10 pomysłów na dania z gofrownicy – najlepsze pomysły na dania z gofrownicy
Jak można wykorzystać domową gofrownicę? Oprócz wspaniałych gofrów, które lubią mali i duzi, ten prosty sprzęt AGD może posłużyć do realizacji bardzo oryginalnych i wyszukanych przepisów, nie tylko słodkich, ale i słonych. Co najważniejsze, dania z gofrownicy są przyjemnie łatwe do wykonania i eliminują niezdrowy proces smażenia! Oto 10 pomysłów na dania z gofrownicy!

W Stanach Zjednoczonych 24 sierpnia obchodzony jest Narodowy Dzień Gofrów na pamiątkę patentu wydanego właśnie w ten dzień 1869 r. Corneliusowi Swartwoutowi. On to właśnie opracował pierwszą metalową gofrownicę, którą ogrzewało się na klasycznej kuchence. Sam pomysł jest jednak w rzeczywistości o wiele starszy – ze źródeł historycznych wynika, że już starożytni Grecy potrafili wypiekać prymitywną formę gofrów.
Idealny przepis na gofry
Jak przygotować ciasto na gofry? Belgowie, którzy są europejskimi specjalistami w tej kwestii, stawiają poprzeczkę bardzo wysoko. Według nich gofry powinny być złote i kruche na zewnątrz, a jednocześnie lekkie i puszyste wewnątrz. Podawane z bitą śmietaną, polewami i owocami są powodem, dla których kupujemy gofrownicę.
Klasyczne gofry belgijskie
Składniki:
- 2 ¼ szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jaja
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Suche składniki połącz w dużej misie. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z olejem, mlekiem i wanilią, a następnie dodaj do mąki. Na końcu dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj. Ciasto wylewaj na mocno nagrzaną, spryskaną olejem gofrownicę i piecz do uzyskania złotej barwy. (źródło: https://thesaltymarshmallow.com/)
Kakaowe gofry a la brownie
Składniki:
- ½ szklanki mąki
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka kakao
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki mielonych migdałów
- ¼ szklanki masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszaj suche składniki w misie. Stopniowo dodaj jajka, miękkie masło, wanilię i mleko. Ubij ciasto mikserem, aż zrobi się puszyste. Wylewaj po 1/3 na rozgrzaną, natłuszczoną gofrownicę i piecz przez kilka minut. Podawaj z wybranym sosem lub bitą śmietaną. (źródło: https://www.appliancesreviewed.net/)

Gofry na słono
Wzbogacając klasyczne ciasto na gofry o mąkę kukurydzianą czy ziemniaki otrzymasz smaczną i pożywną alternatywę dla makaronu czy ryżu. Słone gofry można podawać jako główne danie obiadowe bądź kolacyjne z dodatkiem warzyw lub mięsa.
Gofry kukurydziane
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 jaja
Przygotowanie:
W misie połącz wszystkie suche składniki. Dodaj mleko, olej, jajka i wymieszaj, dokładnie, ale nieprzesadnie. Na natłuszczonej gofrownicy piecz gofry przez ok. 5 minut. Podawaj z sosem mięsnym typu chili, śmietaną i szczypiorkiem. (źródło: https://tastesbetterfromscratch.com/)
Ziemniaczane gofry z bekonem
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 jaja
- 1 ½ szklanki gotowanych gniecionych ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
- 3 plastry bekonu
Przygotowanie:
W dużej misie zmieszaj suche składniki. Ziemniaki połącz z jajkami, mlekiem i olejem. Dolej całość do mąki i wymieszaj tak, aby ledwie zwilgotniała. Dodaj cebulę i pokrojony bekon. Opiekaj w gofrownicy do uzyskania złotej barwy. Podawaj z syropem klonowym. (źródło: https://www.tasteofhome.com/)

Przekąski z gofrownicy
Jak zaspokoić mały głód? Gofrownica pozwala przygotować szybkie, ciepłe danie dla 1-2 osób z kilku prostych składników. Można ją zabrać ze sobą na wakacje i „gotować” nawet, jeśli nie masz do dyspozycji prawdziwej kuchenki.
Serowe kanapki z cukinii
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 jajo
- ½ szklanki tartego parmezanu
- 2 zielone cebulki
- ¼ szklanki skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki płatków z papryki czerwonej
- 2 szklanki tartego sera typu cheddar
Przygotowanie:
Cukinię utrzyj na tarce o grubych oczkach i porządnie odsącz z wody. Następnie zmieszaj ją z jajkiem, parmezanem, siekaną cebulką i skrobią. Dopraw do smaku solą, pieprzem i płatkami papryki. Piecz placki w rozgrzanej gofrownicy, aż będą złote. Gotowy placek umieść z powrotem w gofrownicy, posyp obficie cheddarem, przykryj drugim plackiem i zapiekaj, aż ser się rozpuści. (źródło: https://www.delish.com/)
Omlet z gofrownicy
Składniki:
- 2 jaja
- 1 papryka dowolnego koloru
- 1 mięsisty pomidor
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w małą kostkę. Jajka rozbełtaj z mlekiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do jajek warzywa. Wylewaj chochelką na natłuszczoną gofrownicę i piecz, aż się zetnie. Podawaj ze świeżą sałatką warzywną. (źródło: https://growingupgabel.com/)

