okresie wczesnowiosennym, gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw, chlorofil znajdziemy w kiełkach. Warto również sięgnąć po algi morskie, zwłaszcza spirulinę, która również pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, wspomaga przemiany metaboliczne i procesy trawienne.
Sięgnij po zioła
Na dolegliwości pokarmowe, idealnie sprawdza się mniszek lekarski – zwiększa ilość soków trawiennych, pomaga oczyścić wątrobę, stymuluje pozbywanie się toksyn. Inną oczyszczającą rośliną jest pokrzywa – wpływa pozytywnie na trzustkę, wątrobę i żołądek. Szukajmy mniszka i pokrzywy w mieszankach herbat oczyszczająco-odtruwających. Warto mieć pod ręką również ekologiczny eliksir imbirowy – ziołowy napój na problemy trawienne. Spożywany raz lub dwa razy dziennie przed lub po jedzeniu zmniejsza uczucie sytości i wspomaga trawienie.
Sport i kąpiele
Nie zapomnijmy również o aktywności fizycznej – nawet w formie spaceru. Dla utrzymania właściwej masy ciała dietetycy zalecają 45-minutowe spacery 3 x w tygodniu. Ci, którzy marzą o schudnięciu, powinni spacerować codziennie. Polecamy również kąpiele z dodatkiem różowej soli himalajskiej, która otwiera pory skóry – kąpiel solna jest jednym z najlepszych sposobów detoksykacji organizmu.




Ja ostatnio testowałam ten produkt https://tnij.org/u9vj Jestem po 3 miesięcznej kuracji i powiem że efekty przeszły najśmielsze oczekiwania! Czuję się bardzo dobrze, moja skóra, włosy wyglądają o wiele lepiej i najważniejsze że udało mi się zrzucić 6kg! Testowałam wiele różnych środków na oczyszczanie, odchudzanie ale w tym wypadku naprawdę czuć że to działa. Polecam
Wszystkie produkty, które spożywamy skutecznie zakwaszają nam organizm. Należy przede wszystkim odkwasić organizm. Świetny efekt jest widoczny stosując ganodermę. Skóra nabiera ciepłego koloru, wygląda zdrowiej i przede wszyskim czujemy się “lżejsi”. Polecam trochę poczytać: http://www.kawanazdrowie.dxneurope.eu/ganoderma. Pozdrawiam
Popelniamy błąd, gdyż zimą mniej się ruszamy i spada zapotrzebowanie na energię:), najlepiej w zimie stosować dietę wegetariańska, niskokaloryczną, bogatą w witaminy i biogeny, które stymuluja do pracy układ odpornościowy, błonnik, który reguluje procesy trawienia i wypróżniania i antyoksydanty, które rózniez korzystnie wpływają na stan zdrowia i więcej sie ruszać. W ciepłych porach roku, kiedu wiele osób uprawia sporty można sobie pozwolic na mięso i tłuszczyk:)