Marchew korzeń (Carotae Radix)

Występowanie
W stanie dzikim występuje w Europie, Azji oraz północnej Afryce. W formie uprawnej występuje w wielu miejscach na świecie.
Wygląd
Łodyga rośliny wznosi się ku górze, jest pusta w środku i szorstko owłosiona. Liście są równowąskie, 2- lub 3-krotnie pierzastosieczne. Kwiaty są niewielkie, mają barwę białą, są zebrane w baldach złożony. Owoc to rozłupnia, która rozpada się na 2 rozłupki. Korzeń jest jadalny, z rozbudowanym miękiszem spichrzowym, który magazynuje substancje pokarmowe. Ma barwę od białej, poprzez żółtą i pomnarańczowoczerwoną, aż do purpurowej.
Zbiór
Surowiec zbiera się, gdy roślina jest dojrzała.
Właściwości lecznicze
Korzeń marchwi ma działanie przeciwpasożytnicze, dlatego często stosuje się go w kuracjach przeciwko owsikom czy glistom, kuracje przeprowadza się również u dzieci. Ma działanie przeciwcukrzycowe, dlatego warto stosować go w profilaktyce cukrzycy, jednak nie tylko, ponieważ korzeń podaje się również w początkowym stadium tej choroby. Surowiec ten reguluje przemianę materii i poprawia funkcje trawienne. Wykorzystywany jest w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, posiada właściwości wiatropędne. Stosuje się go również do leczenia zaburzeń trawiennych u dzieci. Dzięki niskiej kaloryczności i swoim wspaniałym składnikom odżywczym, marchew polecana jest osobom odchudzającym się oraz dbającym o zdrowie. Kwas foliowy oraz witaminy z grupy B zawarte w marchwi działają korzystnie na układ nerwowy. Marchew stosowana jest w przypadku niedożywienia, szczególnie u dzieci oraz w niedokrwistości. Korzeń marchwi obniża poziom cholesterolu we krwi, dlatego warto spożywać to warzywo regularnie, ponieważ przeciwdziała wielu chorobom serca. Podnosi również odporność organizmu, dlatego większe spożycie korzenia marchwi polecane jest w okresie zwiększonej zapadalności na infekcje oraz choroby. Działa przeciwzapalnie oraz ochronnie na skórę – zawarty w korzeniu karoten jest naturalną barierą ochronną przed działaniem promieni słonecznych. Surowiec ten wykorzystuje się również do leczenia stanów zapalnych dróg moczowych. Marchew, jak powszechnie wiadomo, wpływa korzystnie na wzrok.
Praktyczne zastosowanie
Świeżo wyciśnięty sok z marchwi do celów profilaktycznych
0,5-1kg świeżej marchwi
Opcjonalnie woda
Marchew obrać i umyć. Wycisnąć sok w sokowirówce. Jeżeli chcemy, by smak wyciśniętego soku był mniej wyczuwalny, można wymieszać sok z wodą. Świeżo wyciśnięty sok warto pić codziennie. Można również mieszać marchew z innymi warzywami lub owocami w celu polepszenia smaku lub podniesienia walorów odżywczych i zdrowotnych.


Marchew zwyczajna Daucus carota wzniesiona, rozgałęziona, bruzdowana, pusta, owłosiona łodyga, równowąskie, pierzastosieczne liście, kwiatostan to baldach złożony, podbaldach jest pierzasty, pokrywy trójwrębne, baldaszki mają szypułki, czteropłatkowe kwiaty promieniste, brzeżne mają 2 płatki dłuższe, 2 krótsze, słupek ma 2 znamiona, jest 5 pręcików, owoc to rozłupnia, rozpada się na 2 jednonasienne rozłupki. Korzeń spichrzowy, pomarańczowy, gruby, palowy, małe korzenie boczne. Roślina pastewna i jadalna, korzeń to warzywo. Rośnie na miedzach, polach, podwórkach, przydrożach. Korzeń obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, zwalcza pasożyty, działa rozkurczowo, reguluje trawienie, wzmacnia odporność, witamina A wspomaga elastyczność skóry i błon śluzowych.