Unijne regulacje dotyczące żywności ekologicznej
Od początku przyszłego roku ekologiczni rolnicy będą musieli dostosować się do nowych unijnych przepisów, które staną się ostrzejsze niż dziś – czytamy w Rzeczpospolitej.
Wszystkie składniki zdrowej żywności będą musiały pochodzić z prowadzonych ekologicznie gospodarstw. Dzisiaj można produkt uznać za ekologiczny, jeżeli 70 proc. jego składu jest ekologiczne – mówi Dorota Metera z firmy certyfikującej rolnictwo ekologiczne Bioekspert.
Zgodnie z nowymi unijnymi regulacjami będzie znacznie ograniczone stosowanie dodatków do ekożywności. Nie będzie można też uznać za ekologiczną żywności, w której zostaną wykryte choćby śladowe ilości organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz konserwowaną za pomocą promieniowania jonizującego.
Po 1 stycznia na liście produktów ekologicznych znajdą się także drożdże, ryby i wina. Komisja Europejska kończy prace nad rozporządzeniami, określającymi które wina, czy ryby będzie można uznać za ekologiczne.
Nowe regulacje ułatwią też klientom rozpoznawanie, czy sprzedawany w sklepie bądź przez rolnika sok, miód lub ser jest zdrowy, bo wyprodukowany zgodnie z surowym reżimem. Od 2010 roku na etykietach pojawi się unijne logo rolnictwa ekologicznego oraz numer i nazwa jednostki certyfikującej.
Równocześnie z unijnymi regulacjami przygotowywana jest nowa krajowa ustawa o rolnictwie ekologicznym, m.in. zaostrzająca kary na nierzetelne jednostki certyfikujące oraz nieuczciwych sprzedawców, którzy zechcą sprzedawać produkty konwencjonalne jako ekologiczne.