Pomysły na najlepsze ciasta i desery ze śliwkami | ekologia.pl
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Pomysły na najlepsze ciasta i desery ze śliwkami

Pomysły na najlepsze ciasta i desery ze śliwkami

Śliwki to owoce, które idealnie sprawdzają się w wielu deserach, zwłaszcza w sezonie jesiennym. Są soczyste, słodkie i lekko kwaśne, przez co stanowią świetny dodatek do różnorodnych wypieków, przetworów i innych słodkości. Poniżej przestawiamy pomysły na desery i ciasta ze śliwkami, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom owocowych smaków.

fot.materiały Uwielbiam.pl
Spis treści

Tarta ze śliwkami

Śliwki doskonale nadają się do przygotowania różnorodnych tart. To świetny wybór dla osób, które szukają przepisów na szybkie ciasto ucierane. Połączenie kruchego spodu z budyniem i soczystymi owocami może stanowić świetny poczęstunek do popołudniowej kawy lub deser na specjalne okazje.

Na początek mieszamy mąkę krupczatkę z mąką pszenną, żółtkami, cukrem pudrem i masłem. Całość ucieramy, wykładamy na dno formy i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, a na schłodzone ciasto kładziemy obciążenie i pieczemy 15 minut. Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. W międzyczasie gotujemy mleko z masłem i wanilią. Mąkę mieszamy z mlekiem, cukrem, żółtkami i dodajemy do gotującego się mleka, mieszając do zgęstnienia. Łączymy z ubitymi białkami i przekładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy połówki śliwek i pieczemy w 160°C przez 20-25 minut.

Praliny piernikowe

Kolejnym pomysłem są praliny piernikowe, które stanowią doskonałą alternatywą dla tradycyjnych czekoladek. To szybki deser zarówno na święta, jak i przez cały rok. Połączenie piernika z suszonymi śliwkami, kakao i marmoladą z pewnością przypadnie fanom korzennych smaków.

W misce kruszymy przesuszony piernik na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki i marmoladę z dzikiej róży. Możemy również wykorzystać powidła śliwkowe dla podbicia smaku. Składniki wyrabiamy na gładką masę i formujemy w niewielkie kuleczki. Całość obtaczamy w kakao lub ulubionych orzechach i gotowe!

Brownie jaglane bez cukru i mąki

Dla miłośników zdrowych słodkości brownie jaglane ze śliwkami może być idealną opcją. To proste ciasto bez cukru, bez mąki, a jednocześnie pełne czekoladowego smaku i wilgotnej konsystencji. Stanowi świetny dodatek do kawy lub herbaty.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy z kakao i ksylitolem. Kaszę jaglaną i migdały blendujemy na mąkę. Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do nich zblendowaną kaszę z orzechami i rozpuszczoną czekoladą. Całość mieszamy i dolewamy zaparzoną kawę. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 180°C. W międzyczasie na patelni podgrzewamy miód z owocami aronii oraz pokrojonymi śliwkami. Delikatnie łączymy i przekładamy na upieczony wierzch ciasta.

Bułeczki ze śliwkami

Bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały wybór na śniadanie, podwieczorek, a nawet deser. Mają wyrazisty smak i świetnie smakują samodzielnie, jak i obsypane cukrem pudrem lub oblane lukrem. Z pewnością przypadną do gustu fanom domowych wypieków.

Na początek przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z wcześniej przygotowanym rozczynem drożdżowym oraz jajkami ubitymi z cukrem. Całość wyrabiamy, a pod koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie delikatnie wałkujemy placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Kładziemy je na blaszce i robimy wgłębienie w środku, do którego wkładamy pokrojone śliwki. Świeże owoce z powodzeniem możemy zastąpić również powidłami śliwkowymi. Na koniec smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką. Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, a na koniec pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Ciasto owsiane ze śliwkami bez cukru

Dla osób, które szukają zdrowych alternatyw dla tradycyjnych słodkości, przedstawiamy przepis na najlepsze kruche ciasto ze śliwkami na bazie mąki owsianej. Jest bez dodatku cukru, co z pewnością przypadnie do gustu osobom dbającym o linię.

W misce mieszamy mąkę, kakao, ksylitol i szczyptę soli. Dodajemy olej kokosowy i ucieramy. Większą część ciasta wykładamy na dno formy do pieczenia i przekładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na 16 minut. W tym czasie śliwki przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy na upieczony spód, a na wierzch wykładamy pozostałe ciasto kruche. Całość ponownie pieczemy przez 30 minut. Smacznego!

Sprawdź szczegóły powyższych przepisów i poznaj więcej inspiracji kulinarnych na stronie Uwielbiam.pl.

 

art.sponsorowany
5/5 - (1 vote)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments