Definicja pojęcia:
witamina C
Witamina C —
związek organiczny o właściwościach redukujących. Bezbarwne kryształy o kwaśnym smaku, rozpuszczające się w wodzie. Witamina C pomaga utrzymać w dobrym stanie naczynia krwionośne, zwiększa odporność na zakażenie, towarzyszy absorpcji żelaza i tworzeniu hemoglobiny, uczestniczy w produkcji hormonów sterydowych, jest niezbędna do tworzenia włókien kolagenu. Zwiększa efektywność przyłączenia cholesterolu do kwasów żółciowych, zapobiegając miażdżycy. Duże dawki witaminy C zakłócają metabolizm puryn. Nadmierne ilości mogą obniżyć pH moczu do 4 i wywołać wytrącanie dużych ilości moczanów, zwiększając ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Występuje w owocach cytrusowych, papryce, pomidorach, sałacie i innych jarzynach.
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Subscribe
0 komentarzy