Koper ogrodowy ziele, owoc - opis, wygląd, występowanie, zastosowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas ziół Zioła rośliny rośliny naczyniowe rośliny nasienne okrytonasienne selerowce selerowate koper Koper ogrodowy ziele, owoc
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Koper ogrodowy ziele, owoc (Anethi graveolens Herba, Semen)

Koper
Spis treści

Występowanie

Za miejsce pochodzenia uznaje się południowo-wschodnią Azję. Obecnie roślina ta uprawiana jest na całym świecie. Nie występuje już w formie dzikiej.

Wygląd

Łodyga może dorastać do 120 cm. Jest bardzo aromatyczna, ma barwę sinawozieloną, jest pusta w środku. Liście są 3 – lub 4 -krotnie pierzaste. Kwiaty mają barwę żółtą, są zebrane w baldachy złożone. Owoce są soczewkowato spłaszczone. Koper to roślina owadopylna.

Zbiór

Zbiory liści należy przeprowadzić jeszcze przed kwitnieniem, czyli wiosną lub latem. Owoce zbiera się po ich dojrzeniu, czyli latem. Suszenie surowców należy przeprowadzić w zacienionym i przewiewnym miejscu.

Właściwości lecznicze

Koper działa korzystnie na układ trawienny, pomaga regulować procesy trawienne, działa wiatropędnie, pobudza apetyt, ułatwia przyswajanie pokarmów. Stosuje się go również pomocniczo w chorobach dróg żółciowych oraz związanych z wątrobą. Działa lekko uspokajająco, w związku z tym stosuje się go w bezsenności oraz kolce żołądkowej. Koper stosowany jest również w infekcjach układu oddechowego, pomaga zwalczać kaszel, chrypkę czy dychawicę. Wzmaga laktację u matek, a dzięki jego spożywaniu przenika do mleka matki, dzięki temu działa w sposób wiatropylny  na niemowlęta. Wykorzystywany jest również w sposób zewnętrzny, dzięki działaniu antyseptycznemu jest pomocny we wszelkiego rodzaju zakażeniach skóry, grzybicach. Pomaga również leczyć nadmierną suchość skóry, trądzik, zmiany łojotokowe a nawet łysienie adrogenowe. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym koper często stosowany jest do leczenia różnych schorzeń oczu. Ma lekkie działanie obniżające ciśnienie krwi, dlatego stosuje się go pomocniczo do leczenia pacjentów z nadciśnieniem.

Praktyczne zastosowanie

Napar z kopru na lepsze trawienie

Składniki:
2 g rozdrobnionych owoców kopru
Woda

Owoce zalać 200 ml wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez około 20 minut. Przecedzić. Pić co 3 godziny w niewielkiej ilości.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Koper ogrodowy Anethum graveolens sinozielona, pachnąca, żeberkowana, dęta, naga, i rozgałęziona łodyga, dolne liście 3-4-krotnie pierzaste o nitkowatych pochwiastych odcinkach, górne siedzące, żółte kwiaty zebrane w baldachy złożone, owoce to rozłupki, cała roślina działa uspokajająco, reguluje trawienie, delikatnie obniża ciśnienie krwi, leczy kolkę, kłopoty z trawieniem, bezsenność, wzdęcia, nieprzyjemny zapach z ust, pobudza laktację u kobiet nie mających mleka, pomaga w nieżycie górnych dróg oddechowych, zewnętrznie okłady z owoców są stosowane przy schorzeniach oczu oraz w ropnych zakażeniach skóry.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!