Boczniak łyżkowaty (Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel.)
Wstęp
Boczniak łyżkowaty jest rzadko występującym w Polsce grzybem jadalnym z rodziny boczniakowatych.
Sezon
Boczniak łyżkowaty rośnie od maja do października.
Występowanie
Boczniak łyżkowaty najczęściej rośnie na martwych oraz żywych drzewach, w szczególności na dębach, bukach, wierzbach, brzozach i innych drzewach liściastych.
Wygląd
Kapelusz boczniaka łyżkowatego osiąga średnicę od 5 do 12 cm. Kształt określany jako muszlowaty albo łopatkowaty. Barwa od białawej, poprzez bladobrązową, aż po siwoochrową. Brzeg kapelusza żółknie i jest podwinięty. Grzyb przyrasta bokiem do podłoża.
Blaszki są gęste, głęboko zbiegają na trzon. Mają wąski kształt, a w dotyku są sprężyste. Barwy od białawej do jasnokremowej. Wysychanie blaszek powoduje ich żółknięcie.
Trzon osiąga wysokość od 1 do 6 cm oraz grubość do 1,5cm. Powierzchnia jest gładka. Wyrasta z boku kapelusza. Ma kolor białawy. U podstawy jest nieco cieńszy.
Miąższ u młodych okazów jest soczysty i sprężysty, wraz z wiekiem staje się jednak twardy i bardziej suchy. Ma słodki smak, natomiast zapach jest słabo wyczuwalny.
Zarodniki mają kształt cylindryczny. Wysyp zarodników biały z fioletowym odcieniem.
Właściwości
Boczniak łyżkowaty posiada niewiele kalorii, dlatego polecany jest osobom dbającym o linię oraz tym na diecie.
Zastosowanie
Zastosowanie boczniaka łyżkowatego jest bogate w kuchni. Bardzo często zbiera się go w celu zamarynowania. Dzięki swojemu charakterystycznemu, słodkiemu zapachowi idealnie sprawdza się jako dodatek do dziczyzny oraz różnych sosów, nie tylko mięsnych. Może stanowić doskonałe, jednoskładnikowe danie dla wegetarian.
super