Kuchnia otwarta kontra zamknięta: poznaj opinie projektantów z Agaty, co się lepiej sprawdza w nowoczesnych domach

W rytmie współczesnego życia każda decyzja dotycząca wyposażenia swojego wnętrza jest jak komponowanie osobistej melodii. W tym artykule zabierzemy Cię w podróż po świecie kuchennych aranżacji, gdzie otwarta kuchnia gra w harmonii z przestrzenią życia rodzinnego, a zamknięta tworzy intymną sonatę pełną smaków i aromatów. Przyjrzyjmy się bliżej, jakie nuty wybierają projektanci wnętrz, aby stworzyć idealny akompaniament dla każdego stylu życia.



kuchniaKuchnia otwarta kontra zamknięta fot. materiały Agata Meble

Kuchnia otwarta: przestrzeń na wspólne chwile


Kuchnia otwarta, łącząca się z salonem, stanowi serce nowoczesnego domu, oferując nie tylko przestrzeń do gotowania, ale również do życia społecznego i rodzinnego. Wspólna przestrzeń sprzyja interakcji między domownikami i gośćmi, co jest szczególnie cenne w dzisiejszych zabieganych czasach. Taki układ zacieśnia również więzi rodzinne, gdyż wspólne gotowanie, spożywanie posiłków, a nawet sprzątanie po nich staje się naturalną częścią życia domowego.

Niekwestionowaną zaletą otwartej kuchni jest także wrażenie przestronności i otwartości, co optycznie powiększa nawet małe mieszkania. Ponadto otwarty plan pozwala na łatwe integrowanie się z resztą domu pod względem stylu i dekoracji, kreując spójne i harmonijne wnętrze. O słowo komentarza poprosiliśmy projektantkę z Agaty. Jej opinia jest jednoznaczna:

Kuchnie na otwartym planie to fantastyczna przestrzeń do wnętrzarskich eksperymentów i popisów kunsztu designerskiego. Dają one nieograniczone możliwości łączenia różnych materiałów, kolorów i wzorów, pozwalając kreować niepowtarzalne, spersonalizowane, funkcjonalne i estetycznie zachwycające przestrzenie – zarówno strefę roboczą, jak i jadalnianą i relaksu. Najfajniejsze w nich jest jednak to, że one autentycznie ożywają. Wspólna przestrzeń sprzyja gotowaniu, biesiadowaniu, rozmowie, grze w planszówki, odrabianiu lekcji, tworzeniu prac plastycznych itd. Gdy w trakcie wizyty postanowisz zaparzyć kawę lub włożyć naczynia do zmywarki, nie musisz zostawiać gości samych w osobnym pomieszczeniu. Założę się, że podczas domówki goście sami staną za kuchennym blatem, pomagając w przygotowywaniu (i jedzeniu!) zakąsek – mówi ekspertka.

Kuchnia otwarta to zatem rozwiązanie, które łączy funkcjonalność z estetyką, odpowiadając na potrzeby nowoczesnego stylu życia. Ale czy zawsze tak jest?

Kuchnia zamknięta: przestrzeń prywatności i kontroli


Podobno mistrzowie kuchni dzielą się na tych, którzy tworzą w harmonii i porządku, oraz na tych, dla których źródłem inspiracji jest kreatywny chaos. Jeśli należysz do grona wirtuozów odnajdujących swoje artystyczne ja poprzez improwizację i eksperymentowanie, zamknięta kuchnia może stać się dla Ciebie rodzajem sceny. Wyrazisz na niej swój kulinarny talent bez obaw o wpływ na resztę domu.

Zamknięta kuchnia sprzyja również skupieniu i precyzji. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla tych osób, które preferują spokój i kontrolę nad procesem gotowania. Pozwala na większą swobodę w eksperymentowaniu z intensywnymi aromatami, a także daje możliwość utrzymania całego kuchennego galimatiasu poza zasięgiem wzroku gości.

Oczywiście nadal istnieją zwolennicy tradycyjnego rozkładu pomieszczeń, i mają wiele racji. Zapachy smażonej ryby, steka czy gotowanej kapusty z całą pewnością nie budują przyjemnej atmosfery w salonie. Długo utrzymują się w powietrzu, a na dodatek wnikają w tkaniny, w tym odzież gości. Niekorzystna jest również para wodna, która razem z cząsteczkami kurzu i tłuszczu unosi się w powietrzu, a wreszcie opada i osadza się na meblach w salonie.

Zrównoważony kompromis: kuchnia półotwarta


Na koniec warto rozważyć rozwiązanie pośrednie – kuchnię półotwartą. Ta koncepcja łączy zalety obu poprzednich rozwiązań, oferując zarówno element integracji, jak i prywatności.

Dla projektantów nie ma rzeczy niemożliwych. Często proponowaną opcją jest montaż przesuwnych drzwi czy transparentnych przegród, na przykład ze szkła hartowanego lub pleksiglasu, które pozwalają utrzymać efekt otwartej przestrzeni, jednocześnie skutecznie odseparowując kuchnię. Wrażenie otwartości można osiągnąć także za pomocą wyspy kuchennej, a nawet niewielkich różnic poziomów między sąsiadującymi strefami. W każdym przypadku koniecznie trzeba zadbać o dobry okap i sprawny system wentylacji – dodaje ekspertka.

W podróży przez świat kulinarnych przestrzeni – od otwartych salonów z kuchnią po zamknięte królestwa smaków – odkryliśmy, że każda wersja ma swój własny rytm i melodię. Która z nich bardziej ujęła Cię za serce?


art.sponsorowany
Ocena (4.1) Oceń: