Pełne ziarno a niewydolność serca
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Pełne ziarno a niewydolność serca

Pełne ziarno a niewydolność serca

Fot.: produkty pełnoziarniste (USDA)
Fot.: produkty pełnoziarniste (USDA)
Najnowsze amerykańskie badania dowodzą, że dieta ma istotny wpływ na ryzyko wystąpienia niewydolności serca (HF). Okazuje się, że spożywanie pełnoziarnistych produktów istotnie obniża to ryzyko o czym poinformował serwis Science Centric.

Na choroby związane z niewydolnością krążenia w samych Stanach Zjednoczonych cierpi ponad 5 milionów osób.  Ostatnio naukowcy z czterech amerykańskich ośrodków badawczych skupili się na badaniu wpływu diety na ryzyko wystąpienia chorób serca.

Obserwacji poddano 14 000 pacjentów przez okres ponad 13 lat. Okazało się, że spożywanie pełnych ziaren zbóż obniża ryzyko zachorowania o 7%. Badania udowodniły także, że spożywanie produktów mlecznych zawierających tłuszcz podnosi to ryzyko o 8% a jaj aż o 23%. Inne produkty nie miały wpływu na ryzyko zachorowania.

Dieta to jeden z głównych czynników wpływających na wystąpienie chorób serca. Równie ważny jest styl życia, waga oraz schorzenia takie jak cukrzyca i nadciśnienie tętnicze.

ekologia.pl
4.9/5 - (19 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Oprócz diety na choroby serca mają również ogromny wpływ brak ćwiczeń fizycznych i stres a także brak regularnych badań.