Maślak rdzawobrązowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce maślakowate maślak Maślak rdzawobrązowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Maślak rdzawobrązowy (Suillus collinitus (Fr.) Kuntze)

Maślak rdzawobrązowy
Spis treści

Wstęp

Maślak rdzawobrązowy to grzyb jadalny, który występuje rzadko w Polsce.

Sezon

W Polsce grzyb ten występuje od września do listopada.

Występowanie

Maślak rdzawobrązowy występuje w Europie, licznie we Włoszech, Francji oraz Szwajcarii. Poza Europą rośnie w Australii.

Wygląd

Kapelusz maślaka rdzawobrązowego osiąga średnicę od 5 do 11 cm. Na początku ma wypukły kształt, później staje się płaski. Powierzchnia śliska i naga, pokryta ciemnobrązowymi włóknami, przez co powierzchnia prawie w całości jest rdzawobrązowa. Skórkę można łatwo oderwać od brzegów do środka kapelusza.

Rurki długie, wykrojone, czasami zbiegające. Żółte z odcieniem oliwkowym. Po uciśnięciu zmieniają barwę na brązową.

Trzon osiąga wysokość od 5 do 10 cm i grubość od 1 do 2 cm. Ma walcowaty kształt i jest pełny w środku. W górnej części jest żółty, u podstawy rdzawy z niewielkim pomarszczeniem. Podstawa trzonu często ma różowe wybarwienia.

Miąższ ma zwartą konsystencję i jest dosyć gruby w kapeluszu. W trzonie jest twardy. Kolor żółtobiały w kapeluszu, natomiast w trzonie cytrynowożółty u góry i rdzawoochrowy u dołu. Smak i zapach praktycznie niewyczuwalny.

Zarodniki wrzecionowate, jasnożołte. Wysyp zarodników ochrowy.

Właściwości

Maślak rdzawobrązowy jest grzybem jadalnym.

Zastosowanie

Z uwagi na słaby smak i zapach maślak rdzawobrązowy nie jest grzybem powszechnie wykorzystywanym kulinarnie. Może być stosowany jako dodatkowy składnik potraw.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (8 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Na zdjęciu jest maślak rdzawobrązowy ?