Źródła insuliny. Czy z roślin można uzyskać insulinę?
Ekologia.pl Artykuły Medycyna i zdrowie Insulina z roślin

Insulina z roślin

Uzyskana z roślin insulina została po raz pierwszy wstrzyknięta ludziom – informuje „New Scientist”.

Mająca siedzibę w Calgary kanadyjska firma Sembiosys Genetics wprowadziła kodujące ludzką insulinę geny do genomu krokosza barwierskiego (Carthamus tinctorius), uprawianej na Bliskim Wschodzie jednorocznej rośliny z rodziny astrowatych. Uzyskiwana z rośliny proinsulina jest przekształcana przez enzymy w insulinę typu SBS-1000, identyczną z ludzką.

Ponieważ wszystkie parametry insuliny odpowiadały naturalnej insulinie ludzkiej, wypróbowano jej działanie na zdrowych ochotnikach. Wyniki mają zostać ogłoszone w tym roku. Naukowcy mają nadzieję, że insulina z roślin pozwoli obniżyć olbrzymie koszty leczenia coraz bardziej powszechnej cukrzycy – dotychczas sztuczną insulinę produkowały zmodyfikowane bakterie.

Jak dotąd z nasion krokosza wyciskano bardzo korzystny dla zdrowia olej jadalny, stosowany także do depilacji, produkcji mydła, linoleum i kitu. Warto przy okazji dodać, że krokosz oraz bakterie produkujące ludzką insulinę to organizmy GMO. Ciekawe czy przeciwnicy GMO protestują przeciwko podawaniu insuliny, kiedy ktoś z nich zachoruje na cukrzycę ?

Źródło: PAP – Nauka w Polsce, ekologia.pl
4.6/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments