Archiwa żywność ekologiczna - Ekologia.pl

żywność ekologiczna

Ekologia.pl Wiedza Znaki żywność ekologiczna
AB – Agriculture Biologique

AB (Agriculture Biologique) – znak ekologiczny stosowany we Francji. Co najmniej 95% składników produktu to składniki organiczne wyprodukowane na terenie Unii Europejskiej i są zgodne z normą EN 45011. Certyfikat ekologiczny AB przyznawany jest od roku 1985. Jest to symbol ekologiczny dotyczący żywności ekologicznej.

Bio Hellas

Bio Hellas jest certyfikatem ekologicznym przyznawanym w Grecji. Dotyczy żywności ekologicznej – produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Znak ekologiczny Bio Hallas przyznaje niezależna strona trzecia. Akredytacją zajmuje się IFOAM oraz Program Organics w Unii Europejskiej. Wydawanie certyfikatu ekologicznego rozpoczęto w roku 2001.

Bio Suisse

Bio Suisse – znak ekologiczny przyznawany produktom, których surowce w 90% pochodzą ze Szwajcarii. Produkty te noszą miano ekologicznych. Ten symbol ekologiczny pojawia się na opakowaniach od roku 1981. Od tamtej pory przyznano 760 certyfikatów na produkty ekologiczne zgodne z wymaganiami Bio Suisse. Akredytacją zajmuje się Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego (IFOAM). Etykietę ekologiczną Bio spotkać…

Bio-Siegel

Bio-Siegel – niemiecki certyfikat ekologicznego rolnictwa.Znak ekologiczny Bio-Siegel może być używane przez wszystkich producentów, przetwórców i sprzedawców, którzy poddali swoją  działalność kontroli zgodności z normami określonymi w Rozporządzeniu EWG 2092/91 i przeszli ją pomyślnie. Pod koniec 2007 roku w informacji Bio-Siegel zgłoszonych było 42825 produktów. Jednolite logo wprowadzono w 2001 roku.

BIODAR

BIODAR – znak ekologiczny umieszczany jest na produktach spożywczych. Symbol ekologiczny w roku 1997 wprowadziła na rynek Słowenia. Żywność ekologiczna oznaczona BIODAR pochodzi z gospodarstw prowadzonych zgodnie ze standardami Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego (IFOAM – International Federation of Organic Agriculture Movements). Zarządcą etykiety ekologicznej jest Stowarzyszenie Słoweńskich Rolników Ekologicznych (ISOFA).

Carbon Reduction Label

Carbon Reduction Label (CRL) – znak ekologiczny, który można znaleźć na takich produktach jak: żywność, produkty leśne, wyroby włókiennicze i usługi turystyczne. Od powstania w 2007 roku przyznano 32 certyfikaty ekologiczne tego typu. Symbol ekologiczny CRL oznacza, że przy produkcji szczególnie zadbano o redukcję emisji dwutlenku węgla (redukcja emisji gazów cieplarnianych). Proces wydawania certyfikatu ekologicznego…

CCOF

Znak ekologiczny – CCOF (California Certified Organic Farmers) nadawany jest przez akredytowaną jednostkę certyfikującą o tej samej nazwie, która należy do Departamentu Rolnictwa USA (USDA). Stworzona w 1973 roku, CCOF była pierwszą organiczną jednostką certyfikująca w Stanach Zjednoczonych. Co oznacza symbol ekologiczny CCOF na produkcie? Certyfikat California Certified Organic Farmers daje gwarancję, że produkt jest…

Chroniona Nazwa Pochodzenia

Znak ekologiczny – Chroniona Nazwa Pochodzenia ChNP (Protected Designation of Origin) charakteryzuje produkt rolny lub artykuł spożywczy, do opisania którego wykorzystuje się nazwę regionu, konkretnego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju. Symbol ekologiczny ChNP istnieje od 1992 roku i jest wzorowany na systemach oznaczeń, które stosowane są we Francji i Włoszech. Obecnie podstawą prawną funkcjonowania…

Chronione Oznaczenie Geograficzne

Znak ekologiczny – Chronione Oznaczenie Geograficzne ChOG (Protected Geographical Indications) do konkretnego produktu rolnego lub artykułu spożywczego przypisuje nazwę regionu, miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, z którego ten produkt pochodzi. Chronione oznaczenie geograficzne ChOG zostało wprowadzone w 1992 roku i nadaje je Komisja Europejska. Produkt z etykietą ekologiczną Chronione oznaczenie geograficzne musi charakteryzować się…

Danish Q-mark

Danish Q-mark – znak ekologiczny używany do etykietowania mleka, mięsa, warzyw, jaj, zbóż produkowanych przez ekologiczne gospodarstwa rolne. Symbol ekologiczny Danish Qmark wprowadzony został w roku 1989 w Danii. Władze tego kraju sprawują zwierzchnictwo nad etykietowaniem produktów ekologicznych.

Dolphin Safe

Amerykański znak stanowiący własność  Earth Island Institute. Wprowadzono go w 1990 roku. Dotyczy bezpiecznego dla delfinów połowu tuńczyka. Oznacza, że połów tuńczyka był prowadzony zgodnie ze standardami EII, tj. w sposób bezpieczny dla delfinów (np.: nie używano sieci dryfujących).Znak ma zastosowanie międzynarodowe. Pełni podobną funkcję do znaku USDA and Earth Island Institute.Strona internetowa IEE: Strona EII

Dolphin Safe (USCD)

Dolphin Safe (USCD) – amerykański znak ekologiczny Departamentu Handlu (USCD), dotyczący bezpiecznego dla delfinów połowu tuńczyka. Znaku mogą używać rybacy, którzy ograniczyli śmiertelność delfinów przy połowie tuńczyka do 1%.Akcję oznakowania poparły liczne organizacje i – m.in.: WWF, Center for Marine Conservation i  the Environmental Defense Fund.Zobacz także: Dolphin Safe.

Podobne:
Dolphin Safe
Najnowsze artykuły

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!