Najlepsze przepisy na potrawy i przekąski na piknik | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Potrawy na piknik – szybkie i łatwe przepisy

Potrawy na piknik – szybkie i łatwe przepisy

Są wakacje, a wraz z nim wiele możliwości spędzania całych dni na świeżym powietrzu. Gdy złapie nas głód, nie ma nic lepszego niż piknik – na łące, plaży czy nad jeziorem wszystko smakuje dwa razy lepiej. Co spakować do piknikowego koszyka, aby było apetycznie i zdrowo? Oto dziesięć propozycji na dania piknikowe.

Potrawy na piknik

Piknik to pomysł na towarzyskie posiłki pod gołym niebem, fot. Soloviova Liudmyla/Shutterstock
Spis treści

Optymalne potrawy na piknik muszą spełniać szereg warunków. Po pierwsze, powinny nadawać się do spożycia na zimno bez utraty walorów smakowych. Po drugie, muszą być łatwe w przenoszeniu i porcjowaniu, tak aby starczyło rozłożyć koc na ziemi i można było zabrać się do uczty. Idealnie, jeśli dania piknikowe są też atrakcyjne pod względem wizualnym, bogate w energię i związki odżywcze, a także dość proste do przygotowania. Nikt nie chce latem spędzać długich godzin w kuchni!

Kanapki w stylu włoskim

Kanapki to oczywiście piknikowa klasyka – pożywna, wygodna i idealna do pakowania. Zamiast nudnego chleba z serem i szynką można jednak zaserwować kanapki rodem z Capri o wspaniałym włoskim smaku.

Składniki:

  • chlebki foccacia lub ciabatta
  • mozzarella
  • pomidor
  • świeże liście bazylii
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek rozmieszaj w równych częściach z octem balsamicznym. Chlebki przekrój wzdłuż, a każdą stronę posmaruj otrzymanym sosem. Na spodniej części układaj liście bazylii, na nich plaster mozzarelli, dalej plaster pomidora oprószony solą i pieprzem, a na wierzch drugą połówkę chleba. Zawiń w papier śniadaniowy lub folię spożywczą.

kanapki

Kanapki w stylu włoskim, fot. LaMerce/Shutterstock

Mini-tartaletki na słono

Wymagają co prawda pieczenia, ale doskonale zachowują świeżość i są bardzo pożywne – z łatwością zastąpią ciepły obiad.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 90 g plastrów chudej kiełbasy
  • 100 g startego sera cheddar
  • 3 jajka
  • 250 ml kremówki
  • świeża lub suszona bazylia

Przygotowanie:

Z ciasta wytnij 10 kół odpowiadających rozmiarowi posiadanych foremek (ciasto musi wypełniać je po brzegi). Tak przygotowane spody podpiecz 15 min. w temp. 200°C. W tym samym czasie na dolnym poziomie podpiecz pomidorki skropione oliwą z oliwek, posolone i popieprzone. Odseparuj białko z jednego jaja i posmaruj nim wyjęte z piekarnika tartaletki. Na dno każdej wyłóż trochę sera, pokrojoną drobno kiełbasę, pomidorki, a na wierzch znów ser. Pozostałe 2 jajka, żółtko i kremówkę wymieszaj z solą i pieprzem i ostrożnie dopełnij nimi foremki. Piecz jeszcze ok. 20 min.

Mini-tartaletki na piknik

Mini-tartaletki z cheddarem i kiełbasą, fot. Stepanek Photography/Shutterstock

Kanapkowe trójkąty z indykiem

Przekąska idealna dla mięsożerców, którzy nie wyobrażają sobie pikniku bez porcji mięsa. Spinane wykałaczkami trójkąty doskonale znoszą trudy podróży!

Składniki:

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 4 plastry boczku
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 plastry żółtego sera
  • 180 g pieczonej piersi z indyka
  • 2 pomidory
  • sałata

Przygotowanie:

Boczek osmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Chleb opiecz w tosterze na złoto. Na każdą kromkę wyłóż trochę majonezu i zacznij składać kanapki według schematu: kromka chleba, liść sałaty, plaster indyka, kromka chleba, plaster pomidora, boczek, plaster sera, kromka chleba. Na koniec przekrój kanapkę ostrym nożem na dwa trójkąty, a każdy zepnij wykałaczką.

