Ryż biały, brązowy, dziki czy jaśminowy? Roślina ta stanowi jedno z najważniejszych zbóż na świecie i podstawę wyżywienia ludności w wielu krajach. Nam – Europejczykom – ryż kojarzy się głównie z kuchnią orientalną i klasyczną widokówką z Dalekiego Wschodu. Pola ryżowe możemy obecnie spotkać w ponad stu państwach na Ziemi, a szerokie spożywcze i kosmetyczne wykorzystanie ryżu jest popularne również w Polsce. Z jego ziaren wytwarza się nie tylko produkty, takie jak płatki, wafle, napoje, syropy, oleje i desery, lecz także alkohole, a nawet kosmetyki. Co więcej, zboże to, zwłaszcza niełuskane, dostarcza nam szeregu cennych wartości odżywczych i stanowi świetny składnik monodiet, diet redukcyjnych, a także jadłospisu wegan, cukrzyków i alergików!

- Wszystkie kolory ryżu
- Sadzonki ryżu, które symbolizują życie
- Jaki ryż jest najzdrowszy?
- Dieta dla ciśnieniowców
- Ryżowa profilaktyka raka
- Ryż to sposób na bystry umysł
- Ryż - odtruwa i odchudza
- Tajemnica pięknej cery gejszy
- Czy wszystkie przetwory ryżowe są zdrowe?
- Oryza sativa – danie uniwersalne
Podstawa wyżywienia
Stanowiący podstawę wyżywienia niemal 1/3 ludności na świecie ryż spożywczy otrzymuje się z ziaren ryżu siewnego (Oryza sativa L.). W wielu krajach uprawia się też ryż afrykański i czerwony
Wszystkie kolory ryżu
Ryż siewny jest na tyle popularną żywnością, że jego liczne odmiany możemy bez problemu znaleźć niemal w każdym sklepie spożywczym. Biały, brązowy czy czarny? Wybór dotyczy nie tylko kwestii estetycznej, ziarna bowiem różnią się między sobą także właściwościami odżywczymi:

Pole ryżowe, fot. shutterstock
Sadzonki ryżu, które symbolizują życie
Ryż towarzyszy ludzkości od stuleci. Do dzisiaj nie wiadomo, skąd dokładnie pochodzi. Archeolodzy podejrzewają, że roślina ta swoje źródło ma w Indiach i w Ameryce Północnej, gdzie występowała najpierw w formie dzikiej i stanowiła prawdziwy skarb dla miejscowej ludności. Jako pierwsi pokochali ją Chińczycy, którzy znaleźli sposób na jej udomowienie aż 13 tysięcy lat temu! Badacze szacują, że Oryza sativa uzyskano za pomocą uprawy Oryza rufipogon. Najstarsze ślady jego ziaren znaleziono w dolinie rzeki Jangcy. Do Korei i Japonii zboże to trafiło między 3500 a 1500 r. p.n.e i obecnie jest równie popularne, co w Chinach. W V wieku p.n.e. ryż poznali mieszkańcy Persji i Mezopotamii, a następnie – Egipcjanie i Syryjczycy.8000 gatunków ryżu
Za sprawą osiągnięć botaniki i technologii stworzono aż 8000 gatunków ryżu o różnej barwie i smaku. Poza wartością gospodarczą, w kulturze Wschodu zboże to symbolizuje życie, płodność i dostatek. Dawni cesarze Japonii wierzyli, że każda sadzonka ryżu jest ucieleśnieniem boga.
Jaki ryż jest najzdrowszy?
Wartości odżywcze ryżu zależą od jego odmiany i stopnia przetworzenia. Zboże to nadaje się dla alergików i osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe, jako że nie zawiera glutenu i od czasów starożytnych nie przeszło żadnej transformacji. Najzdrowsze są ziarna tylko częściowo obłuskane, zwane naturalnymi. Dobrej jakości zboże ryżowe dostarcza nam witamin z grupy B, folianów, witamina E i K, a także soli mineralnych, takich jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, wapń i żelazo. Jest ono także nieocenionym źródłem białka, błonnika oraz kwasów Omega-3 i Omega-6. Najwięcej kalorii zawiera dziki ryż surowy (357,1 kcal / 100 g), a najmniej ryż kleisty (97 kcal / 100 g).

