Oleje roślinne najlepsze dla zdrowia!
Ludzie produkowali oleje roślinne już w starożytności i doskonale znali ich właściwości prozdrowotne. Sam ojciec medycyny, Hipokrates, zalecał stosowanie oleju lnianego na ból brzucha i zwalczanie stanów zapalnych. Dzisiaj liczne badania naukowe dowiodły znacznie szersze, pozytywne działanie takich tłuszczów na ludzkie zdrowie. Warto pamiętać, że niektóre z nich przy regularnym spożyciu wzmacniają odporność, chronią przed chorobami serca, a nawet łagodzą kobiece dolegliwości.
Oleje roślinne coraz częściej goszczą w naszej diecie
Po oleje roślinne sięga coraz więcej osób, ponieważ są one zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej. Pod nazwą tą kryją się produkty naturalne, które zawierają wyjątkowo cenne składniki odżywcze i przez to pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W olejach są to nie tylko witaminy i minerały, ale przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których najważniejszą rolą jest utrzymywanie cholesterolu na odpowiednim poziomie. Waśnie z tego względu spożywanie takich tłuszczów od lat zalecają dietetycy, którzy zachęcają, by zastępować nimi tłuszcze zwierzęce. Większość z nas stosuje jednak w kuchni wyłącznie olej rzepakowy i oliwę z oliwek. A przecież są też inne oleje roślinne, które mają znacznie większy wpływ na zdrowie.
Naturalne oleje roślinne, które warto stosować codziennie
Za najbardziej wartościowe uznawane są oleje roślinne tłoczone na zimno, ponieważ podczas ich wytwarzania temperatura nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowanych zostaje w nich o wiele więcej składników odżywczych, niż wskutek procesu rafinacji. Regularne spożywanie takich olejów zalecane jest zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Do codziennej diety warto włączyć w szczególności olej lniany oraz oleje z czarnuszki i wiesiołka. Warto jednak wiedzieć, po który z nich sięgnąć w konkretnej sytuacji, ponieważ każdy wykazuje unikalne właściwości prozdrowotne.
Olej z czarnuszki na odporność
Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność, włącz do diety olej z czarnuszki. Tłoczony na zimno zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy E, F, K, biotynę oraz wiele minerałów m.in. magnez, wapń, cynk i żelazo. Właśnie dlatego świetnie wspiera układ odpornościowy i warto go spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Szczególnie polecany jest olej z czarnuszki dla dzieci, ponieważ nie tylko pomaga je chronić przed infekcjami, ale także wysoka zawartość olejków eterycznych wspomaga układ oddechowy oraz poprawia apetyt.
Olej lniany w trosce o pracę serca
Pod względem składu i właściwości olej lniany wyróżnia się na tle innych olejów roślinnych, ponieważ ma najkorzystniejszy stosunek zawartości kwasów omega-3 do omega-6. Jego regularne spożywanie obniża poziom tzw. złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, a więc także zapobiega rozwojowi miażdżycy, innych chorób serca oraz układu krążenia. Oprócz tego produkt ten dostarcza dużą ilość witaminy E – jest to silny przeciwutleniacz, który pomaga zachować młody wygląd i wykazuje działanie antynowotworowe.
Olej z wiesiołka na zmiany hormonalne
Wyjątkowy skład ma także olej z nasion wiesiołka, czyli z rośliny polnej powszechnie występującej w Polsce. Zawiera on bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezwykle cenne dla naszego zdrowia kwasy linolenowy (LA) i gamma-linolenowy (GLA). Z uwagi na te składniki olej z wiesiołka ma wszechstronne działanie – wzmacnia odporność, obniża poziom złego cholesterolu i wspiera leczenie chorych stawów.
O jego regularnym spożywaniu powinny pomyśleć jednak głównie kobiety borykające się z wahaniami hormonalnymi w okresie menopauzy, czy bolesnymi miesiączkami, ponieważ składniki zawarte w oleju pomagają złagodzić takie dolegliwości. Jego przyjmowanie poprawia również płodność, pomaga uporać się z trądzikiem oraz wspiera odchudzanie.
Naturalne oleje roślinne w służbie zdrowia
Jeśli chcesz zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny, włącz do codziennej diety oleje roślinne, najlepiej te tłoczone na zimno. Warto zamówić je w Rodzinnej Olejarni Olini, która przesyła wybrany olej na wskazany adres zaraz po jego wytłoczeniu. Właśnie takie świeże oleje mają najwięcej cennych właściwości. Możesz je dodawać do posiłków np. do zup, sałatek, czy past do chleba. Poprzez ich regularne stosowanie wzbogacisz swoje dania o mnóstwo cennych składników, które dzień po dniu będą wzmacniać Twój organizm.
art.sponsorowany