Ryż - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże ryż ciekawostki

Różne ziarna ryżu. By IRRI Images (originally posted to Flickr as IMG_1926-6) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons Różne ziarna ryżu. By IRRI Images (originally posted to Flickr as IMG_1926-6) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Ryż biały, brązowy, dziki czy jaśminowy? Roślina ta stanowi jedno z najważniejszych zbóż na świecie i podstawę wyżywienia ludności w wielu krajach. Nam – Europejczykom – ryż kojarzy się głównie z kuchnią orientalną i klasyczną widokówką z Dalekiego Wschodu. Pola ryżowe możemy obecnie spotkać w ponad stu państwach na Ziemi, a szerokie spożywcze i kosmetyczne wykorzystanie ryżu jest popularne również w Polsce. Z jego ziaren wytwarza się nie tylko produkty, takie jak płatki, wafle, napoje, syropy, oleje i desery, lecz także alkohole, a nawet kosmetyki. Co więcej, zboże to, zwłaszcza niełuskane, dostarcza nam szeregu cennych wartości odżywczych i stanowi świetny składnik monodiet, diet redukcyjnych, a także jadłospisu wegan, cukrzyków i alergików!


Podstawa wyżywienia
Stanowiący podstawę wyżywienia niemal 1/3 ludności na świecie ryż spożywczy otrzymuje się z ziaren ryżu siewnego (Oryza sativa L.). W wielu krajach uprawia się też ryż afrykański i czerwony
Ryż (Oryza L.) to rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych, do którego zaliczamy aż 25 różnych gatunków. W stanie dzikim zazwyczaj można go spotkać w strefie klimatów gorących lub ciepłych. Stanowiący podstawę wyżywienia niemal 1/3 ludności na świecie ryż spożywczy otrzymuje się z ziaren ryżu siewnego (Oryza sativa L.). W wielu krajach uprawia się też ryż afrykański i czerwony. Inne rodzaje tej rośliny pod względem gospodarczym są uważane za odmiany dzikie lub chwasty. Oryza sativa i jego pola uprawne kojarzą nam się z tradycyjnym krajobrazem Chin i Japonii. Gatunek ten jest samopylny i wyróżnia się gęstymi łodygami, które dorastają do 150 cm. U ich szczytu znajduje się kwiatostan. Liście tej rośliny są wybitnie „trawiaste” – długie i mocno spłaszczone. Kwiaty zaś skupiają się w okazałe wiechy i zwykle mają barwę zielono-niebieską. Najważniejsza część ryżu, czyli owoce, stanowią bogate w skrobię ziarniaki o wielkości nie większej niż 4 mm. Jedna roślina jest w stanie wytworzyć maksymalnie 100 ziarniaków.

Wszystkie kolory orientalnego zboża

Ryż siewny jest na tyle popularną żywnością, że jego liczne odmiany możemy bez problemu znaleźć niemal w każdym sklepie spożywczym. Biały, brązowy czy czarny? Wybór dotyczy nie tylko kwestii estetycznej, ziarna bowiem różnią się między sobą także właściwościami odżywczymi:




Profesjonalnie ryż uprawia się głównie na sztucznie nawadnianych polach. Zbiory dokonywane są wówczas, gdy roślina nabiera żółtej, woskowej barwy. Tego rodzaju praca zazwyczaj wykonywana jest przez rolników ręcznie. Następnie, podczas młócki, oddziela się ziarno od plewy i pozostawia ryż do wyschnięcia. Roślinę można uprawiać również na mniejszą skalę – np. w przydomowym ogródku. Jeżeli lubimy orientalne klimaty i zamierzamy samodzielnie założyć mikro uprawę tego zboża, poza doborem ziaren odpowiedniej odmiany, powinniśmy pamiętać o kilku istotnych zasadach jego pielęgnacji. Zboże to jest niezwykle wrażliwe na suszę i zimno, a także potrzebuje stałego dostępu do składników odżywczych. Z tego powodu, jeśli chcemy, aby nasz ryż był zdrowy i dorodny, powinniśmy silnie nawadniać ziemię oraz zadbać o żyzne i wolne od patogenów stanowisko, jako że roślina wykazuje się niską odpornością na pleśnie. Należy także zapewnić mu odpowiednią temperaturę. Siewki najlepiej rozwijają się w 20 stopniach C. Jeżeli będziemy odpowiednio o nie dbać, przy odrobinie szczęścia, ryż będzie zakwitał nawet kilka razy do roku!


Pola ryżowe w Tamil Nadu, Idnie By Lilo Johnson [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Moim zdaniem
Ryż jest zdrowy?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy