WEGETARIANIE, a długość życia. Zdrowa dieta wegetariańska
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Dlaczego wegetarianie żyją zdecydowanie dłużej?

Dlaczego wegetarianie żyją zdecydowanie dłużej?

fot. dreamstime

Osoby będące na diecie wegetariańskiej, mają większe szanse na dłuższe życie niż osoby jedzące mięso. – wynika z raportu opublikowanego przez naukowców z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii.

W badaniu wzięło udział 70 tysięcy osób. Na jego podstawie naukowcy stwierdzili, że wśród wegetarian istnieje aż o 12 proc. mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu niż u osób jedzących mięso. Wyniki badań zostały opublikowane w amerykańskim czasopiśmie medycznym „JAMA”.

Wcześniejsze analizy pokazują, że stosowanie diety wegetariańskiej wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca, chociaż naukowcy nie wiedzą jeszcze dlaczego tak się dzieje. Dr Michael J. Orlich z Uniwersytetu Loma Linda twierdzi: „Obecne badania nie pozwalają nam tego przyznać z całą pewnością, ale jedną z najbardziej prawdopodobnych przyczyn tej pozytywnej korelacji wydaje się ograniczenie lub całkowita rezygnacja z mięsa”.

Spożywanie czerwonego mięsa jest wskazywane przez badaczy jako czynnik sprzyjający rozwojowi chorób, ze względu na wysoki poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu. W innym badaniu, opublikowanym w kwietniu tego roku, stwierdzono, że dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej niż 70 gramów czerwonego mięsa dziennie, gdyż w wyniku rozkładania w jelitach przez bakterię zawartej w czerwonym mięsie L-karnityny, dochodzi do wydzielania szkodliwego gazu, który doprowadza do powstawania złogów tłuszczowych w żyłach i tętnicach.

Pomimo istnienia wielu dowodów łączących spożycie czerwonego mięsa z podwyższonym ryzykiem przedwczesnego zgonu, badacze zastrzegają, że na zdrowie człowieka wpływają też inne czynniki. Jak mówi dr Orlich: „może być tak, że spożywanie różnorodnych pokarmów roślinnych zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu, więc z pewnością warto się temu przyjrzeć w kontekście żywienia”.

Piotr Poniński z firmy Polsoja zauważa: „jest mnóstwo badań, które pokazują związek między ograniczeniem spożycia mięsa a ryzykiem zapadalności na niektóre choroby. Chociażby badania przeprowadzone pod kierunkiem dr Francesci Crowe z Uniwersytetu Oksfordzkiego, które wskazują, że ryzyko hospitalizacji i zgonów spowodowanych chorobami serca jest aż o 32 proc. niższe u wegetarian niż u osób jedzących mięso. Zresztą – dodaje Poniński – wystarczy spojrzeć na bogatą w warzywa i produkty sojowe dietę mieszkańców Japonii, którzy, według Światowej Organizacji Zdrowia, mają najdłuższą średnią życia”.

Badanie przeprowadzone w Loma Linda pokazało również interesującą zależność, która wskazuje, że związek między dietą wegetariańską a niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu, jest wyraźniejszy u mężczyzn niż kobiet, zwłaszcza w przypadku chorób sercowo-naczyniowych.

4.8/5 - (9 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Niestety jak historia świata uczy ludzie nigdy nie rezygnowali z mięsa. Więcej: w czasie wojen i głodu mięso pozwalało dłużej twać a nawet przeżyć tym co nie mieli na codzień dostępu do żywności..
Człowiek jest wszystkożerny i raczej umiar w diecie jest potrzebny a nie rezygnacja. Tam gdzie bywała rezygnacja z pewnych ważnych dla ludzkiego organizmu produktów… chcąc czy nie chcąc po latach pojawiały się choroby. Wegetarianie owszem mają mniej chorób nowotworowych ale za to gnebi ich po latach wyrzeczeń i zbiera żniwo: anemia, osteoporoza….itp. Zatem jak zwykle umiar i zdrowy rozsądek idą w parze:
Raz na kilka dni mięso z warzywami, zero wędlin… dużo warzyw, owoców czasem odrobina nabiału. Czasem rybka. Amen.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!