Tokoferol » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia tokoferol
Definicja pojęcia:

tokoferol

Tokoferol —

grupa związków organicznych o podobnej budowie. Witamina E jest żółtą, oleistą cieczą mieszającą się z tłuszczami i łatwo ulegającą utlenieniu. Wchodzi w reakcję z wolnymi rodnikami (związkami szkodliwymi dla organizmu) zmieniając je na mniej aktywne i mniej szkodliwe związki. Działa jako antyutleniacz, chroni tłuszcze wielonasycone przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Witamina E występuje w zielonych częściach roślin, w zbożu, orzechach, w nasionach, owocach i warzywach.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Znaki ekologiczne
Wyrzuć do kosza
Wyrzuć do kosza
4.7/5 - (8 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!