Startupy technologiczne i ich najlepsze zamienniki mięsa | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Eko technologie Startupy technologiczne pracują nad substytutem mięsa bez uboju zwierząt

Startupy technologiczne pracują nad substytutem mięsa bez uboju zwierząt

Konsumpcja mięsa na świecie jest zbyt wysoka – zgadzają się naukowcy, lekarze i ekolodzy. Jak ją zmniejszyć bez poważnego zubożania diety? Startupy technologiczne, zwane też foodtechami, mnożą wysiłki, aby stworzyć substytut mięsa, który zadowoli konsumentów i pozwoli faktycznie zmienić proporcje w globalnej diecie z korzyścią dla zdrowia społeczeństwa, dobra zwierząt i naszej planety.

Roślinny burger

Roślinne mięso zyskuje na popularności, fot. Gorodenkoff/Shutterstock
Spis treści

Zamienniki mięsa stały się świętym Graalem nowoczesnego przemysłu spożywczego. Idea jest kusząca – ograniczyć hodowlę bydła i drobiu i związane z nią obciążenia dla środowiska, dając konsumentom pełnowartościowe i smaczne źródło białka, które sprawdzi się w naszych ulubionych potrawach, od kotletów po hamburgery. Z drugiej strony, wyzwanie jest trudne, gdyż miłośnikom mięsa trudno jest sprzedać tofu i liczyć na satysfakcję. Startupy technologiczne na całym świecie podjęły więc rękawice i prześcigają się w pomysłach na mięso bez mięsa.

Startupy technologiczne w przemyśle spożywczym

FoodTech to nowy sektor obejmujący cały łańcuch wartości od zrównoważonego rolnictwa po przetwórstwo i dystrybucję innowacyjnych produktów spożywczych. Startupy technologiczne odgrywają w nim kluczową rolę jako firmy zdolne do generowania kreatywnych i innowacyjnych rozwiązań dzięki odpowiednio wysokiemu kapitałowi początkowemu. Z obserwacji rynkowych wynika, że duże koncerny spożywcze na świecie, takie jak Cargill czy Unilever, zaczęły inwestować w startupy poszukujące substytutów mięsa i inne zwierzęcych białek, wierząc w przyszłość tego dynamicznie rozwijającego się rynku.

Technologiczne startupy w sektorze FoodTech zajmują się szeroką gamą potrzeb – od lepszego zarządzania farmami i innowacyjnych pasz dla zwierząt po nowe receptury pokarmów i napojów, które połączą funkcję zdrowotną z wymogami gospodarki i zrównoważonego rozwoju. Oprócz substytutów mięsa gorącymi tematami są również zamienniki nabiału, drożdże o bakterie, rolnictwo komórkowe, fermentacja czy algi.

 

Wegański burger

Burgery wegańskie mogą powstawać z białka grochu, ryżu i fasoli mung, fot. barmalini/Shutterstock

Substytut mięsa – na czym polega problem?

Według badań przeprowadzonych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT Food) ponad 60% konsumentów we Francji, Hiszpanii, Niemczech i Włoszech poszukuje w sklepach spożywczych zamienników mięsa. Trend ten będzie rosnąć, a zdaniem EIT spowoduje znaczący wzrost różnorodności na rynku. Głównym motywem jest dbałość o ochronę środowiska naturalnego oraz opozycja wobec okrucieństwa związanego z ubojem zwierząt. Roślinne substytuty mięsa pozwalają o 30-90% ograniczyć emisje związane z produkcję żywności. A 350 mln ton mięsa, które póki co konsumujemy corocznie, odpowiada za 14,5% wszystkich gazów cieplarnianych emitowanych przez człowieka do atmosfery.

Poszukiwania substytutu mięsa napotykają jednak na problemy. Nie chodzi bowiem tylko o zapewnienie konsumentom pełnowartościowego białka, ale o opracowanie smaku i konsystencji, który zaspokoi oczekiwania osób niechętnie rezygnujących ze steków czy burgerów. W grę wchodzą przy tym nie tylko rozwiązania oparte na surowcach roślinnych, ale też coraz popularniejsze hodowle komórkowe, które pozwalają prawdziwe mięso wyhodować… w laboratorium. Nie jest to co prawda opcja wegańska, ale ogranicza obciążenie środowiska oraz okrucieństwo wobec zwierząt.

 

Substytuty mięsa

Tabela przestawiająca surowce, z których dziś produkuje się substytuty mięsa; opracowanie własne

Światowe foodtechy zajmujące się zamiennikami mięsa

Już w 2019 r. zrobiło się głośno o startupach skoncentrowanych na opracowaniu formuły idealnego mięsa bez krów i rzeźni. To właśnie wówczas na giełdzie zadebiutowała pierwsza w tym sektorze firma, pochodzący z Kalifornii startup Beyond Meat, który dziś dostarcza roślinnego mięsa m.in. sieci fastfoodów McDonald’s. Ich „wołowy” burger powstaje z białek grochu, fasoli mung i ryżu,  połączonych z olejem kokosowym i rzepakowym, lecytyną sojową, oraz sokiem z buraków gwarantującym efekt „krwistości”.

Z podobnej receptury opartej na białku groszku i soi korzysta hiszpański startup NovaMeat, który opracował technologię mikro-wytłaczania oraz specjalnych drukarek 3D imitujących strukturę wołowiny i wieprzowiny. Szkocki startup Enough w 2023 r. zebrał kapitał 40 mln euro w celu przyspieszenia produkcji sztucznego mięsa z protein grzybowych. Wcześniej amerykańska marka Nature’s Fynd zaczęła wytwarzać pełnowartościowe białko z komórek mikroskopijnego grzyba Fusarium Spp, a inicjatywę wsparła NASA poszukująca alternatywnej żywności dla kosmonautów.

