Potrawy na piknik – szybkie i łatwe przepisy
Są wakacje, a wraz z nim wiele możliwości spędzania całych dni na świeżym powietrzu. Gdy złapie nas głód, nie ma nic lepszego niż piknik – na łące, plaży czy nad jeziorem wszystko smakuje dwa razy lepiej. Co spakować do piknikowego koszyka, aby było apetycznie i zdrowo? Oto dziesięć propozycji na dania piknikowe.
Optymalne potrawy na piknik muszą spełniać szereg warunków. Po pierwsze, powinny nadawać się do spożycia na zimno bez utraty walorów smakowych. Po drugie, muszą być łatwe w przenoszeniu i porcjowaniu, tak aby starczyło rozłożyć koc na ziemi i można było zabrać się do uczty. Idealnie, jeśli dania piknikowe są też atrakcyjne pod względem wizualnym, bogate w energię i związki odżywcze, a także dość proste do przygotowania. Nikt nie chce latem spędzać długich godzin w kuchni!
Kanapki w stylu włoskim
Kanapki to oczywiście piknikowa klasyka – pożywna, wygodna i idealna do pakowania. Zamiast nudnego chleba z serem i szynką można jednak zaserwować kanapki rodem z Capri o wspaniałym włoskim smaku.
Składniki:
- chlebki foccacia lub ciabatta
- mozzarella
- pomidor
- świeże liście bazylii
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Oliwę z oliwek rozmieszaj w równych częściach z octem balsamicznym. Chlebki przekrój wzdłuż, a każdą stronę posmaruj otrzymanym sosem. Na spodniej części układaj liście bazylii, na nich plaster mozzarelli, dalej plaster pomidora oprószony solą i pieprzem, a na wierzch drugą połówkę chleba. Zawiń w papier śniadaniowy lub folię spożywczą.

Kanapki w stylu włoskim, fot. LaMerce/Shutterstock
Mini-tartaletki na słono
Wymagają co prawda pieczenia, ale doskonale zachowują świeżość i są bardzo pożywne – z łatwością zastąpią ciepły obiad.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 90 g plastrów chudej kiełbasy
- 100 g startego sera cheddar
- 3 jajka
- 250 ml kremówki
- świeża lub suszona bazylia
Przygotowanie:
Z ciasta wytnij 10 kół odpowiadających rozmiarowi posiadanych foremek (ciasto musi wypełniać je po brzegi). Tak przygotowane spody podpiecz 15 min. w temp. 200°C. W tym samym czasie na dolnym poziomie podpiecz pomidorki skropione oliwą z oliwek, posolone i popieprzone. Odseparuj białko z jednego jaja i posmaruj nim wyjęte z piekarnika tartaletki. Na dno każdej wyłóż trochę sera, pokrojoną drobno kiełbasę, pomidorki, a na wierzch znów ser. Pozostałe 2 jajka, żółtko i kremówkę wymieszaj z solą i pieprzem i ostrożnie dopełnij nimi foremki. Piecz jeszcze ok. 20 min.

Mini-tartaletki z cheddarem i kiełbasą, fot. Stepanek Photography/Shutterstock
Kanapkowe trójkąty z indykiem
Przekąska idealna dla mięsożerców, którzy nie wyobrażają sobie pikniku bez porcji mięsa. Spinane wykałaczkami trójkąty doskonale znoszą trudy podróży!
Składniki:
- 12 kromek chleba tostowego
- 4 plastry boczku
- 4 łyżki majonezu
- 4 plastry żółtego sera
- 180 g pieczonej piersi z indyka
- 2 pomidory
- sałata
Przygotowanie:
Boczek osmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Chleb opiecz w tosterze na złoto. Na każdą kromkę wyłóż trochę majonezu i zacznij składać kanapki według schematu: kromka chleba, liść sałaty, plaster indyka, kromka chleba, plaster pomidora, boczek, plaster sera, kromka chleba. Na koniec przekrój kanapkę ostrym nożem na dwa trójkąty, a każdy zepnij wykałaczką.

