Catering dietetyczny w praktyce – jak to działa? Odpowiadamy!
Zastanawiasz się, jak od kuchni wygląda praca w firmie oferującej diety cateringowe? Jak to możliwe, że świeże posiłki dostarczane są do kilku tysięcy miejscowości na mapie naszego kraju? W jakich warunkach odbywają się dostawy? Odpowiadamy na najczęstsze pytania dotyczące cateringu dietetycznego!
Doskonały smak oraz wysoka jakość – cechy te idealnie określają tworzone w cateringu dietetycznym kompozycje posiłków. Najlepsze diety pudełkowe są opracowywane przez zespół dietetyków, który dba o to, aby każdy z jadłospisów był urozmaicony i zawierał bogate w niezbędne składniki odżywcze posiłki. W tworzeniu dań pod uwagę bierze się:
- kaloryczność,
- zawartość składników odżywczych,
- zawartość witamin,
- walory smakowe i estetyczne potraw.
Szczególnej uwagi wymagają diety wykluczające i indywidualne – nie wolno dopuścić, by znalazły się w nich składniki mogące wywołać dyskomfort czy reakcje alergiczne. Dla specjalistów czuwających nad tworzeniem kompozycji nowych posiłków bardzo ważna jest różnorodność. Świeże owoce i warzywa i przepisy z różnych stron świata zapewniają świetny smak potraw i są gwarancją, że pudełka z jedzeniem nawet po dłuższym czasie się nie znudzą.
Zamówienie produktów i przygotowywanie posiłków
Podstawę pracy w kuchni cateringu pudełkowego stanowią składniki. Współpraca z lokalnymi dostawcami daje gwarancję codziennie świeżych produktów. Pochodzenie zarówno mięs, ryb, jak i warzyw oraz owoców powinno być dokładnie sprawdzane. Nieocenione wsparcie dla profesjonalnych kucharzy z dużym doświadczeniem stanowią wysokiej jakości sprzęty gastronomiczne. Gwarancją bezpieczeństwa są natomiast certyfikaty poświadczające przestrzeganie norm i pracę w zgodzie z procedurami. Wysokiej jakości, certyfikowany catering dietetyczny znajdziesz na wygodnadieta.pl. Posiłki są przygotowywane zgodnie ze specjalnie opracowanym systemem bezpieczeństwa, dzięki któremu praca przebiega sprawnie, w odpowiednich warunkach, z zachowaniem wysokich standardów oraz higieny. Kucharze pracują w specjalnych fartuchach, czepkach oraz rękawiczkach. Bardzo ważna jest też czystości otoczenia pracy. Dotyczy to zarówno podstawowych przedmiotów, takich jak noże, garnki czy patelnie, jak i każdego elementu kuchni, w tym okien i podłóg. Profesjonalni kucharze przed przystąpieniem do pracy odbywają specjalne szkolenie, w trakcie którego poznają nie tylko tajniki kulinarne, ale też obowiązujące normy.
Catering dietetyczny z dowozem pod drzwi
Po przygotowaniu posiłki są starannie pakowane w specjalne opakowania nadające się do podgrzania w kuchence mikrofalowej. Najlepsze firmy dbają o ekologiczność pudełek i wykorzystują np. te wyprodukowane z roślinnej pulpy lub polipropylenu. Wybór ekologicznych opakowań pozwala na zredukowanie wykorzystania plastiku w zestawach dietetycznych o około 90%!
Transport cateringu dietetycznego stanowi ostatni etap. Zestawy przekazywane są dostawcom, którzy dowożą je do wskazanej przez klienta godziny na podany w zamówieniu adres. Dostawa odbywa się w specjalnych warunkach chłodniczych. Odpowiednia temperatura i wilgotność gwarantują świeżość potraw. Specjalny układ półek i skrzyń, w których dokładnie rozlokowane są pudełka z jedzeniem, zapobiega zgnieceniu lub przemieszczaniu się zestawów. Po odebraniu zamówienia nie pozostaje już nic innego, jak cieszyć się wyśmienitym smakiem zdrowych dań!
art. sponsorowany