Dieta dla ciśnieniowców
Włączenie ryżu do diety jest zalecane osobom, które mają skłonności do podwyższonego poziomu cholesterolu lub nadciśnienia. Zboże to bowiem nie zawiera w swoim składzie szkodliwych tłuszczów ani sodu, który odpowiada za wysokie ciśnienie krwi. Zastąpienie niezdrowych, tłustych pokarmów porcją ryżu przyczyni się do zmniejszenia otyłości i obniży ryzyko wystąpienia wielu chorób układu krążenia. Nie bez powodu zboże to uwielbiają Japończycy, których dieta należy do najzdrowszych na świecie.Ryżowa profilaktyka raka
Zarówno ryż niełuskany, jak i brązowy to zboża bogate w nierozpuszczalny błonnik, który zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej. Badania naukowe dowodzą, że ten rodzaj błonnika chroni nasz organizm przed rozwojem komórek rakowych i hamuje przerzuty już istniejących zmian. Ten składnik diety jest szczególnie ważny w profilaktyce raka jelita grubego.Ryż kontra Alzheimer
Ryż zawiera sporo substancji, które stymulują wzrost i pracę neurotransmiterów, dzięki czemu mogą zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera.
Ryż to sposób na bystry umysł
Badania naukowe wykazały, że ryż zawiera sporo substancji, które stymulują wzrost i pracę neurotransmiterów, dzięki czemu mogą zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera. Różne gatunki ryżu dzikiego wykazują stymulowanie neuroprotekcyjne takich enzymów w mózgu, które hamują działanie wolnych rodników i innych niebezpiecznych dla tego organu toksyn. Jeżeli zatem chcemy utrzymać jasny i zdrowy umysł na długo, powinniśmy regularnie spożywać dobrej jakości dania ryżowe.Ryż - odtruwa i odchudza
Chińczycy wierzą, że ryż znacznie zwiększa apetyt, leczy dolegliwości żołądkowe i zmniejsza wszelkie problemy trawienne. Jest on także uważany za środek moczopędny, który pomaga wyprowadzać toksyny z organizmu, a nawet… schudnąć. Około 4% moczu składa się bowiem z tkanki tłuszczowej. Wysoka zawartość błonnika w niełuskanym ryżu poprawia pracę jelit, chroni przed nowotworami i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo, zboże to jest źródłem skrobi, która dociera do jelit w niestrawionej formie. Tego rodzaju skrobia stymuluje wzrost pożytecznych bakterii, wspierających funkcjonowanie układu pokarmowego i zapobiega takim schorzeniom, jak zespół jelita drażliwego, czy biegunka.Ekologia.pl poleca

Brązowy ryż, fot. shutterstock
Tajemnica pięknej cery gejszy
Ryż znajduje zastosowanie nie tylko jako wartościowy składnik diety. Ostatnio coraz głośniej robi się o jego kosmetycznym potencjale. Wszystko za sprawą białego pyłu pozyskiwanego z tego zboża. Jest on uważany za naturalny kosmetyk makijażowy, który skutecznie matowi skórę. Puder zawierający w swoim składzie 100% ryżu można stosować także leczniczo, nakładając go bezpośrednio na zmiany skórne.Cera jak u Gejszy
Ryż znajduje zastosowanie nie tylko jako wartościowy składnik diety. Ostatnio coraz głośniej robi się o jego kosmetycznym potencjale. Wszystko za sprawą białego pyłu pozyskiwanego z tego zboża. Jest on uważany za naturalny kosmetyk makijażowy, który skutecznie matowi skórę.
Czy wszystkie przetwory ryżowe są zdrowe?
Ostatnimi czasy wokół popularnych produktów ryżowych, takich jak wafle czy chrupki zapanowało wiele kontrowersji. Wszystko za sprawą brytyjskich ekspertów, którzy wznieśli medialny alarm, po odkryciu w tego rodzaju żywności zagrażających ludzkiemu zdrowiu ilości arsenu. Okazało się, że ponad połowa przetworów ryżowych dostępnych na rynku zawiera toksyczne stężenie pierwiastka, który spożywany w nadmiarze wywołuje raka, nadciśnienie i prowadzi do cukrzycy. Prawdopodobnie wysoka zawartość tej trującej substancji w poszczególnych produktach wynika z tego, że ryż wchłania arsen z gleby intensywniej niż inne rośliny. Z tego powodu, sięgając po produkty ryżowe, powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy oferowana żywność jest wyprodukowana z wysokiej jakości składników, pochodzi ze sprawdzonego źródła i - na wszelki wypadek - nie spożywać tego zboża w nadmiarze!Oryza sativa – danie uniwersalne
Ryż, podobnie jak kasze, czy ziemniaki, jest produktem, który otwiera przed nami ogromne spektrum kulinarnych możliwości. Jest uniwersalnym elementem wielu kuchni, nie tylko orientalnych. Można podawać go z curry, warzywami lub na słodko – z cynamonem i owocami. Stanowi nieodzowny składnik takich dań jak sushi, paella, gołąbki czy risotto. Doskonale sprawdza się w monodiecie, a także jako element diet wysokobłonnikowych.Ciekawą propozycją na lekkostrawny i nadający się dla wegan deser jest ryż zapiekany w mleku kokosowym:
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 100 g ryżu przeznaczonego do risotto
- 1/2 litra mleka kokosowego
- 1/2 litra mleka ryżowego
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. W międzyczasie przekrawamy laskę wanilii i wyskrobujemy z niej ziarenka. Następnie do żaroodpornego naczynia wsypujemy ryż i wkładamy ziarenka oraz laskę wanilii. Mieszankę polewamy mlekiem kokosowym i ryżowym oraz posypujemy 4 łyżkami cukru trzcinowego. Wszystko przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę, po czym zdejmujemy folię, mieszamy ryż i kontynuujemy pieczenie przez dodatkowe 30 minut. Po tym czasie znowu przerywamy i dodajemy do całości 2 łyżki oleju kokosowego i 1 łyżkę cukru. Pieczemy przez ostatnie 10 minut. Gotowe danie podajemy na ciepło z owocami sezonowymi.
Smacznego!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
- Megan Sweeney, Susan Mccouch; “The Complex History of the Domestication of Rice”; data dostępu: 2019-11-12
- University College London; “Debating the Origins of Rice”; data dostępu: 2019-11-12
- factsanddetails.com; “RICE: ITS HISTORY, AGRICULTURE, PRODUCTION AND RESEARCH”; data dostępu: 2019-11-12
- International Rice Research Institute; “Safe and Healthy Rice”; data dostępu: 2019-11-12
Moim zdaniem
Ryż jest zdrowy?