Kotlety warzywne wzbogacone orzechami | ekologia.pl
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Kotlety warzywne wzbogacone orzechami

Kotlety warzywne wzbogacone orzechami

Kto nie jadł kotletów mielonych? Klasyczny mielony był często stałym punktem niedzielnych obiadów. Jeśli chcecie odmiany, to w mgnieniu oka przygotujecie proste, warzywne kotleciki i odkryjecie nowe, lepsze oblicze mielonych.

fot. shutterstock

fot. shutterstock

Składniki (4-6 porcji):

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu)
  • 1 opakowanie orzechów piniowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • spora szczypta curry
  • duży pęczek świeżej natki pietruszki
  • sezam do panierowania
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 100 g tartego parmezanu
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalne ostre papryczki marynowane

Wykonanie:

  1. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę i czosnek.
  2. Paprykę kroimy w drobne kawałki, dodajemy orzechy – całość przekładamy na dużą patelnię i smażymy ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju, często mieszając. Po tym czasie dodajemy po-krojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minut, często mieszając. Całość dodajemy do ziemniaków.
  3. Dosypujemy kukurydzę, bułkę tartą, parmezan, curry, pokrojoną natkę pietruszki, jajko. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki. Powinno wyjść ich ok. 15.
  4. Uformowane kotlety panierujemy w sezamie i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Dodajemy na patelnię papryczki i jeszcze chwilkę podsmażamy całość.
  5. Podajemy z ulubioną surówką.

Smacznego!

 

Bibliografia
  1. "Przepis pochodzi ze strony: www.vog.pl"; 2019-11-08;
4.9/5 - (9 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments