Robimy wegańskie bezy
Są delikatne, lekkie, piankowe, chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku – wegańskie bezy w niczym nie ustępują bezom niewegańskim. Dużo pracy i zachodu? Nic bardziej mylnego. Spróbujcie i zasmakujcie!
![Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/bezy_916x671.jpg)
Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]
Bezy są kapryśne. Szczególnie te robione na bazie jajek. A to zbyt długo ubijamy, a to białka za zimne, a to piekarnik za słabo grzeje… Wegańskie bezy nie są tak humorzaste. Udadzą się nawet początkującym. Dlatego, że zamiast białek wykorzystuje się aquafabę, czyli wodę po gotowaniu ciecierzycy.
Aquafabę można użyć z ciecierzycy z puszki, ze słoika, albo z domowego gotowania. Przy tej trzeciej opcji do gotowania używamy niewielkiej ilości wody – tak, aby przykryła ziarna.
Wegańskie BEZY – 100% cruelty free!
Czas przygotowania: 10 minut + około 2 godziny suszenia
Składniki:
- 1/2 szklanki aquafaby (z jednego słoika lub puszki po ciecierzycy)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki cukru kokosowego
Proporcje aquafaby do cukru to 1:1 (ewentualnie 1:1 + 2 łyżki)
Sposób przygotowania:
- Aquafabę włóż do lodówki na noc.
- Po schłodzeniu, miksuj, aż uzyskasz gęstą pianę.
- Kiedy aquafaba będzie już sztywna, dodajemy do niej stopniowo cukier puder i cukier trzcinowy, cały czas miksując.
- Masa powinna być bardzo gęsta i mocno ubita.
- Kiedy masa będzie gęsta i mocno ubita, przekładamy ją do cukierniczego rękawa i na papierze do pieczenia formułujemy niewielkie beziki.
- Beziki suszymy / pieczemy w temperaturze około 120 stopni przez około 2 godziny.
- Zanim wyjmiemy je z piekarnika, sprawdźmy, czy łatwo odchodzą od papieru i czy są w całości chrupkie. Jeśli nie – kontynuujemy suszenie.
- Gotowe bezy przechowujemy w szczelnym pudełku, można do niego wrzuci garść ziaren ryżu, które pochłaniają wilgoć.

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]
Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
Ciekawostki przyrodnicze
Ochrona środowiska naturalnego