Założony w 2020 r. brytyjski startup VFC (Vegan Fried Chicken) produkuje różne wersje smażonego kurczaka na bazie białek z pszenicy, zaś nowozelandzka marka Sustainable Foods zmienia proteiny z konopi w burgery, kiełbasy i mięso mielone.

Niemiecki startup Cultivated B wpisał się do historii jako pierwsza firma na świecie ubiegająca się o certyfikat Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla mięsa wyhodowanego ze zwierzęcych komórek mięśniowych i tłuszczowych. Belgijska marka Peace of Meat korzysta z komórek pobranych z jajka, które mnoży się w wykorzystaniem procesu fermentacji, aby uzyskać mięso podobne kurczakowi. Czeski startup Mewery opracował przełomową recepturę na wieprzowinę złożoną z hodowanych laboratoryjnie komórek wieprzowych oraz mikroalg, a izraleska firma Future Meat Technologies rozwija już komórkową jagnięcinę na potrzeby kebabu.

Beyond meat

Amerykańska marka produkująca zamienniki mięsa, fot. Sundry Photography / Shutterstock.com

„Niemięsne” startupy technologiczne w Polsce

Również na polskim rynku pojawiły się ambitne inicjatywy w zakresie zamienników mięsa. Założony w 2020 r. w Poznaniu startup Planteat wykorzystuje białko soi i grochu do produkcji substytutów mielonek – firmę wsparły granty od Fundacji Carrefour oraz krajowych aniołów biznesu.

Z uznaniem spotkały się również wysiłki podwarszawskiego startupu Plantway, który z surowców roślinnych wyrabia zamiennik mięsa kurczaka o wysokiej zawartości błonnika i żelaza. Firma została już wyróżniona w międzynarodowym konkursie Scale It Up! dotyczącym produkcji białek roślinnych.

Od 2019 r. na europejskim rynku działa puławski startup Cultured Foods, który specjalizuje się w roślinnych substytutach mięsa oraz produktach bezcukrowych. Jego innowacyjne burgery wykorzystują białko z soi ciecierzycy oraz nasiona chia. W 2023 r. powstał też koncern FoodWell, który produkować ma wegańskie mięso. Jego właściciele mają nadzieję na miliardowe przychody w przeciągu 3 lat działalności.

Wsparciem ambitnych startupów z sektora żywności w Polsce zajmuje się akcelerator foodtech.ac, który umożliwia testowanie prototypów nowych produktów i udzielaniem doradztwa. Jego celem jest transformacja krajowej branży spożywczej, tak aby promowała zdrowie, optymalne wykorzystanie zasobów oraz zmniejszenie zanieczyszczeń środowiska. W 2024 r. odbyła się już siódma edycja programu akceleracyjnego, a zainteresowanie jest spore.

Amerykańska firma konsultingowa AT Kearney przewiduje, że w 2040 r. alternatywne mięsa będą już stanowić 60% globalnego rynku mięsnego. Czy martwe zwierzęta na naszych stołach staną się więc w końcu historią?

Substytuty mięsa – pytania i odpowiedzi

Co to są substytuty mięsa?

To produkty na bazie surowców roślinnych lub hodowli komórkowej, które smakiem i konsystencją przypominają mięso.

Dlaczego rośnie popularność substytutów mięsa?

Rosnąca część społeczeństwa pragnie ograniczyć emisje gazów cieplarnianych związane z hodowlą i/lub sprzeciwia się okrucieństwu wobec zwierząt.

Dlaczego rozwojem substytutów mięsa zajmują się startupy?

Aby uzyskać produkt smakiem i konsystencją przypominający prawdziwe mięso potrzeba ogromnych środków na badania i rozwój. Startupy umożliwiają szybki rozwój nowych technologii dzięki wysokiemu kapitałowi początkowemu.

Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia
  1. “10 inventive European tech startups working on making meat substitute without slaughtering any animals” Silicon Canals, https://siliconcanals.com/news/10-inventive-european-startups-working-on-meat-substitutes-with-the-help-of-technology, 16/04/2024;
  2. “7 Top Startups Creating Plant-Based Alternatives For Animal Products” StartUs Insights, https://www.startus-insights.com/innovators-guide/7-top-startups-creating-plant-based-alternatives-for-animal-products/, 16/04/2024;
  3. “10 ALTERNATIVE PROTEIN STARTUPS IN EUROPE YOU SHOULD KNOW” Root Camp, https://www.root.camp/blog/alternative-proteine-startups-2023, 16/04/2024;
  4. “The Future of Animal-Free Meat: 6 CEE FoodTech Startups Revolutionizing Your Protein Diet” Eva Slonkova, https://therecursive.com/future-of-meat-6-foodtech-startups-in-cee/, 16/04/2024;
  5. “Diverse meat alternatives among top European food trends in 2023” Rubina Freiberg, https://www.agriland.ie/farming-news/diverse-meat-alternatives-among-top-european-food-trends-in-2023/, 16/04/2024;
5/5 - (1 vote)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Beyon wiadomo najlepszy, ale w Polsce też robią dobre nimięso. Plantway wysuwa się na prowdzenie. W Lidlu też w miarę dobre zamienniki.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!