Unijne regulacje dotyczące żywności ekologicznej
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Unijne regulacje dotyczące żywności ekologicznej

Unijne regulacje dotyczące żywności ekologicznej

Od początku przyszłego roku ekologiczni rolnicy będą musieli dostosować się do nowych unijnych przepisów, które staną się ostrzejsze niż dziś – czytamy w Rzeczpospolitej.

Wszystkie składniki zdrowej żywności będą musiały pochodzić z prowadzonych ekologicznie gospodarstw. Dzisiaj można produkt uznać za ekologiczny, jeżeli 70 proc. jego składu jest ekologiczne – mówi Dorota Metera z firmy certyfikującej rolnictwo ekologiczne Bioekspert.

Zgodnie z nowymi unijnymi regulacjami będzie znacznie ograniczone stosowanie dodatków do ekożywności. Nie będzie można też uznać za ekologiczną żywności, w której zostaną wykryte choćby śladowe ilości organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz konserwowaną za pomocą promieniowania jonizującego.

Po 1 stycznia na liście produktów ekologicznych znajdą się także drożdże, ryby i wina. Komisja Europejska kończy prace nad rozporządzeniami, określającymi które wina, czy ryby będzie można uznać za ekologiczne.

Nowe regulacje ułatwią też klientom rozpoznawanie, czy sprzedawany w sklepie bądź przez rolnika sok, miód lub ser jest zdrowy, bo wyprodukowany zgodnie z surowym reżimem. Od 2010 roku na etykietach pojawi się unijne logo rolnictwa ekologicznego oraz numer i nazwa jednostki certyfikującej.

Równocześnie z unijnymi regulacjami przygotowywana jest nowa krajowa ustawa o rolnictwie ekologicznym, m.in. zaostrzająca kary na nierzetelne jednostki certyfikujące oraz nieuczciwych sprzedawców, którzy zechcą sprzedawać produkty konwencjonalne jako ekologiczne.

Źródło: Rzeczpospolita

4.9/5 - (14 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!