Trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica)
![Tremella mesenterica. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/tremella-mesenterica-a1.jpg)
Wstęp
Trzęsak pomarańczowożółty jest grzybem jadalnym, ale niezbyt smacznym. W Polsce występuje pospolicie.
Sezon
Rośnie przez cały rok, najczęściej znaleźć go można wiosną, późną jesienią i zimą.
Występowanie
Pasożyt, rośnie na opadłych gałęziach drzew liściastych – najczęściej na dębach, bukach, jesionach, grabach. Występuje na wszystkich kontynentach na świecie, z wyłączeniem Antarktydy. Rośnie również na wielu wyspach na świecie.
Wygląd
Owocnik ma średnicę od 1 do 5 cm. Jest kulistawy, mózgowato pofałdowany. Ma barwę żółtozłotą lub pomarańczową. Starzejące się okazy blakną i częściowo rozpływają. Konidiospory – mniejsze od zarodników podstawkowych wytwarzane są na powierzchni młodych owocników. Szeroko przyrasta do gałęzi, przebija się przez pęknięcia w korze podłoża, na którym rośnie.
Miąższ ma barwę żółtawą. Świeży ma galaretowatą konsystencję, natomiast po zaschnięciu staje się twardy. Zapach nieznaczny, lekko owocowy. U starszych okazów rozpływa się i tworzy bezkształtną masę.
Zarodniki jajowato-kuliste, bezbarwne. Wysyp zarodników biały nieamyloidalny.
Właściwości
Trzęsak pomarańczowy jest grzybem jadalnym.
Zastosowanie
Ze względu na słaby smak i zapach oraz galaretowatą, nieprzyjemną konsystencję uważany jest za grzyb o małym znaczeniu kulinarnym i jest rzadko wykorzystywany w kuchni. Niektóre źródła podają nawet, że jest grzybem niejadalnym.