Kanapki tostowe z indykiem, fot. Ilia Nesolenyi/Shutterstock
Dip bakłażanowy z chipsami
Idealna propozycja dla wegan oraz osób, które lubią od czasu do czasu odpocząć od mięsa. Dip możesz przygotować dzień wcześniej i przenieść w hermetycznym, plastikowym pojemniku.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki mielonej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte bakłażany ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika, bezpośrednio na ruszt. Pod spód włóż blachę na kapiący sok. Gdy bakłażany będą miękkie, wyjmij je, przestudź, przekrój i wydłub łyżką miąższ. Zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładką masę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tradycyjny dip z bakłażana z chipsami kukurydzianymi, fot. Alexandra Harashchenko/Shutterstock
Wegetariańskie burrito
Bezmięsne potrawy na piknik są nieco bezpieczniejsze, gdyż zmniejszają ryzyko zatrucia spowodowanego rozwojem drobnoustrojów w mięsie trzymanym w cieple. Burrito to doskonały przykład smacznego obiadu pod gołym niebem.
Składniki:
- 4 tortille
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżki siekanej kolendry
- 2 limonki
- ½ cebuli
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ¼ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka sosu tabasco
Przygotowanie:
Ryż wymieszaj z kolendrą i sokiem z limonek. Na oleju podsmaż siekaną cebulę, dodaj rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze 1 min. Zmniejsz ogień, dodaj fasolę, przyprawy i posól do smaku. Na środek każdej tortilli wyłóż pas ryżu i pas fasoli. Podwiń końce i zwiń całość w rulon, a następnie owiń folią aluminiową. Przed podaniem pokrój na połówki.

Wegetariańskie burrito, fot. Agave Photo Studio/Shutterstock
Hiszpańska tortilla ziemniaczana
Prosta i tania tortilla ziemniaczana to danie, który zasmakuje każdemu. Łatwo można go też wzbogacić o ulubione dodatki, np. pieczarki, kapary czy suszone pomidory.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4 jajka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniak pokrój w cienkie plastry. Cebulę pokrój w wiórki i smaż na oliwie ok. 10 min. Dodaj ziemniaki i sól i smaż jeszcze 20-30 minut aż do miękkości, często mieszając. Jajka ubij z solą i pieprzem w dużej misie i dodaj jeszcze ciepłe ziemniaki. Na mniejszej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wlej jajeczną mieszankę. Smaż ok. 8 minut, po czym delikatnie przełóż na talerz do góry dnem i zsuń z powrotem na patelnię. Smaż jeszcze 3-4 min. Przed podaniem pokrój w trójkąty.

Klasyczna hiszpańska tortilla, fot. Lecker Studio/Shutterstock
Szpinakowy strudel
Aromatyczna rolada z ciasta francuskiego smakuje lepiej na zimno niż na ciepło, a na dodatek przemyca do jadłospisu żelazo i wapń.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 125 g serka ricotta
- 1 jajo
- 500 g liści szpinaku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 75 g sera Gran Padano
- 1 ząbek czosnku
- masło
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na maśle podsmaż szpinak ze zgniecionym czosnkiem, posól i duś ok. 5 minut do miękkości, po czym odciśnij na sicie. Posiekaj szpinak, połącz z jajkiem, ricottą, startym serem i przyprawami. Gotową mieszankę wyłóż na podłużną połowę ciasta, podwiń brzegi i zroluj w kierunku pustej połowy. Posmaruj z wierzchu żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i piecz ok. 25 min. w temp. 190°C.

