Twardzioszek przydrożny - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce twardzioszkowate twardzioszek Twardzioszek przydrożny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades)

Nazywana/y także: kiepka, nicniczka, panienka, podróżniczek, podróżniczka, przydrożek, przydrożka, tanecznica, tańcownica, tańcówka, tańcujka, tańcula, tonderka, wieruszka, zawieruszka, zwiędlak przydrożny
Twardzioszek przydrożny, Thomas Pruß [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Twardzioszek przydrożny jest grzybem jadalnym. W Polsce jest pospolity.

Sezon

Występuje od maja do listopada.

Występowanie

Rośnie na łąkach, leśnych polanach, pastwiskach, polnych drogach. Najczęściej występuje w czarcich kołach. Dawniej grzyb ten zaliczał się do najczęstszych grzybów, ponieważ występował na glebie, która nawożona była odchodami pasącego się lub przechodzącego bydła. Dziś miejsca te nawożone są sztucznie, a to nie sprzyja występowaniu tego gatunku grzyba.

Wygląd

Kapelusz osiąga średnicę od 1 do 6 cm. Na początku ma dzwonkowaty kształt, później staje się płaski z tępym garbkiem. Przy brzegu jest słabo prążkowany, nagi, elastyczny. Barwa od skórzastożółtej do blado-czerwono-brązowej.
 
Blaszki rzadkie. Przy trzonie są wycięte i przyrastają ząbkiem. Mają barwę białawą. Po deszczu stają się ochrowe. W czasie suszy przybierają barwę kremową.

Trzon jest bardzo elastyczny, można go zgiąć nie łamiąc go. Osiąga 6-7 cm wysokości i ok 0,5 cm grubości. Barwy od białawożóltej do bladoochrowej.

Miąższ barwy białawej, o łagodnym smaku i przyjemnym zapachu.

Zarodniki eliptyczne, gładkie, białe. Wysyp zarodników biały do jasnokremowego.

Właściwości

Twardzioszek jadalny jest smacznym grzybem jadalnym. Wielu grzybiarzy bardzo docenia jego wyjątkowy, lekko orzechowy smak. Ze względu na małą średnicę kapelusza grzyb ten uznawany jest za mało wydajny.

Zastosowanie

Do jedzenia nadają się tylko kapelusze, ponieważ trzony są za twarde. Grzyby te można stosować jako dodatek do zup, sosów. Zmielony proszek z grzybów świetnie nadaje się jako przyprawa do wielu potraw. Kapelusze twardzioszka można również suszyć.

Twardzioszek przydrożny – pytania i odpowiedzi

Czy ten gatunek jest jadalny?

Grzyb jest jadalny, ale należy pamiętać, że walory smakowe mają jedynie kapelusze. Nóżka grzyba jest bardzo elastyczna i wytrzymała na przeciążenia. Wynika to z łykowatego wypełnienia, które jest niezdatne do spożycia.
Jak smakuje twardzioszek przydrożny?
Grzybiarze określają smak jako delikatnie grzybowy. Wyczuwalna jest orzechowa nuta, która przesądza o jego wysokiej kulinarnej wartości.
Czy można zbierać przesuszone twardzioszki przydrożne?
Miąższ może się marszczyć i zbiegać na skutek suszy, ale wystarczy poczekać na deszcz lub samodzielnie zmoczyć grzyba, żeby odzyskał atrakcyjny wygląd.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.7/5 - (11 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podsmażone na patelni, na masełku i do tego jajeczniczka. Pycha! Tyle, że to było w dzieciństwie, czyli 50 lat temu.

Super grzybki babcia z nich robiła zawsze zupę

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!