Maślak rdzawobrązowy (Suillus collinitus (Fr.) Kuntze)

Wstęp
Maślak rdzawobrązowy to grzyb jadalny, który występuje rzadko w Polsce.
Sezon
W Polsce grzyb ten występuje od września do listopada.
Występowanie
Maślak rdzawobrązowy występuje w Europie, licznie we Włoszech, Francji oraz Szwajcarii. Poza Europą rośnie w Australii.
Wygląd
Kapelusz maślaka rdzawobrązowego osiąga średnicę od 5 do 11 cm. Na początku ma wypukły kształt, później staje się płaski. Powierzchnia śliska i naga, pokryta ciemnobrązowymi włóknami, przez co powierzchnia prawie w całości jest rdzawobrązowa. Skórkę można łatwo oderwać od brzegów do środka kapelusza.
Rurki długie, wykrojone, czasami zbiegające. Żółte z odcieniem oliwkowym. Po uciśnięciu zmieniają barwę na brązową.
Trzon osiąga wysokość od 5 do 10 cm i grubość od 1 do 2 cm. Ma walcowaty kształt i jest pełny w środku. W górnej części jest żółty, u podstawy rdzawy z niewielkim pomarszczeniem. Podstawa trzonu często ma różowe wybarwienia.
Miąższ ma zwartą konsystencję i jest dosyć gruby w kapeluszu. W trzonie jest twardy. Kolor żółtobiały w kapeluszu, natomiast w trzonie cytrynowożółty u góry i rdzawoochrowy u dołu. Smak i zapach praktycznie niewyczuwalny.
Zarodniki wrzecionowate, jasnożołte. Wysyp zarodników ochrowy.
Właściwości
Maślak rdzawobrązowy jest grzybem jadalnym.
Zastosowanie
Z uwagi na słaby smak i zapach maślak rdzawobrązowy nie jest grzybem powszechnie wykorzystywanym kulinarnie. Może być stosowany jako dodatkowy składnik potraw.
Na zdjęciu jest maślak rdzawobrązowy ?