Strudel ze szpinakiem i ricottą, fot. Nataliya Arzamasova/Shutterstock
Taralli
Słony przysmak z Włoch, który możesz przygotować nawet kilka dni przed piknikiem. Doskonały do chrupania i maczania w dipach!
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 ml oliwy z oliwek
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 1 łyżeczka soli
- do posypki: kruszony czarny pieprz, sezam lub nasiona kopru włoskiego
Przygotowanie:
Z mąki, soli, wina i oliwy wyrób gładkie ciasto. Pozostaw na 30 min. pod ściereczką. Odrywaj kawałki ciasta, roluj rękami w cienki długi wałeczek o średnicy ok. 1 cm i krój na 10-centymetrowe kawałki. Z każdego zrób pierścień. Wrzucaj po 6 pierścieni do wrzątku na 30-60 sekund i odsącz. Po ostudzeniu wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 25 min. w temp. 200°C. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Włoskie krakersy taralli, fot. Pedal to the Stock/Shutterstock
Batoniki granola
Piknik nie może obejść się bez czegoś słodkiego. Zdrową, bo bogatą w owies, orzechy i nasiona przekąską są batoniki granola, które łatwo jest przygotować w domu, a jeszcze łatwiej transportować w pudełku.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki dowolnych siekanych orzechów
- ¼ szklanki nasion słonecznika
- ¼ szklanki płatków kokosowych niesłodzonych
- ½ szklanki miodu
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- ¼ szklanki chipsów czekoladowych lub krojonych suszonych owoców, np. fig
Przygotowanie:
Płatki, orzechy i nasiona wyłóż na suchą blachę i zapiekaj 10 min. w temp. 160°C, kilka razy mieszając w międzyczasie. Miód ogrzej z masłem orzechowym w małym garnuszku, a gdy się rozpuszczą, dodaj sól, cynamon i wanilię. Wymieszaj płatki z miodowym sosem, a po ostygnięciu dodaj chipsy czekoladowe lub owoce. Wyłóż masę do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, dociśnij i piecz 15-20 min. w tej samej temperaturze. Po przestygnięciu pokrój w prostokąty.

Domowej roboty batoniki granola, fot. Nina Firsova/Shutterstock
Babka czekoladowa
Ciasta z kremami, bezami i galaretką kiepsko znoszą pakowanie, noszenie i wysokie temperatury. Na piknik można natomiast łatwo zabrać wilgotną czekoladową babkę, której przygotowanie nie zajmuje więcej niż pół godziny.
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 ½ szklanki cukru
- 220 g masła
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki gorącej wody
- 2/3 szklanki kakao
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany
- 3 jaja
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie:
Połącz mąkę, sodę, cukier i sól. W dużej misie wymieszaj stopione masło, gorącą wodę i kakao, a następnie stopniowo dosypuj mąkę, mieszając mikserem. Dodaj jaja, śmietanę i esencję, wymieszaj i przelej do natłuszczonej formy wysypanej mąką. Piecz 40-50 min. w temp. 175°C. Wyjmij z formy dopiero po ostygnięciu.

Babka czekoladowa, fot. Elena Veselova/Shutterstock

Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, która oddała się pasji zgłębiania zagadek świata i pisania o nich. Specjalizuje się w ekologii, klimatologii i naukach przyrodniczo-naukowych. Żyje ponad granicami, dużo podróżuje, a w wolnym czasie pływa.
Opublikowany: 25 czerwca, 2024 | Zaktualizowany: 24 sierpnia, 2025
- „Top 60 picnic recipes” Alice Johnston, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-50-picnic-recipes, 12/06/2024;
- “51 Easy Picnic Food Ideas” Love and Lemons; https://www.loveandlemons.com/picnic-food-ideas/, 12/06/2024;
- “78 Best Picnic Recipes That Are Easy to Make and Take with You” Christopher Michel, https://www.countryliving.com/food-drinks/g783/picnic-recipes-0609/, 12/06/2024;
- “92 picnic-friendly recipes to pack in your hamper” Delicious Team, https://www.delicious.com.au/recipes/collections/gallery/easy-picnic-recipes-anyone-can-make/0c9zeig1, 12/06/2024;
- “92 picnic-friendly recipes to pack in your hamper” Delicious Team, https://www.delicious.com.au/recipes/collections/gallery/easy-picnic-recipes-anyone-can-make/0c9zeig1, 12/06/2024;
- “55 picnic food ideas” Olive, https://www.olivemagazine.com/recipes/collection/best-ever-picnic-recipes/, 12/06/2024;






