Rozpływam się nad tym ciastem i już chcę zrobić je ponownie. Jest naprawdę przepyszne – wegańskie w 100 proc. RAW, bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i białko. Limonkowy zawrót głowy! Czas przygotowania: 30 minut + czas na schłodzenie
Składniki na spód ciasta:
100 gram orzechów laskowych
80 g suszonych daktyli
Garść suszonych żurawin
Szczypta soli himalajskiej
Woda
Składniki na krem cytrynowy
300 g orzechów nerkowca
1 puszka mleka kokosowego
Sok z ½ limonki
Starta skórka z 3 limonek
2-3 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
Szczypta soli himalajskiej
Wykonanie:
Składniki na spód ciasta miksowałam tak długo, by dobrze się ze sobą połączyły, jednocześnie by w masie wyczuwalne były kawałki orzechów i owoców. Gęstą masę po przełożeniu do foremki, albo małych foremek mocno przyklepałam, by po schłodzeniu dała się łatwo kroić.
Składniki na limonkowy krem miksowałam dość długo, by powstała jedwabista i puszysta masa. Użyłam jedynie gęstej części mleka kokosowego, żeby ciasto po schłodzeniu nadawało się do krojenia. Przed przełożeniem do formy spróbujcie masę, powinna być bardzo aromatyczna i świeża. Jeśli jej smak nie jest wystarczająco wyrazisty proponuję dodać więcej startej skórki z limonki. Gdy masa wyjdzie Wam za rzadka przed podaniem schłodźcie ją w zamrażarce.
Amelia Romańska od czterech lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
Apetyczne przepisy:)