Oryginalne dania obiadowe
Okazuje się, że gofrownica może z powodzeniem zastąpić nie tylko patelnię, ale także piekarnik i mikrofalę. Przy odrobinie fantazji przyrządzisz na niej pełnowartościowy posiłek przy minimalnym użyciu tłuszczu.
Azjatycki makaron z gofrownicy
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka nasion sezamu
- olej z prażonego sezamu
- 100 g makaronu typu ramen
- 1 łyżka siekanej zielonej cebulki
Przygotowanie:
Makaron zalej gorącą wodą, pozostaw na 3 minuty i odcedź. Jajko ubij z sosem sojowym, dodaj sezam oraz kilka kropli oleju sezamowego. Dołóż makaron i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość do rozgrzanej natłuszczonej gofrownicy i zapiekaj ok. 3 minut. Podawaj na gorąco posypany siekaną cebulką. (źródło: https://www.seriouseats.com/)
Zapiekana quesadilla z kurczakiem
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki siekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki krojonych pomidorów
- 5 łyżeczek siekanej kolendry
- 8 małych tortilli
- 1 1/3 szklanki tartego sera żółtego
- 180 g ugotowanej piersi z kurczaka
Przygotowanie:
Miąższ z awokado rozgnieć w misce widelcem, dodaj cebulę, sok z limonki, pomidora, 1 łyżeczkę kolendry, sól i pieprz do smaku. 1 tortillę wyłóż na spód rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy. Na środek wyłóż 1/3 szklanki sera i rozprowadź równomiernie pozostawiając 1cm margines wzdłuż krawędzi. Na wierzch wyłóż ¼ kurczaka poszarpanego w drobne kawałki i 1 łyżeczkę kolendry. Całość zakryj drugą tortillą i zapiekaj 2-3 minuty. Wyjmij ostrożnie quesadillę i przygotuj jeszcze 3 takie same z pozostałych składników. Pokrój na trójkąty i podawaj na ciepło z dipem z awokado. (źródło: https://www.cookinglight.com/)

Deserowe specjały z gofrownicy
Musisz przygotować słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości? W gofrownicy da się szybko przyrządzić improwizowane wersje znanych kuchennych specjałów w atrakcyjnej wizualnie i łatwej do podania formie.
Marchwiowy tort z gofrownicy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 ¾ szklanki maślanki
- 2 jaja
- 4 łyżki masła
- ½ łyżeczki esencja waniliowej
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
- 1 ½ szklanki tartej marchewki
NADZIENIE:
- 240 g serka śmietankowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1/8 szklanki siekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Masło rozgrzej w garnku i pozwól mu lekko zbrązowieć. Dodaj przyprawy, podgrzewaj 15 sekund i zdejmij z ognia. Mąkę połącz z solą, sodą i cukrem. Maślankę rozbełtaj z żółtkami, dodaj rozpuszczone masło i wanilię, a następnie połącz całość z suchymi składnikami. Dodaj ubitą pianę z białek, marchew, rodzynki i orzechy i delikatnie wymieszaj. Piecz gofry 3-5 minut, aż będą złote. Serek połącz z resztą orzechów i syropem. Cały płaty gofrów przekładaj masą serową. (źródło: https://willowbirdbaking.com/)
Szarlotka z gofrownicy
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta soli
- 3 jaja
- 1 ¾ szklanki mleka
- 6 łyżek roztopionego masła
- 1 jabłko
- śmietana kremówka
Przygotowanie:
Mąkę zmieszaj z proszkiem i przyprawami. Dodaj po kolei jajka, mleko i ostudzone masło. Jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i domieszaj do ciasta. Wylewaj porcje ciasta do natłuszczonej gofrownicy i piecz ok. 3 minut. Podawaj na ciepło z ubitą kremówką. (źródło: https://bellyfull.net/)
Ponadto w gofrownicy da się z powodzeniem „grillować” dynię, jabłka i cukinię, zapiekać kanapki z tostowego chleba czy nawet przygotowywać placki ziemniaczane. Jeśli jesteś więc szczęśliwym właścicielem pomysłowego urządzenia, nie wahaj się wykorzystywać go częściej niż tylko do przygotowywania gofrów!


Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, która oddała się pasji zgłębiania zagadek świata i pisania o nich. Specjalizuje się w ekologii, klimatologii i naukach przyrodniczo-naukowych. Żyje ponad granicami, dużo podróżuje, a w wolnym czasie pływa.
Opublikowany: 27 kwietnia, 2025 | Zaktualizowany: 25 lipca, 2025
- „A Brief History of the Waffle Iron” David Kindy, https://www.smithsonianmag.com/innovation/brief-history-waffle-iron-180972980/, 30/08/2022;
- “30 Foods You Can Make In A Waffle Iron” Sienna Livermore, https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/g2821/ways-to-use-waffle-iron/, 30/08/2022;
- “17 Surprising Things You Can Make with a Waffle Iron” Julia Mulaney, https://www.tasteofhome.com/collection/waffle-iron-recipes/, 30/08/2022;
- “25 Genius Waffle Maker Recipes” Mary Baucom, https://greatist.com/eat/waffle-maker-recipes, 30/08/2022;
- “20+ Genius Recipes You Can Make in Your Waffle Iron” Marlisse Cepeda, https://www.countryliving.com/food-drinks/g3032/waffle-iron-recipes/, 30/08/2022;
W gofrownicy można przygotować rożne smaki wegańskich, a nawet bezglutenowych gofrów i wafli zastępujących pieczywo. Idealne przepisy dla wegan i osób na diecie bezglutenowej opracowała MAG (Mama Alergika Gotuje). https://mamaalergikagotuje.pl/produkt/e-book-30-przepisow-na-gofry-nowosc/