Kanapki tostowe z indykiem

Kanapki tostowe z indykiem, fot. Ilia Nesolenyi/Shutterstock

Dip bakłażanowy z chipsami

Idealna propozycja dla wegan oraz osób, które lubią od czasu do czasu odpocząć od mięsa. Dip możesz przygotować dzień wcześniej i przenieść w hermetycznym, plastikowym pojemniku.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Umyte bakłażany ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika, bezpośrednio na ruszt. Pod spód włóż blachę na kapiący sok. Gdy bakłażany będą miękkie, wyjmij je, przestudź, przekrój i wydłub łyżką miąższ. Zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładką masę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tradycyjny dip na piknik

Tradycyjny dip z bakłażana z chipsami kukurydzianymi, fot. Alexandra Harashchenko/Shutterstock

Wegetariańskie burrito

Bezmięsne potrawy na piknik są nieco bezpieczniejsze, gdyż zmniejszają ryzyko zatrucia spowodowanego rozwojem drobnoustrojów w mięsie trzymanym w cieple. Burrito to doskonały przykład smacznego obiadu pod gołym niebem.

Składniki:

  • 4 tortille
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki siekanej kolendry
  • 2 limonki
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ¼ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka sosu tabasco

Przygotowanie:

Ryż wymieszaj z kolendrą i sokiem z limonek. Na oleju podsmaż siekaną cebulę, dodaj rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze 1 min. Zmniejsz ogień, dodaj fasolę, przyprawy i posól do smaku. Na środek każdej tortilli wyłóż pas ryżu i pas fasoli. Podwiń końce i zwiń całość w rulon, a następnie owiń folią aluminiową. Przed podaniem pokrój na połówki.

Burrito na piknik

Wegetariańskie burrito, fot. Agave Photo Studio/Shutterstock

Hiszpańska tortilla ziemniaczana

Prosta i tania tortilla ziemniaczana to danie, który zasmakuje każdemu. Łatwo można go też wzbogacić o ulubione dodatki, np. pieczarki, kapary czy suszone pomidory.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniak pokrój w cienkie plastry. Cebulę pokrój w wiórki i smaż na oliwie ok. 10 min. Dodaj ziemniaki i sól i smaż jeszcze 20-30 minut aż do miękkości, często mieszając. Jajka ubij z solą i pieprzem w dużej misie i dodaj jeszcze ciepłe ziemniaki. Na mniejszej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wlej jajeczną mieszankę. Smaż ok. 8 minut, po czym delikatnie przełóż na talerz do góry dnem i zsuń z powrotem na patelnię. Smaż jeszcze 3-4 min. Przed podaniem pokrój w trójkąty.

Hiszpańska tortilla na piknik

Klasyczna hiszpańska tortilla, fot. Lecker Studio/Shutterstock

Szpinakowy strudel

Aromatyczna rolada z ciasta francuskiego smakuje lepiej na zimno niż na ciepło, a na dodatek przemyca do jadłospisu żelazo i wapń.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 125 g serka ricotta
  • 1 jajo
  • 500 g liści szpinaku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 75 g sera Gran Padano
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Na maśle podsmaż szpinak ze zgniecionym czosnkiem, posól i duś ok. 5 minut do miękkości, po czym odciśnij na sicie. Posiekaj szpinak, połącz z jajkiem, ricottą, startym serem i przyprawami. Gotową mieszankę wyłóż na podłużną połowę ciasta, podwiń brzegi i zroluj w kierunku pustej połowy. Posmaruj z wierzchu żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i piecz ok. 25 min. w temp. 190°C.

Strudel ze szpinakiem

Strudel ze szpinakiem i ricottą, fot. Nataliya Arzamasova/Shutterstock

Taralli

Słony przysmak z Włoch, który możesz przygotować nawet kilka dni przed piknikiem. Doskonały do chrupania i maczania w dipach!

