Twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades)
![Twardzioszek przydrożny, Thomas Pruß [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/feldschwindling-02.jpg)
Wstęp
Twardzioszek przydrożny jest grzybem jadalnym. W Polsce jest pospolity.
Sezon
Występuje od maja do listopada.
Występowanie
Rośnie na łąkach, leśnych polanach, pastwiskach, polnych drogach. Najczęściej występuje w czarcich kołach. Dawniej grzyb ten zaliczał się do najczęstszych grzybów, ponieważ występował na glebie, która nawożona była odchodami pasącego się lub przechodzącego bydła. Dziś miejsca te nawożone są sztucznie, a to nie sprzyja występowaniu tego gatunku grzyba.
Wygląd
Kapelusz osiąga średnicę od 1 do 6 cm. Na początku ma dzwonkowaty kształt, później staje się płaski z tępym garbkiem. Przy brzegu jest słabo prążkowany, nagi, elastyczny. Barwa od skórzastożółtej do blado-czerwono-brązowej.
Blaszki rzadkie. Przy trzonie są wycięte i przyrastają ząbkiem. Mają barwę białawą. Po deszczu stają się ochrowe. W czasie suszy przybierają barwę kremową.
Trzon jest bardzo elastyczny, można go zgiąć nie łamiąc go. Osiąga 6-7 cm wysokości i ok 0,5 cm grubości. Barwy od białawożóltej do bladoochrowej.
Miąższ barwy białawej, o łagodnym smaku i przyjemnym zapachu.
Zarodniki eliptyczne, gładkie, białe. Wysyp zarodników biały do jasnokremowego.
Właściwości
Twardzioszek jadalny jest smacznym grzybem jadalnym. Wielu grzybiarzy bardzo docenia jego wyjątkowy, lekko orzechowy smak. Ze względu na małą średnicę kapelusza grzyb ten uznawany jest za mało wydajny.
Zastosowanie
Twardzioszek przydrożny – pytania i odpowiedzi
Czy ten gatunek jest jadalny?
Podsmażone na patelni, na masełku i do tego jajeczniczka. Pycha! Tyle, że to było w dzieciństwie, czyli 50 lat temu.
Super grzybki babcia z nich robiła zawsze zupę