MEWA BIAŁOGŁOWA. Ptak. Zwierzę - mewa białogłowa
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Siewkowe Mewowate Larus Mewa białogłowa
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Mewa białogłowa (Larus cachinnans)

Mewa białogłowa, Larus cachinnans, Caspian Gull
Spis treści

Z gatunkiem tym wiąże się spore zamieszanie w zakresie systematyki. Jeszcze kilka lat temu uznawano mewę białogłową za podgatunek mewy srebrzystej (Larus argentatus). Z kolei w 2003 r. podgatunek mewy białogłowej (Larus cachinnans michahelis) ogłoszono odrębnym gatunkiem o nazwie mewa romańska (Larus michahelis). Natomiast gatunek o nazwie mewa atlantycka (Larus cachinnans atlantis) został uznany za podgatunek mewy romańskiej i opatrzony łacińską nazwą Larus michahelis atlantis.

Wygląd

U obu płci upierzenie jest białe z popielatym grzbietem i górną powierzchnią skrzydeł. Lotki są zakończone czarno-biało. Dziób żółty z czerwoną plamką przy zakończeniu dolnej części, nogi żółte, oczy bladożółte. Osobniki młodociane są brązowawe. Pomiędzy podgatunkami występują niewielkie różnice w wielkości, rozmiarze ciemnych plam na końcach skrzydeł i odcieniu szarości na wierzchu ciała. Ale te cechy prawdopodobnie bywają zmienne także w obrębie podgatunków.

Biotop

Zamieszkuje głównie wybrzeża nadmorskie i brzegi pobliskich jezior.

Występowanie

Podgatunek Larus cachinnans cachinnans – zasiedla wybrzeża Morza Czarnego, dalej na wschód po Morze Kaspijskie i wschodni Kazachstan. Zimuje w południowej Azji, na Bliskim Wschodzie i w północno-wschodniej Afryce.
Podgatunek Larus cachinnans mongolicus występuje w Mongolii, południowo-wschodnim Ałtaju i na brzegach Bajkału. Zimuje na Bliskim Wschodzie.
Podgatunek Larus cachinnans barabensis zamieszkuje Azję Środkową, a zimuje na Bliskim Wschodzie.
Podgatunek Larus michahelis michahelis zamieszkuje zachodnią i południową Europę, basen Morza Śródziemnego i północno-zachodnią Afrykę.
Podgatunek Larus michachelis atlantis (do niedawna mewa atlantycka) występuje na Azorach, Maderze i Wyspach Kanaryjskich.

Lęgi

Mewa białogłowa buduje gniazdo na płaskim podłożu, w pobliżu wody. Tworzy kolonie liczące do 30 000 osobników. Wyprowadza 1 lęg w roku. W zniesieniu są 2-4 oliwkowozielone jaja, wysiadywane przez oboje rodziców. Pisklęta wykluwają się po ok. 4 tygodniach, zdolność lotu uzyskują w wieku ok. 40 dni.

Pokarm

W pożywieniu przeważają ryby i bezkręgowce, ale chętnie zjada również jaja i pisklęta innych ptaków oraz odpadki spożywcze.

4.7/5 - (18 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

oczy mewy białogłowej bladożółte ????? Jest ciemne oko ..