Soja hamuje rozwój komórek rakowych
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Naukowcy: Soja ma silne właściwości przeciwnowotworowe

Naukowcy: Soja ma silne właściwości przeciwnowotworowe

Białka i kwasy tłuszczowe znajdujące się w ziarnach soi mogą hamować rozwój komórek różnych typów raka, w tym raka okrężnicy, płuc i wątroby – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma „Food Research International”.

Fot. Veganbaking.net

Fot. Veganbaking.net

Naukowcy z Universytetu Arkansas w Fayetteville (USA) odkryli, że peptydy pochodzące z śruty sojowej znacząco hamowały wzrost komórek różnych typów raka –  o 73 proc. w przypadku raka jelita grubego, o 70 proc. w przypadku raka wątroby i o 68 w przypadku raka płuc.

Naukowcy zbadali  kilka odmian soi o najwyższej zawartości kwasu oleinowego i białek. Wyniki badań pokazały, że im wyższe były dawki sojowych peptydów, tym większy wpływ hamujący na komórki nowotworowe, a minimalne stężenie białek skutecznie hamujące aktywność raka określono na 600 mg/ml.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Czasopisma „Food Research International”;
4.8/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
5 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

podejrzewana o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn

Może i jest zdrowa, ale szkoda, że nie ma soi niemodyfikowanej genetycznie.

Wszystkie produkty roslinne hamuja rozwój raka:)

Ale tylko spożywcze, takie, które ludzie jedzą od wczesnego dzieciństwa, nie używki do palenia:)

konopia przede wszystkim