Wegański pasztet z fasoli i pomidorów bez pieczenia
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Wegański pasztet bez pieczenia

Wegański pasztet bez pieczenia

Przepisów na pasztet jest mnóstwo. Najczęściej i najchętniej wypiekamy go ze strączków. Wachlarz możliwości jest tu imponujący. Od różnokolorowych soczewic, przez ciecierzycę i fasolki ze wszystkich stron świata. Z okazji zbliżających się Świąt, przyszedł czas na pasztet z fasoli Piękny Jaś.

Fot. Amelia Romańska[vegeluv.org ]

Fot. Amelia Romańska[vegeluv.org ]

To nie jest typowy pasztet. Po pierwsze – nie wymaga pieczenia, a po drugie – jego konsystencja nie jest tak zbita, jak przy tradycyjnym pasztecie. Dlatego można go traktować jako pastę lub smarowidło.
 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Fasolę namaczamy przez noc. Następnie kilkakrotnie płuczemy i gotujemy przez około 0-90 minut aż będzie miękka. Ugotowaną fasolę płuczemy ponownie i zmiksujemy z pomidorami, połową oleju/oliwy, w której były zanurzone i czosnkiem. Ziarna prażymy na rozgrzanej patelni przez około 2-3 minuty. Posypujemy nimi gotowy pasztet.
Smacznego!

Fot. Amelia Romańska[vegeluv.org ]

 


Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat jest zdeklarowaną weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.


4.7/5 - (6 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!