Jest ponad 300 razy ostrzejsza niż jalapeño. Jaka jest najostrzejsza papryka na świecie?
W ciągu ostatniej dekady wyścig o tytuł najostrzejszej papryki na świecie był niezwykle zacięty. Kandydatów do korony jest wiele, ale jedna papryka chili pozostaje na szczycie ze zweryfikowanym wynikiem w skali Scoville Heat Unit (SHU) wynoszącym ponad dwa miliony. Dla porównania, skromne jalapeno może poszczycić się SHU na poziomie zaledwie 2500.

- Scotch Bonnet Pepper – 350 000 SHU
- Papryka Red Savina – 350 000-577 000 SHU
- Papryka Naga Jolokia – 1 001 340 SHU
- Papryka chili Infinity – 1 176 182 SHU
- Papryka Trinidad Moruga Scorpion – 1 207 764 SHU
- Naga Viper – 1 382 118 SHU
- Papryka Trinidad Scorpion Butch T – 1 463 700 SHU
- Carolina Reaper – 1 641 183 SHU
Pikantność produktu spożywczego mierzy się w skali Scoville’a i zapisuje w jednostkach ciepła Scoville’a. Wskaźnik ten został stworzony w 1912 roku przez amerykańskiego farmaceutę Wilbura Scoville’a (stąd nazwa) i przedstawia stężenie związku chemicznego zwanego kapsaicyną, który odpowiada za odczuwanie pikanterii lub ciepła na języku po zjedzenia papryki.
Chociaż ilość kapsaicyny była wcześniej oceniana przez (bardzo odważny) panel testerów smaku, obecnie laboratoria stosują proces zwany wysokosprawną chromatografią cieczową (HPLC), aby uzyskać bardziej obiektywny odczyt. Mając to wszystko na uwadze, powstała lista najostrzejszych papryczek chili na świecie.
Scotch Bonnet Pepper – 350 000 SHU
Rozpoczynamy tę listę od papryczki chili Scotch Bonnet. Naturalnie rosnącą paprykę, od dawna używaną jako punkt odniesienia dla pikanterii, można znaleźć w Afryce Zachodniej i na Karaibach. Maksymalny wynik w skali Scoville’a wynosi 350 000, ale obiektywnie zaczyna się od 100 000. W przeciwieństwie do innych papryczek z tej listy, Scotch Bonnet nie jest odmianą, która została stworzona jako krzyżówka roślin. Rośnie naturalnie w tropikalnym upale. Scotch Bonnet, często stosowana w daniach karaibskich, jest najłatwiejszym w przygotowaniu chili na tej liście. Pamiętaj, że wciąż jest bardzo ostra – nie zalecamy jedzenia jej w całości, chyba że masz ochotę na wyzwanie.
Papryka Red Savina – 350 000-577 000 SHU
W latach 1994-2006 papryczka chili Red Savina była rekordzistą w kategorii najostrzejszego chili na świecie. Maksymalnie osiąga 577 000 SHU, a średnia ocena cieplna wynosi 463 500 Scoville’ów. Jest ostra, ale w porównaniu z tym, co miało nadejść później, ostrość po zjedzeniu papryki Red Savina jest o wiele łatwiejsza do opanowania. Nadal zalecamy używanie rękawiczek podczas przygotowywania chili i nie pocieranie oczu.
Papryka Naga Jolokia – 1 001 340 SHU
Naga Jolokia – lepiej znana papryczka chili „duch” – jest ostra. W rzeczywistości jest dwa razy ostrzejsza niż papryka Red Savina. W 2006 roku Naga Jolokia miała średnią ocenę SHU na poziomie 1 001 304. Chilli „duch” pozostawało najostrzejszym na świecie aż do 2011 roku, kiedy to nastąpiła kulminacja wyścigu zbrojeń w uprawie chili, a rekord został pobity kilkakrotnie. Nasiona tej papryki wysłano z Indii do Instytutu Papryki Chile przy Uniwersytecie Stanowym Nowego Meksyku, gdzie hodowanie i testowanie zajęło kilka lat. Profesor NMSU Paul Bosland powiedział, że nie jest pewien, dlaczego Naga Jolokia zyskała przydomek papryka „duch”, ale może „to dlatego, że chili jest tak ostre, że po zjedzeniu traci się ducha!”
