Nie tylko mleko. Które produkty spożywcze zawierają laktozę?
Laktoza to cukier mleczny i jeden ze składników mleka krowiego. Problem nietolerancji laktozy dotyczy wielu osób, niezależnie od wieku i płci. Te osoby muszą wykluczyć ze swojego jadłospisu nie tylko mleko krowie, ale również inne produkty zawierające laktozę. O jakie artykuły spożywcze chodzi?
Nietolerancja laktozy – czego unikać?Największe ilości laktozy znajdują się w skondensowanych produktach z mleka krowiego. Zaliczamy do nich: mleko w proszku odtłuszczone, mleko w proszku pełne oraz mleko zagęszczone. Osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy, powinny unikać także mleka koziego i owczego. Laktozę znajdziesz również w jogurtach, serkach wiejskich, twarogach i maślance. Z jadłospisu trzeba wykluczyć takie smakołyki jak lody czy czekolada mleczna. Cukier mleczny mają w swoim składzie także produkty wysoko przetworzone, głównie gotowe dania ze sklepu, zupy i kremy typu instant, słodycze, ciastka, konserwy i pasztety. Zanim zdecydujesz się na zakup wybranego artykułu spożywczego, przeczytaj etykietę i dokładnie przestudiuj skład.
Dieta bez laktozy – co jeść?
Sfermentowane produkty mleczne, takie jak kwaśna śmietana, kefir, maślanka, jogurt i sery pleśniowe, zawierają laktozę oraz bakterie probiotyczne. Te ostatnie odpowiadają za produkcję laktazy – enzymu, dzięki któremu laktoza rozkłada się w jelicie cienkim. Teoretycznie sfermentowane produkty mleczne mogą być włączone do jadłospisu osób nietolerujących laktozy. Trzeba jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny, więc wszystkie wątpliwości co do układania menu warto skonsultować z dietetykiem. Porady dietetyczne dla osób nietolerujących cukru mlecznego dostępne są między innymi na stronie https://www.maczfit.pl/blog/dieta-bez-laktozy-czego-unikac-przy-nietolerancji-laktozy/. W sklepach znajdziesz również coraz więcej bezlaktozowych produktów mlecznych (mleko, masło, jogurty, sery). Do artykułów spożywczych ze znikomą lub niską zawartością laktozy należą także: ser żółty, sery dojrzewające (camembert, parmezan) oraz ser brie.
Odpowiednio zbilansowana dieta bezlaktozowa
Produkty mleczne są bogatym źródłem białka, wapnia, cynku, potasu, magnezu oraz witamin z grupy B (B2 i B12). Dieta bezlaktozowa powinna obejmować zdrowe zamienniki, które pozwolą dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wapń znajdziesz głównie w produktach sojowych – sojowym mleku, serach oraz tofu. Nie brakuje go także w orzechach, pistacjach i migdałach. Najwięcej cynku jest w owocach morza, mięsie oraz kaszach (gryczanej i jaglanej). Dobrym źródłem potasu są rośliny strączkowe (soja, groch, soczewica, fasola) oraz ziemniaki i pomidory. Magnez znajdziesz w produktach zbożowych oraz pestkach roślin (dynia, słonecznik, mak). Witaminy z grupy B mają w swoim składzie przede wszystkim produkty sojowe. Witamina B2 znajduje się w nasionach roślin strączkowych, a B12 – w wątróbce, jajach i rybach. A co z białkiem? Po raz kolejny doskonale sprawdza się soja i produkty z niej wytworzone. Cennym źródłem białka jest mięso, a także jaja i ryby. Spore ilości białka znajdują się także w nasionach roślin strączkowych (groch, fasola, bób, ciecierzyca).
Jeśli szukasz odpowiednio zbilansowanej diety bezlaktozowej, sprawdź stronę https://www.maczfit.pl/blog/dieta-bez-laktozy-czego-unikac-przy-nietolerancji-laktozy/. Znajdziesz tam catering dietetyczny bez laktozy w różnych wariantach kalorycznych.
art. sponsorowany
Moje dziecko jest uczulone na laktozę. Układanie diety, to istna katorga, dlatego korzystamy z diety pudełkowej