Wegańskie bezy - przepis
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Robimy wegańskie bezy

Robimy wegańskie bezy

Są delikatne, lekkie, piankowe, chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku – wegańskie bezy w niczym nie ustępują bezom niewegańskim. Dużo pracy i zachodu? Nic bardziej mylnego. Spróbujcie i zasmakujcie!

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]


Bezy są kapryśne. Szczególnie te robione na bazie jajek. A to zbyt długo ubijamy, a to białka za zimne, a to piekarnik za słabo grzeje… Wegańskie bezy nie są tak humorzaste. Udadzą się nawet początkującym. Dlatego, że zamiast białek wykorzystuje się aquafabę, czyli wodę po gotowaniu ciecierzycy.

Aquafabę można użyć z ciecierzycy z puszki, ze słoika, albo z domowego gotowania. Przy tej trzeciej opcji do gotowania używamy niewielkiej ilości wody – tak, aby przykryła ziarna.

Wegańskie BEZY – 100% cruelty free!
Czas przygotowania: 10 minut + około 2 godziny suszenia

Składniki:

  • 1/2 szklanki aquafaby (z jednego słoika lub puszki po ciecierzycy)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru kokosowego

Proporcje aquafaby do cukru to 1:1 (ewentualnie 1:1 + 2 łyżki)

Sposób przygotowania:

  1. Aquafabę włóż do lodówki na noc.
  2. Po schłodzeniu, miksuj, aż uzyskasz gęstą pianę.
  3. Kiedy aquafaba będzie już sztywna, dodajemy do niej stopniowo cukier puder i cukier trzcinowy, cały czas miksując.
  4. Masa powinna być bardzo gęsta i mocno ubita.
  5. Kiedy masa będzie gęsta i mocno ubita, przekładamy ją do cukierniczego rękawa i na papierze do pieczenia formułujemy niewielkie beziki.
  6. Beziki suszymy / pieczemy w temperaturze około 120 stopni przez około 2 godziny.
  7. Zanim wyjmiemy je z piekarnika, sprawdźmy, czy łatwo odchodzą od papieru i czy są w całości chrupkie. Jeśli nie – kontynuujemy suszenie.
  8. Gotowe bezy przechowujemy w szczelnym pudełku, można do niego wrzuci garść ziaren ryżu, które pochłaniają wilgoć.

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]
Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.

4.7/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!