Kwas askorbinowy » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia kwas askorbinowy
Definicja pojęcia:

kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy —

związek organiczny o właściwościach redukujących. Bezbarwne kryształy o kwaśnym smaku, rozpuszczające się w wodzie. Witamina C pomaga utrzymać w dobrym stanie naczynia krwionośne, zwiększa odporność na zakażenie, towarzyszy absorpcji żelaza i tworzeniu hemoglobiny, uczestniczy w produkcji hormonów sterydowych, jest niezbędna do tworzenia włókien kolagenu. Zwiększa efektywność przyłączenia cholesterolu do kwasów żółciowych, zapobiegając miażdżycy. Duże dawki witaminy C zakłócają metabolizm puryn. Nadmierne ilości mogą obniżyć pH moczu do 4 i wywołać wytrącanie dużych ilości moczanów, zwiększając ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Występuje w owocach cytrusowych, papryce, pomidorach, sałacie i innych jarzynach.

w-09

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Organizacje ekologiczne
Centrum Prawa Ekologicznego
Znaki ekologiczne
Fair Trade Federation
Fair Trade Federation
4.7/5 - (10 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!