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • do posypki: kruszony czarny pieprz, sezam lub nasiona kopru włoskiego

Przygotowanie:

Z mąki, soli, wina i oliwy wyrób gładkie ciasto. Pozostaw na 30 min. pod ściereczką. Odrywaj kawałki ciasta, roluj rękami w cienki długi wałeczek o średnicy ok. 1 cm i krój na 10-centymetrowe kawałki. Z każdego zrób pierścień. Wrzucaj po 6 pierścieni do wrzątku na 30-60 sekund i odsącz. Po ostudzeniu wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 25 min. w temp. 200°C. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Włoskie krakersy taralli

Włoskie krakersy taralli, fot. Pedal to the Stock/Shutterstock

Batoniki granola

Piknik nie może obejść się bez czegoś słodkiego. Zdrową, bo bogatą w owies, orzechy i nasiona przekąską są batoniki granola, które łatwo jest przygotować w domu, a jeszcze łatwiej transportować w pudełku.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki dowolnych siekanych orzechów
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • ¼ szklanki płatków kokosowych niesłodzonych
  • ½ szklanki miodu
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki chipsów czekoladowych lub krojonych suszonych owoców, np. fig

Przygotowanie:

Płatki, orzechy i nasiona wyłóż na suchą blachę i zapiekaj 10 min. w temp. 160°C, kilka razy mieszając w międzyczasie. Miód ogrzej z masłem orzechowym w małym garnuszku, a gdy się rozpuszczą, dodaj sól, cynamon i wanilię. Wymieszaj płatki z miodowym sosem, a po ostygnięciu dodaj chipsy czekoladowe lub owoce. Wyłóż masę do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, dociśnij i piecz 15-20 min. w tej samej temperaturze. Po przestygnięciu pokrój w prostokąty.

Batony granola na piknik

Domowej roboty batoniki granola, fot. Nina Firsova/Shutterstock

Babka czekoladowa

Ciasta z kremami, bezami i galaretką kiepsko znoszą pakowanie, noszenie i wysokie temperatury. Na piknik można natomiast łatwo zabrać wilgotną czekoladową babkę, której przygotowanie nie zajmuje więcej niż pół godziny.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 220 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 2/3 szklanki kakao
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie:

Połącz mąkę, sodę, cukier i sól. W dużej misie wymieszaj stopione masło, gorącą wodę i kakao, a następnie stopniowo dosypuj mąkę, mieszając mikserem. Dodaj jaja, śmietanę i esencję, wymieszaj i przelej do natłuszczonej formy wysypanej mąką. Piecz 40-50 min. w temp. 175°C. Wyjmij z formy dopiero po ostygnięciu.

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa, fot. Elena Veselova/Shutterstock


Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, która oddała się pasji zgłębiania zagadek świata i pisania o nich. Specjalizuje się w ekologii, klimatologii i naukach przyrodniczo-naukowych. Żyje ponad granicami, dużo podróżuje, a w wolnym czasie pływa.

Bibliografia
  1. „Top 60 picnic recipes” Alice Johnston, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-50-picnic-recipes, 12/06/2024;
  2. “51 Easy Picnic Food Ideas” Love and Lemons; https://www.loveandlemons.com/picnic-food-ideas/, 12/06/2024;
  3. “78 Best Picnic Recipes That Are Easy to Make and Take with You” Christopher Michel, https://www.countryliving.com/food-drinks/g783/picnic-recipes-0609/, 12/06/2024;
  4. “92 picnic-friendly recipes to pack in your hamper” Delicious Team, https://www.delicious.com.au/recipes/collections/gallery/easy-picnic-recipes-anyone-can-make/0c9zeig1, 12/06/2024;
  5. “92 picnic-friendly recipes to pack in your hamper” Delicious Team, https://www.delicious.com.au/recipes/collections/gallery/easy-picnic-recipes-anyone-can-make/0c9zeig1, 12/06/2024;
  6. “55 picnic food ideas” Olive, https://www.olivemagazine.com/recipes/collection/best-ever-picnic-recipes/, 12/06/2024;
5/5 - (3 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!