Hummus z soczewicy - przepis
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Hummus z soczewicy

Hummus z soczewicy

Żółta, pomarańczowa, czerwona, zielona, brązowa i czarna – tyle kolorów i odmian oferuje nam soczewica.  Poza niewątpliwymi walorami estetycznymi, smakowymi i zdrowotnymi soczewica ma wiele zastosowań w kuchni.

Fot.Hummus z żółtej soczewicy, Amelia Romańska, Vwegeluv.org

Fot.Hummus z żółtej soczewicy, Amelia Romańska, Vwegeluv.org

Żółta soczewica − chyba najmniej popularna wśród wszystkich kolorów soczewicy i dlatego najtrudniej ją kupić. Ma bardzo delikatny smak, więc idealnie nadaje się zup i różnego rodzaju kremów. My proponujemy przepis na humus z żółtej soczewicy autorstwa Amelii Romańskiej z Vegeluv.org.

Hummus z żółtej soczewicy 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Przygotowanie:

Soczewicę kilkukrotnie wypłukałam i gotowałam razem z z marchwią, pietruszką, cebulą, czosnkiem, olejem i imbirem w niewielkiej ilości wody (ok 1-2 cm nad poziomem warzyw). Po około 10-15 minutach, kiedy warzywa były miękkie (ale nie rozgotowane) zestawiłam całość z ognia, dodałam przyprawy i dokładnie zmiksowałam.

Hummus powinien być bardzo gęsty, by po ostygnięciu można było posmarować nim kromkę chleba.

Smacznego!

Amelia Romańska od czterech lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.

4.7/5 - (18 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ile czasu taka pasta może stać w lodówce?

Uwielbiam hummus, ale z soczewicy jeszcze nie próbowałam :) Może być ciekawy

Zainteresowana ciekawym przepisem przeczytałam kilka słów o autorce i czytając to miałam wrażenie, że czytam o sobie ;). Vegeluv to moje nowe odkrycie! Dziękuję Amelio.

Pychotka, do chleba, grzanek, bułek, sucharków:) Może zastąpić masło w kanapkach:)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!