Mazurek inaczej
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Mazurek inaczej

Mazurek inaczej

Mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto, zazwyczaj kruche plus dużo masy, bakalii i lukru. – czyli bardzo kaloryczne. Niebywałą zaletą mazurka, jest mnogość jego wersji i sposobów wykonania – każdy znajdzie coś dla siebie. My zapraszamy do przetestowania pomysłu na wielkanocny (i nie tylko) mazurek. Ważne, że w tym mazurku nie ma ani grama maki i cukru, a samo przygotowanie zabiera mniej niż 30 minut.

vegeluv.org/

vegeluv.org/

Mazurek według przepisu Amelii Romańskiej jest bezglutenowy i bezcukrowy, zawiera za to dużo dobrych tłuszczy, energii i mnóstwo wartości odżywczych. Dodatkowo przyjemnie chrupie!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na spód:

  • 150-200 g suszonych, miękkich daktyli
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki mleka roślinnego

Składniki na górę:

  • 400 g migdałów
  • szczypta soli morskiej
  • świeża wanilia
  • 2-3 czubate łyżki miodu (albo syropu klonowego)

Składniki na spód zmiksować na jednorodną masę. Następnie wyłożyć ją na papierze do pieczenia i rozwałkowałać wałkiem (albo słoikiem) na placek o grubości około 5 mm.

Migdały wrzucić na kilkanaście sekund do blendera – można też je pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki, ale znacznie wydłuży to całość przygotowań.

Poszatkowane migdały wrzucić na patelnię i prażyć przez około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie migdały zdjąć z ognia, posolić, dodać wanilii miód. Składniki na górę wymieszać, by miód oblepił migdały.

Tak przygotowaną masę migdałowo-miodową ułożyć na spodzie ciasta. Konsumować po schłodzeniu:)

Ekologia.pl (JSz)

Mazurek Amelii romańskiej z Vegeluv.org
4.6/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments