BATALION. Ptak. Zwierzę - batalion, biegus bojownik, bojownik batalion, bojownik odmienny
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Siewkowe Bekasowate Calidris Batalion
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Batalion (Calidris pugnax)

Nazywana/y także: biegus bojownik, bojownik batalion, bojownik odmienny, bojownik zmienny
Batalion, Philomachus pugnax, Ruff
Spis treści

W okresie godowym samce bataliona w pełni zasługują na swoją nazwę. Prowadzą liczne, zaciekłe walki,  podczas których sypią się pióra, ale wszystko odbywa się w milczeniu. Potyczki są bardzo widowiskowe, również dlatego, że upierzenie tych ptaków  jest w tym czasie wyjątkowe: szyje ich zdobią barwne kryzy, a głowy -czuby układające się na kształt uszu. Co ciekawe, nie spotkano, podobno, dwóch identycznie ubarwionych samców!

Wygląd

Gatunek ten charakteryzuje się wyraźnym dymorfizmem płciowym, również w okresie spoczynkowym. Samiec jest znacznie większy (długość ciała 30 cm, rozpiętość skrzydeł 59 cm, waga do 240g) od samicy (dł. ciała 22 cm, rozp. skrzydeł 44 cm, waga od 80 g). W okresie godowym dochodzą różnice w upierzeniu. Samiec ma okalającą przód szyi kryzę, a na głowie długie i zakręcone pióra tworzące rodzaj uszu. Przednia część i boki głowy są pozbawione piór i pokryte barwnymi brodawkami. Skala barw tych ozdób jest szeroka: od białych, poprzez żółte, beżowe i rude, aż do czarnych z zielonym, niebieskim lub purpurowym połyskiem. Samica jest cała w tonacji szarobrązowej, z delikatnym rysunkiem na piersi i wierzchu ciała. Samiec w szacie spoczynkowej przypomina samicę, lecz ma pierś jednolicie kremową.

Biotop

Batalion zamieszkuje rozległe wilgotne łąki i bagna z niewielkimi partiami lekko wzniesionego terenu oraz, najliczniej, strefę tundry.

Występowanie

Ptak ten występuje w Skandynawii, środkowej i północno -wschodniej Europie oraz północnej Syberii. W Polsce jest nielicznie lęgowy w północnej części kraju. Najliczniejszy w dolinie Biebrzy,
 gdzie jego coroczne tokowiska i lęgi były jedną z przyczyn utworzenia w 1993r parku narodowego.
Zimuje w południowej Azji oraz w głębi Afryki.

Lęgi

Lęgi bataliona poprzedzone są widowiskowymi tokami, w których dominują samce o ciemnym ubarwieniu. Jednak do rozrodu przystępują częściej te z jasną piersią. Samiec gromadzi stadko samic. Gniazda są zakładane w dość głębokim dołku w suchym miejscu. Wyprowadza 1 lęg w roku – w maju. Samica znosi 4 zielonkawe jaja w brązowawe plamki. Wysiaduje je sama przez 21 dni i sama też opiekuje się pisklętami, które osiągają zdolność lotu w wieku ok.3 tygodni.

Pokarm

Batalion żywi się owadami i innymi bezkręgowcami, ale również nasionami i jagodami.

4.7/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

aha nie ma zadnch ciekawostek ?? -,-