Papryka chili Infinity – 1 176 182 SHU
Sytuacja naprawdę zaczęła się robić gorąca w 2011 roku. Papryczka Infinity Chilli powstała w Grantham w hrabstwie Lincolnshire w Wielkiej Brytanii i według doniesień ma średni współczynnik SHU wynoszący 1 176 182. Niestety rekord utrzymywał się zaledwie przez kilka dni. Co zrobić z tak ostrym chili? Oczywiście zrób z tego curry. Restauracja położona niedaleko miejsca narodzin Infinity umieściła w swoim menu najostrzejsze curry na świecie właśnie z papryczką Infinity. Do 2016 roku ponad 300 osób próbowało zjeść je w całości i tylko jednemu mężczyźnie się to udało, mimo że podczas konsumpcji miał halucynacje.
Papryka Trinidad Moruga Scorpion – 1 207 764 SHU
Uprawiana w Trynidadzie i Tobago papryka Trinidad Moruga Scorpion ma średnią ocenę SHU wynoszącą 1,2 miliona. Nie należy jej mylić z papryką Trinidad Scorpion Butch T, która jest jeszcze ostrzejsza. Jest tak ostra, że mówi się, że pieczenie całej jamy ustnej i gardła utrzymuje się „co najmniej osiem minut”. Jej owocowy i lekko słodki profil smakowy sprawia, że jest popularnym wyborem do ostrych sosów i pikantnych potraw.
Naga Viper – 1 382 118 SHU
Kolejną odmianą brytyjskiej papryczki chili, która znalazła się na liście najostrzejszych, jest papryczka Naga Viper. Jest to hybryda papryczek Trinidad Scorpion, Bhut Jolokia i Naga Morich, która została stworzona w Wielkiej Brytanii przez hodowcę papryczki chili Geralda Fowlera. Skórka papryki jest zwykle czerwona lub pomarańczowa i ma charakterystyczne zmarszczki charakterystyczne dla ostrej papryki. Owocowo-kwiatowy smak papryki sprawia, że jest ona ulubioną przyprawą do ostrych sosów.
Papryka Trinidad Scorpion Butch T – 1 463 700 SHU
Nazwana na cześć swojego pierwotnego hodowcy Butcha Taylora, zdobył tytuł najgorętszej papryki świata w 2011 roku. Z oceną 1 463 700 SHU w skali Scoville, pieprz ten jest tylko nieco mniej ostry niż Naga Viper. W przeciwieństwie do innych papryczek skorpionowych, Butch T Scorpion ma gładszą skórkę, dzięki czemu wyróżnia się na tle kolczastych odpowiedników. Intensywnemu ogniu towarzyszy owocowy smak, co czyni go popularnym wyborem dla osób poszukujących ekscytujących wrażeń.
Carolina Reaper – 1 641 183 SHU
Pochodząca z Karoliny Południowej w USA odmiana Carolina Reaper jest wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa jako najostrzejsze chili na świecie. Ze średnią liczbą 1 641 183 SHU i liczbą pojedynczych papryczek sięgającą ponad 2 500 000 SHU, tej ognistej czerwonej papryki nie należy lekceważyć. Jej wyjątkowy pomarszczony wygląd i ogon przypominający skorpiona są świadectwem jej dzikiego potencjału. Pomimo swojej intensywności, Carolina Reaper może poszczycić się owocowym smakiem. Carolina Reaper jest tak gorąca, że pracownicy ją wysiewający zakładają dwie warstwy rękawiczek, ponieważ oleje zawarte w papryce przebijają nawet lateks.

Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych
Opublikowany: 23 września, 2024 | Zaktualizowany: 22 września, 2025
- "Top 8 hottest peppers in the world 2023"; https://www.sciencefocus.com/science/hottest-pepper-in-the-world; data dostępu: 09-10-2023;