Źródło: Nicholas Wade, „Diet’s Link to Longevity: After 2 Studies Diverge, a Search for Consensus” New York Times, 1 kwietnia 2014 r.
Mniejsze posiłki – dłuższe życie
Amerykańscy badacze odkryli sposób na długowieczność. Jaki? By długo żyć wystarczy ograniczyć ilość spożywanych kalorii – wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Wisconsin-Madison.
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych od 25 lat badają związek między dietą, a długością życia. Analizując wpływ kaloryczności posiłków na małpy naczelne (rezusy) doszli do ciekawych wniosków. Wieloletnie badania wykazały, że osobniki, którym ograniczono o ok. 30 proc. wielkość porcji jedzenia, były zdrowsze i lepiej wyglądały.
Czy restrykcyjna dieta, byłaby w stanie zagwarantować ludziom długowieczność? Naukowcom trudno jednoznacznie wypowiedzieć się na ten temat, bo takich badań nie prowadzono. „Uważamy nasze badanie za ważne (…)Mechanizmy walki ze starzeniem poprzez redukcję kalorii mogą doprowadzić do powstania nowych leków i terapii spowalniających występowanie chorób i nadejście śmierci” – podkreślił jeden z autorów badania prof. Richard Weindruch.
Ważne, by nie popadać w skrajność − mimo ograniczonej ilości kalorii należy dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.





Różne są szkoły jazdy, dieta, niedobory, zimno, wszystkiego można spróbować, a najlepiej jeść to na co się ma ochotę:)