Mazurek inaczej
Mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto, zazwyczaj kruche plus dużo masy, bakalii i lukru. – czyli bardzo kaloryczne. Niebywałą zaletą mazurka, jest mnogość jego wersji i sposobów wykonania – każdy znajdzie coś dla siebie. My zapraszamy do przetestowania pomysłu na wielkanocny (i nie tylko) mazurek. Ważne, że w tym mazurku nie ma ani grama maki i cukru, a samo przygotowanie zabiera mniej niż 30 minut.
Mazurek według przepisu Amelii Romańskiej jest bezglutenowy i bezcukrowy, zawiera za to dużo dobrych tłuszczy, energii i mnóstwo wartości odżywczych. Dodatkowo przyjemnie chrupie!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki na spód:
- 150-200 g suszonych, miękkich daktyli
- 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 2 łyżki mleka roślinnego
Składniki na górę:
- 400 g migdałów
- szczypta soli morskiej
- świeża wanilia
- 2-3 czubate łyżki miodu (albo syropu klonowego)
Składniki na spód zmiksować na jednorodną masę. Następnie wyłożyć ją na papierze do pieczenia i rozwałkowałać wałkiem (albo słoikiem) na placek o grubości około 5 mm.
Migdały wrzucić na kilkanaście sekund do blendera – można też je pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki, ale znacznie wydłuży to całość przygotowań.
Poszatkowane migdały wrzucić na patelnię i prażyć przez około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie migdały zdjąć z ognia, posolić, dodać wanilii miód. Składniki na górę wymieszać, by miód oblepił migdały.
Tak przygotowaną masę migdałowo-miodową ułożyć na spodzie ciasta. Konsumować po schłodzeniu:)
Ekologia.pl (JSz)








