Gorczyca biała owoc - opis, wygląd, występowanie, zastosowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas ziół Zioła rośliny rośliny naczyniowe rośliny nasienne okrytonasienne kapustowce kapustowate gorczyca Gorczyca biała owoc
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gorczyca biała owoc (Sinapis alba Fructus)

Gorczyca biała
Spis treści

Występowanie

Pierwsze wzmianki na temat gorczycy miały miejsce w Indiach około 3000 lat p.n.e. Była używana w starożytności przez Sumerów, a także w starożytnym Rzymie. Gorczyca występowała również w przypowieściach biblijnych. Do Polski została sprowadzona w XVI wieku. Jej popularność od tamtego czasu nie zmalała. Gorczyca rośnie w Europie Południowej, Azji Zachodniej, Afryce Północnej, a także w Pakistanie i w Polsce.

Wygląd

Gorczyca może osiągać do 70 cm wysokości. Łodyga jest prosta i wzniesiona, posiada szorstkie owłosienie. Kwiaty gorczycy mają przyjemny zapach, są koloru jaskrawożółtego. Owoce gorczycy wyrastają w łuszczynach, które pękają. Nasiona są okrągłe, mają jasnożółty kolor. Liście gorczycy mają jajowaty kształt i są lekko owłosione.

Zbiór

Gorczyca dojrzewa nierównomiernie, dlatego zbiory przeprowadza się gdy owoce zaczynają przybierać żółtobrunatny kolor, a nasiona zaczynają żółknąć.

Właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze posiadają owoce gorczycy białej, czyli nasiona. Skład nasion jest bardzo bogaty, to aż 22-35% oleju, śluz, synalbina, białka oraz olejki eteryczne i sole mineralne.
Nasiona gorczycy białej mają silne działanie przeciwzapalne. Gorczyca stosowana jest przede wszystkim do leczenia zapaleń błony śluzowej gardła, stosuje się ją również przy zapaleniu migdałków. Wyciąg z nasion doskonale sprawdza się w różnego rodzaju nieżytach układu pokarmowego,  a także w przewlekłych chorobach zapalnych żołądka i jelit. Gorczyca posiada naturalny śluz, który powleka żołądek i tym samym zmniejsza dyskomfort oraz ból wynikający z podrażnienia żołądka. Gorczyca sprawdza się również w zaparciach – nasiona spulchniają masy kałowe w jelicie, dzięki temu ułatwiają wypróżnianie się. Pomaga w niestrawności i wzdęciach – ułatwia trawienie ciężkostrawnych popraw, wystarczy dodać odrobinę gorczycy do spożywanego dania. Gorczyca w postaci okładów świetnie sprawdzi się do uśmierzania bólów reumatycznych. Co więcej, dzięki swoim niezwykłym właściwościom używana jest do wyrobu materacy oraz poduszek, ponieważ nasiona gorczycy wykazują działanie promieniujące, dzięki temu uśmierzają bóle reumatyczne i mięśniowe. Sprawdzają się również w profilaktyce przeciwodleżynowej. Gorczyca to także świetny stymulant dobrego samopoczucia, działa rozluźniająco na organizm, poprawia nastrój, wycisza, pomaga w leczeniu bezsenności, przywraca siły witalne i energię.

Praktyczne zastosowanie

Na bóle reumatyczne, mięśniowe, korzonkowe

Składniki:
Nasiona gorczycy
Woda

Nasiona gorczycy zalać wrzątkiem i utrzeć na papkę za pomocą widelca lub blendera. Nałożyć na gazę i przykładać na kilkanaście minut na bolące miejsca.

Składniki:
Ziarna gorczycy
Bawełniany worek dowolnej wielkości

Bawełniany worek wypełnić ziarnami gorczycy, tak aby wypełniały 3/4 pojemności worka. Zaszyć brzegi. Przykładać na obolałe miejsca. Tak zrobiony woreczek jest przydatny do użycia przez około cztery lata – tyle czasu gorczyca utrzymuje swoje lecznicze promieniowanie. Gorczycy nie należy jednak moczyć, w przeciwnym razie straci ona swoje właściwości promieniujące.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Gorczyca biała Sinapis alba wzniesiona, rozgałęziona i szorstko owłosiona łodyga, liście ogonkowe, naprzemianległe, słabo owłosione,pierzastodzielne, działki nierówno, tępo ząbkowane, żółte kwiaty, 4 działki, 4 płatki ułożone na krzyż, 6 pręcików, 2 niżej, 1 słupek, kwiatostan to baldachogrono, owoce to szorstko owłosione łuszczyny, maja błoniastą przegrodę, białawy, rozgałęziony korzeń, roślina lecznicza, ziele ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, powlekające, pobudzające trawienie, wyciąg z nasion leczy choroby przewodu pokarmowego, nieżyt żołądka i jelit, zaparcia i niestrawność, wyciągami wodnymi płucze się gardło w jego chorobach i migdałków, poduszeczki przykłada się do bolących stawów i przy reumatyzmie, olej poprawia trawienie i wydzielanie soku żołądkowego, roślina jadalna, nasiona wykorzystywane są do produkcji musztardy, pieprzu ziołowego i jako przyprawa.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!