Wszystko, co musisz wiedzieć o jabłkach
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Jabłka − wszystko, co musisz wiedzieć o jabłkach

Jabłka − wszystko, co musisz wiedzieć o jabłkach

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Dlaczego warto jeść jabłka? Czym należy się kierować nie tylko podczas ich kupowania, ale także, a może przede wszystkim, w trakcie spożywania tych niezwykłych owoców?  


1. Zakupy w supermarkecie

Wybieraj tylko najzdrowsze odmiany, które zawierają mnóstwo składników odżywczych. Polecamy szczególnie jabłka „Liberty”, „McIntosh”, „Redfield”, „Spartan” oraz „WineCrisp”.


2. Owoc i jego barwa

Wybieraj najbardziej kolorowe owoce z półki. Jeśli decydujesz się na czerwone jabłko, to zwróć uwagę, czy owoc jest w całości czerwony, czy też tylko po jednej stronie. Najwięcej składników odżywczych zawiera ten pierwszy. Barwa powstaje na skutek bezpośredniego działania promieni słonecznych, co wpływa na wytwarzanie się odżywczych fitoskładników. Ogólnie rzecz biorąc, przyjmuje się, że najzdrowsze jabłka to te, które mają najciemniejszy kolor skórki.

3. Co zrobić ze skórką?

Oczywiście ją zjeść, i to bez wahania. W skórce gromadzi się bowiem więcej fitoskładników niż, na przykład, w miąższu.

4. Pestycydy

W miarę możliwości ogranicz kontakt z nimi do minimum. Jabłka, które uprawia się w standardowy sposób, zawierają więcej tych szkodliwych substancji chemicznych niż wszelkie inne płody rolne. Substancje te gromadzą się przede wszystkim w skórce, dlatego pamiętajmy o dokładnym myciu jabłek przed ich spożyciem lub kupujmy tylko organiczne owoce.

Jabłka

Jabłka – fot. pixabay.com/Pexels

5. Zakup jabłek w nietypowych miejscach

Te zdrowe owoce można też kupować na targowiskach, w sklepach ze zdrową żywnością lub bezpośrednio od rolników.


6. Przechowywanie jabłek

Owoce te najlepiej wkładać do chłodnych, wilgotnych miejsc, na przykład do lodówki mającej szufladę specjalnie przeznaczoną do przechowywania owoców. Jabłka zbierane latem, w przeciwieństwie do jesiennych, mogą poleżeć tylko około tygodnia. Lepiej zatem kupować je w miarę potrzeby.

7. A co z cydrem?

Ten mętny sok jabłkowy zawiera cztery razy więcej fitoskładników niż sok filtrowany. Jest gęściejszy i ma bardziej konkretny smak. Warto pamiętać o tym, że tradycyjnego cydru nie poddaje się żadnym procesom oczyszczania. Jeśli zatem podczas dokładnych oględzin butelki okaże się, że coś przez nią widzisz pod światło, będzie to znaczyło, że trzymasz w ręku nie prawdziwy cydr, ale filtrowany sok.

8. Własne jabłonie

Jeśli w tym roku zasadzisz jabłonkę, owoce z niej zbierać będziesz dopiero za trzy-cztery lata. W przypadku gdy już masz takie drzewko, możesz zaszczepić na nim nową odmianę jabłek, dzięki czemu zyskasz z ich spożywania jeszcze więcej składników odżywczych.

O potężnej mocy matki natury i jej darów przeczytasz w książce „Dzika strona jedzenia” Jo Robinson, która ukazała się nakładem wydawnictwa ILLUMINATIO.

Ekologia.pl
4.8/5 - (18 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Fajny artykuł dot. jabłek: https://blog.ruszamysie.pl/ranking-w-tych-produktach-najwiecej-jablek

Zabrakło mi zachęcenia do picia soków. Prawdziwych – naturalnie tłoczonych, bez wody, cukru i konserwantów. Sklepowe się przy nich chowają. Ja znalazłem producentów na http://www.agropaczka.pl z dostawą darmową. Nie dźwigam, nie przepłacam.