Kozieradka nasiona (Trigonella Semen)
Występowanie
W formie naturalnej występuje w Azji – na terytorium Kaukazu, Uzbekistanu oraz Turkmenistanu, a także w Europie Wschodniej – na Ukrainie, Litwie oraz w Mołdawii i Estonii. W formie uprawnej występuje prawie na całym świecie. W Polsce kozieradka występuje, jako roślina zawleczona, jak również roślina, która dziczeje z upraw.
Wygląd
Łodyga jest rozgałęziona tylko u podstawy. Liście trójlistkowe, mają kształt jajowaty, są ząbkowane. Kwiaty mają barwę żółtawą. Owoc to strąk, który jest albo prosty, albo wygięty. Zawiera około 15-20 nasion, które są koloru beżowego.
Zbiór
Zbiory przeprowadza się, gdy około 2/3 strąków kozieradki zaczyna dojrzewać. Po zebraniu nasiona dojrzewają całkowicie.
Właściwości lecznicze
Kozieradka stosowana jest przede wszystkim do leczenia wielu schorzeń układu pokarmowego. Stosuje się ją na wrzody żołądka, ponieważ powleka ten organ śluzami, które ochraniają błonę śluzową żołądka przed działaniem kwasu solnego. Co więcej, poprawia procesy trawienne, ponieważ zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych oraz jelitowych. Wzmaga również produkcję śliny oraz pobudza trawienie, a także działa przeciwskurczowo. Zawarty w roślinie błonnik pomaga zwalczać nieprzyjemne zaparcia. Poprawiając trawienie, przyczynia się również do przyspieszenia przemiany materii. Nasiona stosuje się również w leczeniu pasożytów przewodu pokarmowego. Stosowana profilaktycznie pomaga dbać o wątrobę oraz prawidłowe procesy żółciotwórcze i żółciopędne. Kozieradka to także naturalny środek antynowotworowy – przeciwdziała nowotworowi jelita grubego. Wykorzystywana jest również w sposób zewnętrzny, ponieważ posiada właściwości kojące skórę – pomaga leczyć czyraki czy ropnie. Ma również właściwości obniżające poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Nasiona kozieradki stosowane są również do wzmagania laktacji. Mają działanie moczopędne oraz anaboliczne. Regularne spożywanie nasion przez około 3-4 miesiące powoduje przyrost tkanki mięśniowej.
Praktyczne zastosowanie
Odwar stosowany ochronnie na błonę śluzową żołądka, pomocny w problemach trawiennych
Składniki:
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka nasion kozieradki
Woda
Nasiona zalać szklanką wody i gotować przez około pół godziny. Przecedzić. Pić przed posiłkiem 3 razy dziennie.
Kozieradka pospolita Trigonella foenum-graecum mocny, palowy korzeń, łodyga wyprostowana, słabo rozgałęziona, górą delikatnie owłosiona, trójlistkowe, listki odwrotnie jajowate, z wierzchu zielone, spodem sinozielonkawe liście, siedzące lub krótkoszypułkowe kwiaty po 1-2 w kątach liści, kielich rurkowaty, pięciowrębny, korona motylkowata, żółtawa, 10 pręcików, jeden wolny i dziewięć zrośniętych, 1 słupek,owoc to strąk, ma 15 romboidalnych nasion, działa działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, leczy chorobę wrzodową, czyraki, ropnie, egzemy, nasiona obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, ma działanie żółciopędne, rozkurczowe, poprawiające samopoczucie, żółciotwórcze, pobudzające wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, wzmacniające, , mlekopędne, moczopędne, przeciwalergiczne, anaboliczne, reguluje hemopoezę, wchłanianie pokarmów i wypróżnianie, regenerację tkanek.