Kolendra owoc - opis, wygląd, występowanie, zastosowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas ziół Zioła rośliny rośliny naczyniowe rośliny nasienne okrytonasienne selerowce selerowate kolendra Kolendra owoc
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Kolendra owoc (Coriandrum Fructus)

Kolendra
Spis treści

Występowanie

Za miejsce pochodzenia rośliny uznaje się zachodnie tereny obszaru śródziemnomorskiego. Gatunkiem typowym jest kolendra siewna, która uprawiana jest w wielu rejonach świata.

Wygląd

Łodyga jest wzniesiona, może sięgać do 70-80 cm wysokości. Charakterystyczną cechą tej rośliny jest jej nieprzyjemny zapach pluskwy, dopiero po dojrzeniu owoce i ziele nabiera zapachu kolendry. Liście  dolne są pojedyncze, górne są podwójnie pierzaste. Kwiaty mają barwę jasnoróżową lub białą, są niewielkie, zebrane w baldachy. Owoce to kulista brunatna lub jasnobrunatna rozłupnia. W górnej części owocu znajduje się mały kielich. Korzeń jest słabo rozgałęziony.

Zbiór

Owoce zbiera się, gdy zaczną przybierać kolor brunatny. Surowiec po zebraniu należy wysuszyć w zacienionym i przewiewnym miejscu.

Właściwości lecznicze

Kolendra działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, eliminuje bolesne skurcze zlokalizowane w przewodzie pokarmowym oraz drogach żółciowych, reguluje również ruchy perystaltyczne jelit. Dzięki działaniu żółciopędnemu ułatwiony zostaje przepływ żółci i soków trzustkowych do dwunastnicy, to z kolei wiąże się z łatwiejszym przyswajaniem pokarmów. Kolendra działa również wiatropędnie, pobudza apetyt i przyspiesza trawienie. Owoce polecane są osobom, które chcą wyregulować procesy trawiennie, stosuje się je również w biegunkach. Mają lekkie działanie moczopędne. Owoce stosuje się również w celu zwiększenia laktacji. Poleca się je również w przypadku nieprzyjemnego zapachu z ust. Kolendra działa korzystnie na układ nerwowy. Owoce kolendry działają również korzystnie na organizm podczas przeziębień i zapalenia oskrzeli.

Praktyczne zastosowanie

Napar stosowany podczas przeziębień – do eliminacji kaszlu i chrypki

Składniki:
3 g zmielonych lub rozgniecionych owoców kolendry
Woda

Owoce zalać szklanką wrzącej wody. Przecedzić. W celu polepszenia smaku można dodać miód lub sok z malin. Pić po 2-3 szklanki naparu dziennie.

Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Kolendra siewna Coriandrum sativum łodyga wzniesiona, rozgałęziona, żebrowana, naga, dolne liście pojedyncze, długoogonkowe, klapowe o szerokich działkach, górne podwójnie pierzastodzielne o działkach równowąskich, jasnoróżowe lub białe kwiaty rosną w baldachach złożonych w kątach rozgałęzień, brunatna, kulista żeberkowana rozłupnia ze ściśle przylegających do siebie wklęsłych rozłupek, palowy, cienki, słabo rozgałęziony korzeń, roślina lecznicza, owoce działają rozkurczowo, wiatropędnie, moczopędnie, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i apetyt, roślina przyprawowa, składnik mieszanki curry, dodatek do szarlotki, pierników i kruchych ciasteczek, przyprawiania sosu pomidorowego, sałatek i przyprawa w masarstwie, likiernictwie i browarnictwie.