Olej z czarnuszki tłoczony na zimno — czym różni się od tego ze sklepu i dlaczego to ma znaczenie? - Ekologia.pl
Ekologia.pl Zdrowie Witaminy i suplementy Olej z czarnuszki tłoczony na zimno — czym różni się od tego ze sklepu i dlaczego to ma znaczenie?

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno — czym różni się od tego ze sklepu i dlaczego to ma znaczenie?

Oleje tłoczone na zimno stanowią cenne źródło witamin, minerałów, czy też NNKT, jeśli pochodzą od sprawdzonych producentów. Ta naturalna metoda produkcji znana jest już od pokoleń i nie ma w tym cienia przypadku, że jest praktykowana aż do dziś. Warto więc mieć tego świadomość, kiedy stajemy przed wyborem produktów dostępnych na sklepowych półkach, w tym oleju z czarnuszki. O ile jest on cennym źródłem istotnych dla zdrowia składników odżywczych, o tyle jeśli ma się tak rzeczywiście stać, należy sięgać wyłącznie po ich najlepszą odsłonę.

fot. Dionisvero/envato
Spis treści

Olej tłoczony na zimno – co to oznacza?

Tłoczenie oleju na zimno jest tradycyjnym procesem, który polega na obróbce ziaren i nasion roślin w niskiej temperaturze. To oznacza, że możliwa jest ochrona ich cennych składników odżywczych. Wśród nich mowa między innymi o nienasyconych kwasach tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Nierafinowane oleje zimnotłoczone to skarbnica smaku, aromatu i prozdrowotnych właściwości.

Co to jest zimnotłoczony olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki powstaje z nasion tejże rośliny, które zawierają olej, białko, alkaloidy, saponiny i olejki eteryczne, w tym tymochinon. Od pokoleń doceniany jest za wsparcie dla układu immunologicznego. Nie bez znaczenia pozostaje także to, że poprawia funkcje układu trawiennego i oddechowego, a ponadto wspomaga kondycję skóry. Oprócz cennych dla zdrowia witamin i minerałów, w tym cynku, fosforu, wapnia, potasu, miedzi czy żelaza, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a wśród nich między innymi kwas linolowy, palmitynowy, stearynowy, mirystynowy czy też eikozadienowy.

Olej z czarnuszki słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych, ale także intensywnego smaku. Dla jednych to jego atut, dla drugich niekoniecznie. Bez względu na to, do której grupy się zaliczamy, warto jest się z nim zaprzyjaźnić.

Olej zimnotłoczony a sklepowy – jakie są różnice?

Olej zimnotłoczony z czarnuszki, który wychodzi z produkcji wysokiej klasy olejarni np. https://olini.pl/ stawiających na jakość produktu, różni się od dostępnych na sklepowych półkach zazwyczaj sposobem produkcji. W przypadku metody tłoczenia na zimno, mamy do czynienia z zachowaniem cennych właściwości i jakością produktu. Zwykłe oleje zazwyczaj są poddawane obróbce cieplnej, w temperaturze, która często przekracza nawet 160 st. C. Niestety prowadzi to do utraty wielu cennych składników odżywczych.

Aby mieć pewność, że wspomniane właściwości kryją się w butelce oleju, po który sięgniemy, warto jest stawiać na sprawdzonych producentów. Istotny jest również proces produkcji. Tutaj najlepszym wyborem będzie olej z czarnuszki niefiltrowany i nierafinowany, a także tłoczony na zimno. Dobrej klasy można poznać po wyrazistym, korzennym smaku.

Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?

Wśród cennych właściwości oleju z czarnuszki warto jest wymienić przede wszystkim wsparcie układu odpornościowego. Wszystko za sprawą zawartych w nim naturalnych składników, w tym bioaktywnego tymochinonu. Warto po niego sięgać jako wsparcie np. w leczeniu zapalenia zatok (w tym przy nieżycie nosa, przekrwieniu błony śluzowej nosa, bólach głowy, szyi, uszu i zębów), astmy, czy atopowego zapalenia skóry. Olej z czarnuszki często podawany jest również alergikom. Poza tym działa również osłonowo na żołądek i wspiera pracę tarczycy. Jest również pomocny w obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.

Olej z czarnuszki w kosmetyce

Olej z czarnuszki może stać być kosmetykiem stosowanym na twarz. W jakim celu? Jako, że działa antyoksydacyjnie, wspiera cerę suchą, dojrzałą i trądzikową. Olej ten, jako źródło substancji odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych, witamin i przeciwutleniaczy, działa nawilżająco i łagodzi stany zapalne. Można więc z powodzeniem stosować go również na skórę głowy i na osłabione włosy.

Jak dawkować olej z czarnuszki?

Jak ze wszystkim, także ze stosowaniem oleju z czarnuszki należy zachować zdrowy umiar. Można go spożywać w dowolnym momencie dnia, ale w kwestii dawkowania trzeba stosować się do zaleceń producenta.

Jeśli chodzi o dzieci przyjmuje się, że powinien być wprowadzany do diety stopniowo, zwłaszcza w przypadku maluchów. Przygodę z nim można rozpocząć od ¼ łyżeczki dziennie, kiedy w grę wchodzi menu dzieci po 12 miesiącu. Następnie dawkę stopniowo się zwiększa. Tutaj zwykle podaje się ½ łyżeczki pociechom powyżej 3 r.ż. i 1 łyżeczkę, kiedy skończą już 6 lat. A co z dorosłymi? Zwykle jest to 1 łyżka dziennie.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania oleju z czarnuszki?

Jak w przypadku każdego produktu, tak też oleju z czarnuszki, istnieją przeciwwskazania do jego spożycia. Mogą one wystąpić wówczas, kiedy przyjmujemy niektóre leki, w tym takie jak warfaryna (Coumadin) i beta-blokery oraz metoprolol (Lopressor). Wszystko dlatego, że czarnuszka może wchodzić z nimi w interakcję.

Warto jest skonsultować się z lekarzem, kiedy mamy problem z nerkami, niskim ciśnieniem krwi czy też cukrzycą. Powinny robić to również kobiety w ciąży, ponieważ badania odnośnie wpływu oleju w stanie błogosławionym są ograniczone. Zresztą, porady specjalisty warto zasięgać niezależnie od schorzeń i dolegliwości, aby być pewnym, że wprowadzenie czarnuszki do naszego menu przyniesie wyłącznie pozytywne skutki.

 

art. sponsorowany
Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments