Czwartek 09.05.2019

Polacy rezygnują z jedzenia mięsa

Fleksitarianizm zdobywa coraz więcej zwolenników. Już 43 proc. Polaków deklaruje, że eliminuje lub stara się ograniczać mięsa w swojej diecie – wynika z raportu IQS.




Fleksitarianizm, to dieta której założeniem jest ograniczenie spożycia mięsa, na rzecz posiłków roślinnych. Pojęcie to zostało użyte po raz pierwszy przez Lindę Anthony w 1992 r. Od tego czasu dieta zyskuje na popularności. Także w Polsce ‒ 43 proc. Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa. Według wszelkich prognoz trend ten będzie się umacniał

- Fleksitarianizm to zjawisko stosunkowo młode ale powoli, także w Polsce, wkraczające do mainstreamu. To trend związany ze stylem życia, wyższą świadomością ale niebywale aspiracyjny, przez co siła jego rażenia staje się jeszcze większa – komentuje Grzegorz Giza, Chief Growth Officer w IQS.

Jakie są motywacje ograniczania spożycia mięsa? Fleksitarianie boją się tego, co faktycznie znajduje się w mięsie. Przywiązanie do zwierząt również ma wpływ na ograniczanie konsumpcji mięsa ‒ 39 proc. badanych nie je mięsa bądź ogranicza je ze względów etycznych. Fleksitarianie zwracają też uwagę na pogarszającą się jakość i smak mięsa. Co czwarty badany stwierdza, że mięso „nie smakuje już tak jak kiedyś”. 21 proc. osób, które rezygnują z przysłowiowego schabowego, przejmuje się dużą zawartością tłuszczu w mięsie, a około 19 proc. podwyższonym ryzykiem raka i innych chorób.

Bycie fleksi staje się coraz bardziej modne. Fleksitarianizm zdobywa uznanie także w oczach ekspertów. Jest rekomendowany jako trzecia najlepsza dieta na świecie. Trzecie miejsce ma też w kategorii diet dla cukrzyków oraz tych powodujących najmniejszy uszczerbek zdrowotny.
Ekologia.pl

Bibliografia

“”; grupaiqs.pl; 2019-05-09

Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy