Gliceryna » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia gliceryna
Definicja pojęcia:

gliceryna

Gliceryna, glicerol —

związek organiczny (HOCH2 CH(OH) CH2OH) o temperaturze topnienia Tt = 18°C, temperaturze wrzenia Tw =290°C i gęstości rho = 1.26 g·cm-3. Bezbarwna, gęsta ciecz o słodkim smaku, miesza się z alkoholem i wodą. Otrzymuje się ją przez hydrolizę tłuszczów oraz syntetycznie z propenu albo z akroleiny. Stosowana jest do produkcji materiałów wybuchowych (nitogliceryna), kosmetyków, lakierów itd.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Znaki ekologiczne
Danish Q-mark
Danish Q-mark
4.7/5 - (8 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments