Marchewka gotowana w całości jest zdrowsza
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Marchewka gotowana w całości jest zdrowsza

Marchewka gotowana w całości jest zdrowsza

Przeciwnowotworowe działanie marchewki zostało udowodnione podczas wielu badań. Jednak okazuje się, że aby w pełni z niego korzystać, nie powinniśmy kroić marchewki przed gotowaniem.

Fot. sxc.hu

Fot. sxc.hu

Swoje właściwości marchewka zawdzięcza zawartemu w niej składnikowi o nazwie falkarinol, który – jak dowiodły wcześniejsze badania – redukuje ryzyko rozwoju raka nawet o 33 proc. Gdy naukowcy zbadali zawartość falkarinolu w marchewce, która była pokrojona przed gotowaniem okazało się, że zawiera ona o 25 proc. mniej tego korzystnego składnika niż marchewka gotowana w całości.

“Krojenie marchewki powoduje, że podczas gotowania wypłukuje się więcej składników odżywczych. Jeśli ugotujemy ją w całości, zamkniemy w środku nie tylko składniki odżywcze, ale też smak” – mówi autorka badań dr Kirsten Brandt z Uniwersytetu w Newcastle, która cztery lata temu wraz z duńskimi naukowcami odkryła prozdrowotne właściwości zawartego w marchewce falkarinolu.

Wysoka temperatura zmiękcza ścianki komórek, przez co cukier, witamina C i inne składniki, m.in. falkarinol, łatwiej się wypłukują. Gdy pokroimy marchewkę, powierzchnia narażona na działanie wysokiej temperatury zwiększa się i warzywo traci więcej składników odżywczych.

Ekologia.pl
4.6/5 - (8 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

beta karoten chroni przed wolnymi rodnikami:) zmienia się w witaminę A, któa jest ważna dla procesów widzenia i regeracji skóry.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!