Energia z odpadów żywności
W Wielkiej Brytanii powstał projekt wybudowania do 2020 roku 1000 urządzeń do przetwarzania odpadków żywności oraz odpadów z gospodarstw rolnych w energię oraz nawozy sztuczne.
Aparaty ekstrakcyjne wykorzystujące bakterie beztlenowe przekształcają odpady organiczne składające się z resztek warzyw, owoców oraz innych składników żywności w część stałą która może być używana jako nawóz. Sposobem tym uzyskuje się także gaz, który można spalić by wygenerować ciepło i prąd elektryczny.
W Wielkiej Brytanii powstanie też specjalny zespół naukowców, który będzie miał za zadanie określić, jaką ilość ekstraktorów powinno się uruchomić w innych gałęziach gospodarki, takich jak energetyka wodna, by ekstrakcja bakteryjna stała się podstawowym źródłem energii odnawialnej.
Ministerstwo Ochrony Środowiska Wielkiej Brytanii kładzie nacisk na zwiększenie ilości urządzeń aby w ten sposób ograniczyć wielkość wysypisk i zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych.
Brytyjskie gospodarstwa rolne 90 mln ton odpadów organicznych rocznie (wliczając w to gnojówkę oraz inne odpady płynne). 12 do 20 milionów ton odpadów organicznych wyrzucają na wysypiska gospodarstwa domowe, hotele i restauracje.
Obecnie na terenie Wielkiej Brytanii działa 20 ekstraktorów opartych na bakteriach beztlenowych. Pomysłodawcy mają nadzieję, że ekstraktory przyczynią się do uzyskania w gospodarstwach rolnych samowystarczalności energetycznej. Ewentualna nadwyżka energii elektrycznej mogłaby być przesyłana do państwowej sieci energetycznej.