Owoce i warzywa świeże bez oprysku!

W jaki sposób na dłużej zachować świeżość warzyw i owoców? Można spryskiwać je całą gamą konserwantów, które mogą być się szkodliwe. Projektant Paul Frigout postanowił rozwiązać ten problem w sposób dosyć niekonwencjonalny.
Wystarczy tylko wsunąć łodygę do małego pojemnika nasyconego substancjami odżywczymi, aby na długo zachować świeżość, soczystość oraz smak. Materiał, z którego zbudowane jest urządzenie, to tworzywo sztuczne pochodzące ze skrobi kukurydzianej, a więc ulegające biodegradacji. Sposób ten może także znakomicie sprawdzić się w podróży, pod namiotem albo w innych sytuacjach, kiedy dostęp do świeżych produktów może być utrudniony.
Niestety nie wiadomo tylko nic na temat składu substancji, która świeżość tę zapewnia. Nie wiadomo więc, czy przypadkiem mieszanka ta nie okaże się gorsza od konserwantów?





